Urşii negri din Alaska înregistrează o scădere importantă a funcţiilor metabolice în cursul hibernării, în timp ce temperatura corpului nu scade decât cu câteva grade, un fenomen cu totul surprinzător pentru biologi, conform unui studiu publicat joi, transmite AFP.
Spre deosebire de alte mamifere care hibernează, în cazul urşilor negri metabolismul este decuplat de temperatura corpului în perioada de hibernare. În plus, această stare de hibernare în care metabolismul funcţionează la 25% din capacitatea normală, se continuă timp de câteva săptămâni şi după trezirea animalului, în primăvară.
Acest fenomen este surprinzător pentru că de obicei, se estima că scăderea funcţiilor metabolice la animalele care hibernează nu coboară mai mult de 50% pentru fiecare 10 grade pe care le pierde temperatura corporală, conform studiului prezentat în cadrul conferinţei anuale a Asociaţiei americane pentru Progres Ştiinţific (American Association for the Advancement of Science - AAAS), conferinţă desfăşurată între 17 şi 21 februarie la Washington.
Acest studiu este publicat şi în numărul de vineri al revistei Science.
Urşii negri din Alaska nu pierd decât cinci până la şase grade din temperatura corporală în perioada hibernării, însă metabolismul lor scade cu 75%.
Aceste mamifere dispun de un mecanism intern ciclic de reglare a temperaturii în perioada hibernării. Odată ce temperatura corpului coboară la 30 de grade Celsius, urşii încep să tremure pentru ca temperatura să crească. Aceste frisoane pot dura mai multe zile, până când temperatura ajunge la 36 de grade Celsius. După ce această temperatură este atinsă, frisoanele se opresc şi ciclul este reluat atunci când temperatura corpului coboară din nou la 30 de grade Celsius.
Sursa: Agerpres