Corespondentul Agerpres, Ivan Radev, transmite: Autorităţile veterinare din bulgaria raportează apariţia unui al doilea posibil focar al febrei aftoase. Veterinarii au sesizat simptomele maladiei la animale domestice din satul Rezovo, situat în regiunea Burgas la frontiera cu Turcia, probele au fost trimise într-un laborator din Sofia, iar rezultatele fiind aşteptate luni, a declarat sâmbătă seară Iordan Voinov, directorul Serviciului naţional sanitar-veterinar.
Se presupune că cele 90 de bovine, 70 de ovine şi 30 de porcine din sat s-au infectat de la 21 de bovine care au pătruns pe teritoriul bulgăresc din Turcia. Primele probe luate la Rezovo imediat după apăriţia primului focar al febrei aftoase la satul vecin Kosti au fost negative, dar acum au aparut simptomele, ceea ce ar putea însemna că infectarea s-a făcut foarte de curând, a mai spus Voinov. El a adăugat că duminică va fi stins focarul febrei aftoase la Kosti. În această ziuă trebuie să termine procesul de sacrificare a celor aproximativ 500 de animale domestice din satul.
Existenţa febrei aftoase a fost confirmată pe 10 ianuarie la animale domestice din satul Kosti după ce, la începutul lunii ianuarie, această maladie a fost depistată la un porc mistreţ vânat în regiunea Burgas, nu departe de graniţa cu Turcia. Boala este periculoasă doar pentru animale, nu şi pentru oameni. Ea este extrem de contagioasă şi poate să provoace pierderi economice foarte mari deoarece animalele contaminate nu se tratează, ci trebuie ucise.
Ultimul caz de febră aftoasă a fost înregistrat în Bulgaria în anul 1998. În Turcia, însă, sunt peste o mie focare ale bolii.
Şapte regiuni în Bulgaria se află în carantină veterinară din cauza apariţiei febrei aftoase. Imediat după depistarea virusului în regiunea Burgas au intrat în vigoare interdicţii privind transportul unor animale şi fabricarea unor produse de origine animală. În alte şase regiuni vecine se aplică măsuri de prevenirea apariţiei febrei afroase. Este interzis exportul produselor pe bază de carne de animale şi al lactatelor ce provin din cele şapte regiuni ale ţării. Măsurile sunt coordonate cu Comisia Europeană şi urmează să rămână în vigoare până la data de 28 februarie.
Ucraina şi Republica Moldova au interzis complet importul de carne şi lactate din Bulgaria. Autorităţile din Sofia însă contestă această măsură ca exagerată şi nefondată.
Sursa: Agerpres