Adama
Vinasa Rompak

Urşii negri americani îşi dezvăluie secretele hibernării

Publicat: 22 februarie 2011 - 11:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Urşii negri din Alaska înregistrează o scădere importantă a funcţiilor metabolice în cursul hibernării, în timp ce temperatura corpului nu scade decât cu câteva grade, un fenomen cu totul surprinzător pentru biologi, conform unui studiu publicat joi, transmite AFP.

Spre deosebire de alte mamifere care hibernează, în cazul urşilor negri metabolismul este decuplat de temperatura corpului în perioada de hibernare. În plus, această stare de hibernare în care metabolismul funcţionează la 25% din capacitatea normală, se continuă timp de câteva săptămâni şi după trezirea animalului, în primăvară.

Acest fenomen este surprinzător pentru că de obicei, se estima că scăderea funcţiilor metabolice la animalele care hibernează nu coboară mai mult de 50% pentru fiecare 10 grade pe care le pierde temperatura corporală, conform studiului prezentat în cadrul conferinţei anuale a Asociaţiei americane pentru Progres Ştiinţific (American Association for the Advancement of Science - AAAS), conferinţă desfăşurată între 17 şi 21 februarie la Washington.

Acest studiu este publicat şi în numărul de vineri al revistei Science.

Urşii negri din Alaska nu pierd decât cinci până la şase grade din temperatura corporală în perioada hibernării, însă metabolismul lor scade cu 75%.

Aceste mamifere dispun de un mecanism intern ciclic de reglare a temperaturii în perioada hibernării. Odată ce temperatura corpului coboară la 30 de grade Celsius, urşii încep să tremure pentru ca temperatura să crească. Aceste frisoane pot dura mai multe zile, până când temperatura ajunge la 36 de grade Celsius. După ce această temperatură este atinsă, frisoanele se opresc şi ciclul este reluat atunci când temperatura corpului coboară din nou la 30 de grade Celsius.

Sursa: Agerpres

Vizualizat: 1089 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii