Ucraina a impus cote la exportul de cereale pentru următoarele luni, până la sfârşitul anului calendaristic 2010. Decizia de a limita exporturile a fost luată în 4 octombrie, volumul exact al cotelor şi a metodei de distribuire a acestora urmând a fi adoptat săptămâna aceasta.
Exporturile de cereale vor fi limitate la aproximativ 3 milioane de tone. Astfel, până la sfârşitul anului 2010 vor putea fi exportate 2 milioane tone de porumb. La grâu şi orz exporturile sunt limitate la 500 mii tone pentru restul anului. Această cotă nu se referă la cerealele care au fost deja exportate până la această dată. Conform estimărilor oficiale, Ucraina a exportat 3,4 milioane tone de cereale în ultimele trei luni.
Analiştii pieţei estimează că exporturile de cereale ale Ucrainei ar putea ajunge anul acesta la un total de 13-14 milioane de tone, în scădere cu aproximativ 32%-37% faţă de anul trecut. Exporturile de grâu ar fi de aproximativ 5,7 milioane tone, cele de orz de 3,1 milioane tone iar cele de porumb de 4,3 milioane tone.
Acestă reglementare oficială vine după ce rapoartele precedente USDA arătau faptul că inspecţiile vamale blocau efectiv exporturile, tergiversând verificările la transferurile de grâu. Anticipat, ca răspuns la zvonurile privind impunerea cotelor de export, mai mulţi traderi au achiziţionat 500 mii tone de orz din Uniunea Europeană, cea mai mare parte din Germania, pentru a acoperi nevoile de vânzare către Arabia Saudită şi Iordania.
Ministerul Agriculturii din Ucraina a revizuit în luna septembrie estimările privind producţia de cereale realizată anul acesta la 38,6 milioane de tone, faţă de 46,1 milioane de tone realizate anul trecut.
Privind în perspectivă, nici producţia de anul viitor nu va fi mai mare, deoarece suprafeţele semănate în această toamnă în Ucraina au fost afectate negativ de vremea uscată. Astfel, la grâu de toamnă, suprafaţa semănată va junge la numai 6 milioane hectare, comparativ cu 6,75 milioane hectare cât au fost însâmânţate anul trecut.
La 6 octombrie, aproximativ 78% (5,26 milioane hectare) din suprafaţa destinată acestei culturi s-a raportat ca fiind însămânţată. La orz au fost semănate 459 mii hectare, adică doar 33% din suprafaţa declarată oficial că va fi însămânţată.