Insistenţa guvernul Statelor Unite pentru creşterea fracţiunii-procentului de etanol în amestecul de carburant întâmpină o opoziţie susţinută atât din partea producătorilor de carburanţi, cât şi a distribuitorilor şi producătorilor de autoturisme.
Planul prezentat de către administraţia Obama a promis, totuşi, o amânare a obligativităţii utilizării unui procent mai mare de etanol produs pe bază de porumb, ca urmare a presiunii fermierilor înainte de alegerile pentru Congres, mai ales acum în condiţiile în care preţurile produselor agricole sunt în creştere. În aceste condiţii se poartă dezbateri aprinse privind modul de utilizare a produselor agricole: ca produse alimentare sau combustibil.
Agenţia de Protecţie a Mediului din SUA (The U.S. Environmental Protection Agency) doreşte creşterea cantitatăţii de etanol care poate fi amestecat cu benzină de la 10%, cât este în prezent, la 15%, dar numai pentru automobile fabricate începând cu anul 2007.
Teste suplimentare privind impactul utilizării etanolului la motoarele fabricate înainte de această dată vor fi finalizate până în noiembrie. După această dată urmează un termen de un an în care agenţia trebuie să facă cunoscută decizia sa finală.
Întârzierile succesive în luarea unei decizii au adăugat noi incertitudii la temerile privind susţinerea industriei producătoare de etanol din SUA, puternic subvenţionată. După o perioadă de susţinere şi dezovoltare solidă, industria producătoare de etanol din SUA a cunoscut o perioadă de regres, care a împins unii producători în faliment.
Utilizarea surselor regenerabile de combustibil, aşa cum este producţia de etanol din porumb, a fost văzută ca o salvare pentru economiile rurale. Creşterea preţurilor la produsele agricole şi a veniturilor fermierilor au atenuat o parte din presiunea ultimilor ani.