Federaţia Rusă a interzis vineri importul de animale, carne şi lactate din Bulgaria din cauza febrei aftoase, informează presa sofiotă. În acest fel, Rusia a devenit al treilea stat - după Republica Moldova şi Ucraina - care a luat o asemenea măsură în legătură cu focarele maladiei descoperite în Bulgaria. Autorităţile de la Sofia consideră însă această măsură exagerată şi nefondată.
Autorităţile veterinare din Bulgaria au confirmat în această săptămână apariţia unui al doilea focar de febră aftoasă. Analizele efectuate într-un laborator din Sofia au confirmat existenţa virusului la probele prelevate în satul Rezovo, situat în regiunea Burgas, la frontiera cu Turcia. Se presupune că animalele din sat au fost infectate de 21 de boi care au venit din Turcia după ce au traversat singuri frontiera cu Bulgaria. Autorităţile bulgare au informat partea turcă de faptul că cei 21 de boi vor fi sacrificaţi împreună cu toate animalele din sat care ar putea fi contaminate cu acest virus: bovine, ovine şi porcine.
Existenţa febrei aftoase a fost confirmată pe 10 ianuarie la animale domestice din satul Kosti după ce, la începutul lunii ianuarie, această maladie a fost depistată la un porc mistreţ vânat în regiunea Burgas, nu departe de graniţa cu Turcia. Boala este periculoasă doar pentru animale, nu şi pentru oameni. Ea este extrem de contagioasă şi poate să provoace pierderi economice foarte mari deoarece animalele contaminate nu se tratează, ci trebuie ucise.
Ultimul caz de febră aftoasă a fost înregistrat în Bulgaria în anul 1998. În Turcia, însă, sunt peste o mie de focare ale bolii.
Şapte regiuni în Bulgaria se află în carantină veterinară din cauza apariţiei febrei aftoase. Imediat după depistarea virusului în regiunea Burgas au intrat în vigoare interdicţii privind transportul unor animale şi fabricarea unor produse de origine animală. În alte şase regiuni vecine se aplică măsuri de prevenire a apariţiei febrei aftoase. Este interzis exportul de carne şi produse lactate care provin din cele şapte regiuni. Măsurile sunt coordonate cu Comisia Europeană şi urmează să rămână în vigoare până la data de 28 februarie.
Sursa: Agerpres