Adama
Vinasa Rompak

Ucraina îşi reduce producţia de cereale

Publicat: 11 iunie 2010 - 15:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Suprafeţele cultivate cu cereale pe teritoriul Ucrainei se vor situa anul acesta la nivelul celor din 2009, însă pentru sezonul viitor este previzionată o scădere cu 3,2%, până la un nivel al producţiei de 44,5 milioane tone.

În acest context, specialiştii de la Kiev se aşteaptă la o scădere a producţiei de grâu cu 7,3 la sută faţă de anul trecut, urmând să se obţină 19,4 milioane tone, în timp ce producţia de orz ar scădea cu 5 procente, până la 11,3 milioane tone. Potrivit experţilor din domeniul agricol, principalul motiv al diminuării suprafeţelor cultivate cu cereale îl constituie deficitul resurselor financiare alocate procesului de retehnologizare. Un alt factor luat în calcul este cel climatic.

Pentru acest an, au fost semănate pe întreg teritoriul Ucrainei 15,8 milioane de hectare cu cereale, fiind aşteptată o producţie de 46-47 milioane tone. De asemenea, în anul de cultură 2010-2011 este aşteptată ca rezerva naţională de cereale să scadă în volum cu 5,2% faţă de actualul sezon, până la 48 milioane tone.

Astfel, potrivit estimărilor Ministerului Politicii Agrare, Ucraina va putea aproviziona pieţele externe cu aproape 17,8 milioane tone de cereale, o diminuare cu 14% faţă de cota de export previzionată pentru acest sezon. Se întrevăd perspective bune în ceea ce priveşte exportul de porumb, în timp ce la grâu şi orz tendinţele pentru sezonul viitor indică un regres.

Porumbul e profitabil

O analiză a ultimilor ani arată că porumbul deţine unul dintre cei mai înalţi indici de profitabilitate din sectorul fitotehniei, devenind lider în grupul de culturi cerealiere. În condiţiile unor preţuri destul de ridicate, undeva între 125-136 euro/tonă, şi cheltuieli medii de aproximativ 90 euro/tonă, profitabilitatea producţiei poate ajunge până la 35-45%.

În schimb, la grâu şi orz creşterea este de 2 sau chiar 2,5 ori mai mică decât indicii de profitabilitate la porumb. Anul trecut, cota porumbului din volumul total de cereale recoltate în Ucraina a fost de 22 la sută, iar pentru 2010 este prognozată o cotă de producţie de 25%, rezultând în jur de 12,5 milioane tone.

Vizualizat: 2606 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii