Adama
Vinasa Rompak

Rata de schimb favorabilă ajută fermierii neozeelandezi

Publicat: 22 septembrie 2010 - 12:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Asociaţia producătorilor de carne de vită şi de miel din Noua Zeelandă a realizat o estimare referitoare la preţul pe care fermierii din această ţară l-ar primi în acest an, în trei scenarii diferite ale ratei de curs a dolarului neozeelandez în comparaţie cu trei dintre principalele valute de pe piaţă.

Aceste scenarii folosesc rate de schimb de 0,64, 0,68 şi 0,72 de dolari americani pentru un dolar neozeelandez, respectiv ratele încrucişate ale euro şi ale lirei sterline. În aceste estimări s-a utilizat o medie de 17,4 kilograme pentru un miel la sacrificare, aceasta desigur dacă condiţiile meteo vor fi ideale.

În concluzie, la o rată medie de 0,68 dolari americani pentru unul neozeelandez preţul plătit pentru miel la poarta fermei va fi de 82 dolari neozeelandezi pentru un animal. Pentru comparaţie, în 2009 preţul cel mai mare plătit a fost de 89 dolari. Creşterea preţului este una importantă.

În perioada 2005-2008, sumele plătite au fost şi cu 46% mai mici, la 56 de dolari per animal. Ratele de schimb bune estimate vor avea un efect mai mult decât benefic asupra fermierilor din Noua Zeelandă care exportă această marfă.

În cea mai pesimistă estimare preţul obţinut ar fi oricum mult mai ridicat, de 75,40 dolari per miel. În ultimii ani, numărul de animale trimise la export a scăzut foarte mult, ceea ce a afectat în sens pozitiv preţul plătit. Cursul mediu afişat de Banca Naţională a României era pe data de 10 septembrie de 2,43 dolari neozeelandezi pentru un leu.

Vizualizat: 899 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii