Suprafeţele cultivate cu cereale pe teritoriul Ucrainei se vor situa anul acesta la nivelul celor din 2009, însă pentru sezonul viitor este previzionată o scădere cu 3,2%, până la un nivel al producţiei de 44,5 milioane tone.
În acest context, specialiştii de la Kiev se aşteaptă la o scădere a producţiei de grâu cu 7,3 la sută faţă de anul trecut, urmând să se obţină 19,4 milioane tone, în timp ce producţia de orz ar scădea cu 5 procente, până la 11,3 milioane tone. Potrivit experţilor din domeniul agricol, principalul motiv al diminuării suprafeţelor cultivate cu cereale îl constituie deficitul resurselor financiare alocate procesului de retehnologizare. Un alt factor luat în calcul este cel climatic.
Pentru acest an, au fost semănate pe întreg teritoriul Ucrainei 15,8 milioane de hectare cu cereale, fiind aşteptată o producţie de 46-47 milioane tone. De asemenea, în anul de cultură 2010-2011 este aşteptată ca rezerva naţională de cereale să scadă în volum cu 5,2% faţă de actualul sezon, până la 48 milioane tone.
Astfel, potrivit estimărilor Ministerului Politicii Agrare, Ucraina va putea aproviziona pieţele externe cu aproape 17,8 milioane tone de cereale, o diminuare cu 14% faţă de cota de export previzionată pentru acest sezon. Se întrevăd perspective bune în ceea ce priveşte exportul de porumb, în timp ce la grâu şi orz tendinţele pentru sezonul viitor indică un regres.
Porumbul e profitabil
O analiză a ultimilor ani arată că porumbul deţine unul dintre cei mai înalţi indici de profitabilitate din sectorul fitotehniei, devenind lider în grupul de culturi cerealiere. În condiţiile unor preţuri destul de ridicate, undeva între 125-136 euro/tonă, şi cheltuieli medii de aproximativ 90 euro/tonă, profitabilitatea producţiei poate ajunge până la 35-45%.
În schimb, la grâu şi orz creşterea este de 2 sau chiar 2,5 ori mai mică decât indicii de profitabilitate la porumb. Anul trecut, cota porumbului din volumul total de cereale recoltate în Ucraina a fost de 22 la sută, iar pentru 2010 este prognozată o cotă de producţie de 25%, rezultând în jur de 12,5 milioane tone.