Japonia a suspendat, în 30 mai a.c., importurile de grâu din SUA, iar Comisia Europeană a recomandat statelor UE să efectueze controale asupra importurilor de grâu american, după ce, în statul american Oregon, a fost descoperită o varietate neomologată de grâu modificat genetic.
Potrivit datelor transmise de AP şi citate de Agerpres, consilierul Ambasadei japoneze de la Washington, Katsuhiro Saka, a declarat că Japonia a decis să anuleze comenzile pentru grâu alimentar provenit din zona de nord-vest a SUA, precum şi o parte din comenzile pentru grâu destinat furajării. „În majoritatea ţărilor, soiurile neomologate de grâu modificat genetic sunt o sursă de îngrijorare. Consumatorii japonezi au aceleaşi îngrijorări”, a declarat Katsuhiro Saka, citat de Agerpres.
Japonia este una din cele mai importante pieţe pentru cultivatorii de grâu din SUA, care exportă aproximativ jumătate din recolta sa de grâu.
USDA: Grâul MG descoperit nu prezintă risc pentru sănătate şi nu există dovezi că a intrat în lanţul comercial
Departamentul pentru Agricultură al SUA (USDA) a precizat că grâul modificat genetic descoperit în statul Oregon nu prezintă un risc pentru sănătate şi, de asemenea, că nu există dovezi că acest grâu a intrat în lanţul comercial.
Comisia Europeană recomandă controale asupra importurilor de grâu moale alb provenit din SUA
La rândul său, Comisia Europeană (CE) a recomandat statelor UE să efectueze controale asupra importurilor de grâu american, precizând că, în cazul unui rezultat pozitiv, lotul respectiv nu trebuie distribuit pe piaţă. „Comisia a sesizat statele membre prin intermediul Sistemului Comunitar de Alertă Rapidă pentru Alimentaţie (RASFF) şi le-a recomandat să îşi testeze importurile de grâu moale alb”, se arată într-un comunicat, citat de Agerpres.
Grâul alb moale reprezintă 80% din cantitatea totală de grâu - care ajunge la un milion de tone - importată anual de UE, în principal de Spania.
CE a asigurat că va urmări situaţia îndeaproape „astfel încât să asigure protecţia consumatorilor europeni” şi a cerut USDA să verifice dacă exporturile de grâu spre Europa ar fi putut fi afectate şi să ţină la curent executivul de la Bruxelles în legătură cu investigaţiile efectuate.
Situaţia va fi discutată în 10 iunie, în cadrul unei reuniuni a Comitetului permanent pentru lanţul alimentar şi sănătatea animală, compus din reprezentanţi ai celor 27 de ţări membre UE.