Cantitatea de cereale stocate acum de Rusia poate fi mai mică decât statisticile oficiale, apreciază Andrei Sizov Jr., editor al SovEcon, companie de cercetare agricolă. Acesta apreciază că recentele cifre oficiale privind stocurile de cereale poate da iluzia că piaţa se stabilizează şi creşterea preţurilor a fost evitată cu succes.
Raportul Serviciului Federal de Statistică arată că Rusia are acum stocate 25,8 milioane de tone de cereale. O estimare oficială anterioară aprecia la aproximativ 21,7 milioane de tone stocul de cereale. În acelaşi timp, SovEcon a estimat stocurile de cereale la 20,2 milioane de tone.
Perioada lungă de secetă a distrus aproximativ o treime din recolta de cereale din Rusia, astfel că producţia de anul acesta este estimată la aproximativ 61-63 milioane de tone, faţă de previziunile iniţiale de 97 milioane de tone.
În Rusia, conform datelor oficiale ale ministerului agriculturii, până la data de 8 septembrie, s-au recoltat 47 milioane de tone, comparativ cu 70,8 milioane de tone la aceeaşi dată a anului trecut.
Suprafaţa recoltată a fost de 23,7 milioane hectare, adică 67% din suprafaţa totală care urmează să fie recoltată, cu o producţie medie de 1,98 tone pe hectar. La aceeaşi dată a anului trecut fuseseră recoltate 28 milioane de hectare, 59% din suprafaţa totală planificată, cu randament mediu de 2,53 tone pe hectar.
Întârzie semănatul culturilor de toamnă
Umiditatea scăzută din sol va influenţa puternic şi producţiile de anul viitor deoarece semănatul de toamnă este forte mult întârziat. Astfel, până la 8 septembrie 2010, în Rusia au fost semănate 3,5 milioane de hectare culturi pentru sezonul următor. Ministerul nu a dat cifrele de anul trecut, pentru comparaţie, dar, potrivit rapoartelor existente, Rusia semănase anul trecut, până la data de 9 septembrie, 7,117 milioane de hectare.
Şi la floarea soarelui, Rusia are în vedere introducerea de restricţii privind exportul, aceasta în condiţiile în care producţia de seminţe de floarea soarelui va fi mai mică cu circa 20% faţă de anul trecut, adică de numai 5,6 milioane tone (5,2 milioane tone după depozitare).
Şi producţia de ulei de floarea soarelui este, de asemenea de aşteptat să scadă cu 20%, la 2 milioane de tone. Rusia a exportat în cursul anului de comercializare 2009-2010 aproximativ 500.000 de tone de ulei brut de floarea soarelui.