Puterea ucraineană încearcă să iniţieze unele schimbări în sistemul de export al produselor alimentare.
Kievul doreşte stabilirea unui monopol de stat pe piaţa alimentelor, unde până acum activau zeci de structuri comerciale de intermediere, iar în opinia experţilor intenţiile puterii ucrainene va duce la deteriorarea relaţiilor cu partenerii occidentali, care militează pentru respectarea principiilor unei pieţe libere. Pronosticul experţilor este întărit de reacţia negativă a Fondului Monetar Internaţional /FMI/, Băncii Mondiale /BM/ şi altor instituţii internaţionale, notează cotidianul rus Nezavisimaia Gazeta.
Proiectul de lege care prevede schimbări la actuala 'Lege privind sprijinul statului acordat agriculturii' fusese înregistrat în parlamentul ucrainean la începutul lui februarie. Parlamentarii ucraineni intenţionau să-l dezbată zilele trecute, însă, potrivit mass-media, ar fi intervenit influente structuri occidentale: declaraţii din partea FMI, Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare /BERD/ şi Camerei de Comerţ Americane atenţionau în legătură cu inoportunitatea impunerii unui monopol de stat pe piaţa exportului de produse alimentare.
Parlamentarii ucraineni subliniază, însă, că noul proiect de lege este menit să permite exportul de grâu şi de alte produse agricole atât structurilor aflate în subordinea statului, cât şi unor companii agricole private, selectate în baza unui concurs. Autorii proiectului afirmă că scopul documentului este cel de a stabili un control de stat pe piaţa internă a produselor alimentare, în vederea evitării deficitului cauzat de apetitul exagerat al firmelor-intermediare.
Asociaţia grâului din Ucraina, care reuneşte circa 80 la sută dintre traderii din domeniu, critică vehement acest proiect. Liderul Asociaţiei, Vladimir Klimenko, declară că proiectul de lege încalcă Constituţia şi o serie de alte legi ale Ucrainei. Acesta declară că atât fermierii, cât şi structurile de stat avizate aveau şi înainte dreptul să exporte produse alimentare în condiţii egale cu alte companii specializate. Însă, în situaţia în care producătorii nu se ocupă cu exportul, deoarece acesta este un business complicat şi costisitor, structurile de stat nu au putut face faţă concurenţei în condiţii de piaţă.
Acest domeniu este unul dintre cele mai active pentru investitorii străini, în situaţia în care Ucraina este în continuare unul dintre cei mai mari exportatori de grâu, subliniază Nezavisimaia Gazeta. Dacă în 2009 în Ucraina s-au obţinut circa 46 milioane de tone de cereale, dintre care la export au fost trimise 21,2 milioane de tone, în 2010 recolta a fost de 39, 2 milioane de tone, iar pe piaţa externă se planifica livrarea a 12 milioane de tone. Majorarea preţurilor pe pieţele mondiale ar fi permis obţinerea aceleiaşi sume de bani ca şi în 2009, în pofida reducerii substanţiale a cantităţii exportate. Traderii, însă, subliniază că puterea ucraineană a început să schimbe regulile jocului, introducând cote şi restricţii pentru majoritatea traderilor, dar creând în acelaşi timp condiţii favorabile pentru anumite companii cu acţiuni ale statului.
În aceste condiţii, exportul de grâu ucrainean în sezonul 2010-2011 este însoţit de o serie de scandaluri, continuă ziarul rus. Puterea ucraineană a încercat să le rezolve prin votarea unei noi legi în domeniu, însă structurile occidentale care activează în sectorul agrar din Ucraina ameninţă cu sancţiuni.
În opinia politologului Igor Koliuşko, acest nou conflict va duce la deteriorarea relaţiilor dintre Ucraina şi Occident. 'Structurile occidentale acţionează întotdeauna în mod consecvent şi ferm, apărându-şi investitorii /.../ Este necesar să fie creat un sistem juridic civilizat, lucru asupra căruia Occidentul insistă de mulţi ani. Într-un stat de drept, problemele apărute pe piaţă sunt soluţionate în justiţie, în timp ce într-un sistem corupt ele sunt decise în cabinetele înalţilor funcţionari', explică Koliuşko, subliniind că tocmai în aceasta constă 'esenţa conflictului'.
La rândul său, politologul Konstantin Bondarenko nu este de acord cu ideea că acest conflict din domeniul exportului de grâu va duce la deteriorarea relaţiilor Ucrainei cu UE şi SUA. 'Pe partenerii noştri externi trebuie să-i intereseze doar condiţiile importului, iar acestea nu se schimbă: Ucraina este deschisă pentru livrările de grâu şi de alte produse alimentare, după cum cer, de exemplu, normele Organizaţiei Mondiale a Comerţului /OMC/. În schimb, condiţiile exportului constituie o problemă de ordin intern, pentru că acest lucru influenţează securitatea naţională', declară Bondarenko.
Între timp, puterea ucraineană a decis să stopeze procesul de reorganizare a exportului de produse alimentare. Zilele trecute, în parlamentul ucrainean a fost depus un nou proiect de lege pe aceeaşi temă, în care s-a găsit loc şi pentru traderii care activeau înainte în domeniu, însă companiile intermediare vor fi obligate să achite producătorului un avans de cel puţin 50% înainte de demararea operaţiunii de export. Potrivit unuia dintre autorii proiectului, deputata Inna Bogoslovskaia, noul document 'va ţine cont de interesele tuturor părţilor implicate: statul ucrainean, producătorii şi intermediarii'.
Sursa: Agerpres