Guvernul german a adoptat miercuri o serie de măsuri ce urmăresc sporirea controlului în industria alimentară referitor la produsele de origine animală şi asigurarea unui nivel mai ridicat de protecţie pentru consumatori, în reacţie la recentul scandal de contaminare cu dioxină a cărnii şi ouălor, informează AFP.
Planul, prezentat vinerea trecută de ministrul agriculturii, Ilse Aigner, şi adoptat miercuri de consiliul de miniştri, îi obligă, între altele, pe producători să separe mai clar producţia de alimente de alte industrii.
Astfel, va fi interzisă fabricarea în acelaşi loc a grăsimilor animale şi a aşa-ziselor grăsimi tehnice, folosite în industrie.
De asemenea, producătorii de hrană pentru animale vor face obiectul unor controale mai stricte şi mai regulate şi vor fi sancţionaţi mai dur, în cazul în care se constată că au încălcat regulamentul.
Va fi, totodată, creat un sistem de alertă precoce, pentru a permite adoptarea mai rapidă a măsurilor adecvate, iar consumatorii vor fi informaţi mai prompt în cazul apariţiei unor probleme.
Totuşi, guvernul federal german nu are prea multă autoritate în acest domeniu, care ţine în cea mai mare parte de statele regionale /landuri/.
Germania este afectată de la începutul lunii ianuarie de un nou scandal alimentar, după descoperirea de ouă contaminate cu dioxină şi apoi de carne de porc aflată în aceeaşi situaţie.
O companie care produce suplimente alimentare a folosit un lot de grăsimi de uz industrial conţinând dioxină pentru fabricarea a 3.000 de tone de grăsimi destinate alimentaţiei animale, livrate clienţilor din întreaga Germanie. Peste 4.000 de exploataţii agricole au fost închise săptămâna trecută după descoperirea în ouă a unor urme de dioxină, un reziduu de combustie care poate fi cancerigen în doze mari. Majoritatea fermelor au fost apoi redeschise.
Sursa: Agerpres