Piaţa americană a cărnii de vită importată a rămas stabilă în ultima săptămână. Se pare că volatilitatea de pe piaţa valutară a impus comercianţilor să rămână precauţi în a lansa noi comenzi.
Una dintre sărbătorile americane din această perioadă a marcat demararea „sezonului de grill”, ceea ce a adus noi speranţe în rândul comercianţilor care se bazează pe vremea bună pentru a-şi creşte vânzările. În ceea ce priveşte preţurile, atât la carnea de vită din producţia proprie, dar şi cea din import, au scăzut cu 7% în ultimele cinci săptămâni, ajungând la 161 de cenţi americani uncia.
Aceasta a stimulat exportul de carne australiană către piaţa americană cu 4%, preţul cărnii din această sursă ajungând la 394 de cenţi australieni pentru un kilogram de carne în viu. Profiturile în creştere cu până la 14% faţă de perioada similară a anulului trecut au condus la creşterea exporturilor australiene pe piaţa americană, valoarea acestora ajungând la 25.000 de tone, cel mai mare volum lunar din ultimul an, dar sub 28.000 de tone în medie în ultimii cinci ani. Producţia internă americană a acoperit scăderea furnizărilor de carne de vită din Australia, Noua Zeelandă şu Uruguay, care împreună au scăzut cu 34%.
Cresc exporturile de carne de porc
Exporturile americane de carne de porc au crescut cu 1,3% faţă de perioada similară a anului trecut, până la valoarea de 1,05 miliarde de uncii. Lista principalelor cinci destinaţii ale cărnii de porc americane a fost aceiaşi cu cea înregistrată anul trecut.
Estimările exporturilor pentru 2010 rămân neschimbate,la 4,4 miliarde de uncii. Totuşi, scăderile an de an a exporturilor în Japonia reprezintă o sursă de îngrijorare. Japonia este de departe cel mai important cumpărător extern de carne de porc americană, aici ajung 30% din totalul cărnii trimise în afara ţării.
Deocamdată, cererile venite de pe alte pieţe, mai ales Mexic şi Hong Kong, au reuşit să acopere scăderea cererii japoneze. Datele guvernului din ţara asiatică arată o reducere, în primul trimestru al anului în curs, a importurilor de carne de porc cu 6%, carnea sosită din Statele Unite cântărind cel mai mult în această statistică.
Importurile provenite de la principalii concurenţi ai americanilor, Danemarca şi Canada, au crescut, în cazul Canadei cu 4,5% iar în cel al Danemarcei cu 20%. La scăderea importruilor americane a contribuit şi situaţia de pe piaţa valutară, producătorii americani au avut mai mult de pierdut din diferenţa de curs dintre dolar şi yen, decât colegii lor danezi. Pentru 2011, se aşteaptă o creştere a exporturilor americane de carne de porc, revenirea pieţelor din alte ţări ar trebui să conducă la creşterea exporturilor.
Se estimează că acestea ar trebui să ajungă la valoarea de 4,6 miliarde de uncii, cu 4% mai mari faţă de acest an.