După mai multe săptămâni cu zile de lucru şi tranzacţionare, preţurile din piaţa animalelor vii au scăzut în această perioadă. La carnea de vită, scăderea a apărut la toate categoriile. Solicitările de produse provenite din Rusia au urcat producţia firmelor de specialitate, ceea ce a produs şi scăderea preţurilor.
Aceasta a impus ca importatorii din Japonia şi Statele Unite să-şi ajusteze ofertele de preţ. Având în vedere că exporturile de carne din Argentina vor rămâne sub control guvernamental strict, Rusia ar putea impune în cele din urmă preţul de pe piaţă. Aici, în perioada aprilie - septembrie va creşte în mod tradiţional cererea de carne din import, urmând să atragă cu sine şi preţuri mai mari.
La carnea de miel şi oaie s-au înregistrat de asemenea scăderi de preţuri. La carnea de oaie s-au înregistrat scăderi de până la 50% faţă de valorile record din săptămânile trecute. În ceea ce priveşte evoluţia în acest sector, preţurile vor depinde extrem de mult de starea meteo din ţările producătoare. Bunul început din precedenta toamnă va fi uşor anulat dacă vremea uscată şi caldă vor continua în cursul lunii mai. Dacă vor fi înregistrate ploi, aşa cum meteorologii au şi prognozat, va continua evoluţia bună a preţurilor din domeniu.
SUA - preţuri excelente
Piaţa americană a cărnii de porcine beneficiază în această perioadă de preţuri excelente. Astfel, valoarea estimată pe piaţa futures pentru luna aprilie este cea de a treia cea mai ridicată valoare înregistrată în istorie, la nivelul de 86,10 dolari. În perioada 2004-2008, preţul a crescut cu 12 dolari/cwt (1 cwt reprezintă 100 de uncii sau 45 kilograme). În mod normal, preţurile de retail pentru carnea de porc ar fi undeva în jurul valorii de 90 dolari/cwt. Aceste preţuri bune vor influenţa valoarea cu care consumatorul final va obţine carnea la galantar, preţul de achiziţie va creşte semnificativ.
În ceea ce priveşte carnea de vită dar şi cea de curcan, estimările lunare oferite de Departamentul american pentru Agricultură arată că preţurile de retail au fost mai mari decât anul trecut, în timp ce la porc şi carne de pui s-a înregistrat o scădere. La curcan, preţul a crescut cu 5,8% faţă de luna precedentă şi 3,6% faţă de anul trecut. La carnea de vită, în schimb, creşterea a fost de doar 2,5% faţă de luna precedentă.
Marea Britanie - creşte consumul de carne de vită
Recesiunea din 2009 a cântărit greu pentru piaţa nord-irlandeză a cărnii de vită. Cererea scăzută a fost determinantă pentru apariţia acestei situaţii. Influenţe negative au mai apărut şi din cauza ratei de schimb defavorabile dar şi din cauza cantităţilor de carne reduse disponibile. Unul dintre beneficiile situaţiei a fost că firmele producătoare au reuşit să-şi impună drepturile în lanţul de distribuţie.
Conform datelor furnizate de organizaţia Kantar Worldpanel, există deja semne timide de îmbunătăţire a situaţiei. Totuşi, din ianuarie până în martie cererea a fost tot în scădere dar această scădere este una caracteristică începutului de an. În cursul lunii martie 2010, cererea britanicilor pentru carnea de vită a fost mai mare cu 3% faţă de perioada similară a anului trecut.