Adama
Vinasa Rompak

România caută soluţii pentru depozitarea a 70.000 de tone de fructe din R. Moldova

Publicat: 24 iulie 2014 - 15:03
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

România caută soluţii pentru valorificarea şi depozitarea a aproximativ 70.000 de tone de mere şi prune din Republica Moldova, pe care vecinii noştri nu le mai pot exporta pe piaţa din Federaţia Rusă, a declarat miercuri, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

„Este un efort conjugat pe care conducătorii statului român îl fac în permanenţă, dar şi comisarul european pentru Agricultură, pentru a veni în sprijinul fermierilor din Republica Moldova ca urmare a dificultăţilor pe care aceştia le au în exportul pe piaţa pe care o aveau până acum, cea a Federaţiei Ruse. Sunt facilităţi pe care piaţa unică le oferă, şi anume, intrarea în vigoare a unui contingent de produse care pot intra pe piaţa UE fără taxe vamale. Acel contingent se presupune că va intra pe piaţă la 1 octombrie, însă se discută la Bruxelles şi toate instituţiile statului român şi din alte state membre fac eforturi pentru a încerca să depozităm parte din fructele din Republica Moldova până la momentul în care va intra în vigoare contingentul respectiv, în special vorbim de mere şi de prune, acestea sunt zonele afectate acum în Republica Moldova”, a spus Constantin, după şedinţa de guvern.

Şeful MADR a spus că în luna septembrie va apărea problema producţiei de struguri din Republica Moldova. „Ministerul Agriculturii se implică prin faptul că am luat legătura cu organizaţia interprofesională, cu toţi posibilii contractori, ca să spunem aşa, din România, să vedem măsura în care putem să creăm acele legături economice între agenţii economici din România şi agenţii economici din Republica Moldova, dar, în egală măsură, să identificăm spaţii de depozitare şi pe teritoriul României, astfel încât să-i ajutăm pe vecinii noştri din Republica Moldova”, a subliniat ministrul Agriculturii, potrivit Agerpres.
Constantin a menţionat că a făcut o analiză din care reiese că în Moldova în momentul de faţă este vorba de o producţie de aproximativ 70.000 de tone de fructe care trebuie valorificată într-un fel sau depozitată.

Vizualizat: 1021 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

13 decembrie 2024 - 05:51

Guvernul a aprobat joi, 12 decembrie 2024, un act normativ care vizează actualizarea Registrului Agricol pentru perioada 2025-2029. Fără adeverință de la Registrul Agricol, niciun fermier, crescător animale nu poate încasa subvențiile APIA.

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

13 decembrie 2024 - 05:25

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 12 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 108.521.264,61 euro (539.929.424,90 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 479.478 fermieri, astfel:

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

Ce-i salvează pe oierii din România! Prețul e bun și pot vinde ovine cu sutele!

Ce-i salvează pe oierii din România! Prețul e bun și pot vinde ovine cu sutele!

24 noiembrie 2024 - 09:05

Ciobanii speră ca exportul să îi salveze. Odată cu scăderea puterii de cumpărare pe plan național, mulți crescători de oi au auzit că străinii, în special cei din zona arabă, plătesc bine și la timp, așa că și-au pus toată nădejdea în comerțul pe plan extern.

Ce sumă luați de la APIA pentru un hectar cu lucernă!

Ce sumă luați de la APIA pentru un hectar cu lucernă!

21 noiembrie 2024 - 07:07

Fermierii, crescătorii de animale care au cultivat lucernă primesc anul viitor, în contul acestui an, pe lângă plățile directe primite anul acesta, și sprijinul cuplat pentru lucernă.

Verificări ANSVSA ferme animale, abatoare!

Verificări ANSVSA ferme animale, abatoare!

13 noiembrie 2024 - 05:25

ANSVSA în control! Acțiuni întreprinse de ANSVSA pentru verificarea modului de implementare a măsurilor de atenuare a riscurilor referitoare la pesta porcină africană (PPA) la nivelul unităților de industria alimentară din sectorul cărnii.

Ministrul Barbu s-a răzgândit!

Ministrul Barbu s-a răzgândit!

31 octombrie 2024 - 12:54

Ministerul Agriculturii a hotărât să amâne controversatul proiect de ordonanţă ce viza plafonarea adaosului comercial la maximum 20% pentru zeci de mii de produse alimentare procesate în România. În schimb, autorităţile intenţionează să înfiinţeze un comitet pentru monitorizarea preţurilor, potrivit unor surse citate de G4Food.

Mesaj APIA ACUM pentru fermieri, crescători animale!

Mesaj APIA ACUM pentru fermieri, crescători animale!

31 octombrie 2024 - 12:25

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) are un mesaj important pentru fermieri, crescători de animale. APIA participă la Târgului Internațional INDAGRA - ediția 2024, reprezentanții agenției pot discuta cu fermierii, crescătorii de animale interesați de informații despre subvenții.

Ciobanii s-au săturat de minciuni! Ultimatum 6 noiembrie pentru Guvern!

Ciobanii s-au săturat de minciuni! Ultimatum 6 noiembrie pentru Guvern!

31 octombrie 2024 - 06:22

Crescătorii de oi din România amenință că vor ieși în stradă cu zecile de mii. Ei au dat un ultimatum Guvernului, data de 6 noiembrie 2024.

Subvenție micii fermieri, APROBATĂ ASTĂZI de Guvern! Vezi cuantumul!

Subvenție micii fermieri, APROBATĂ ASTĂZI de Guvern! Vezi cuantumul!

30 octombrie 2024 - 17:47

Guvernul a aprobat astăzi, 30 octombrie 2024, schema de ”Ajutor de minimis pentru aplicarea Programului de susţinere a producţiei de legume cultivate în spaţii protejate”, pentru perioada 2024-2025.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii