La Manilla, tot mai multe şcoli au creat grădini de zarzavaturi în curţile unde elevii ies în pauză, pentru a transmite copiilor obiceiuri alimentare sănătoase şi a le permite celor săraci să se hrănească cum trebuie, într-o ţară în care fast-food-urile se înmulţesc pe zi ce trece, informează AFP.
Legumele sunt folosite la pregătirea mesei de prânz a şcolarilor. Cele care nu se consumă se vând, iar banii câştigaţi sunt destinaţi îmbunătăţirii condiţiilor de viaţă ale familiilor sărace. În lipsă de spaţiu şi de pământ, o parte din legume au fost cultivate în sticle de plastic ce atârnă de-a lungul zidurilor.
'Copiii învaţă să se hrănească sănătos şi implicăm şi părinţii pentru că dorim ca familiile să se dezveţe să mai mănânce la fast-food', spune o directoare de şcoală. Proiectul, aplicat în câteva şcoli din Manilla la iniţiativa Ministerului Educaţiei, urmează să fie extins şi la şcoli din provincie.
Bucătăreasa - şi nutriţionista - unei şcoli spune că programul, lansat în 2010, începe să-şi arate roadele. Au fost aleşi 100 de copii care sufereau de malnutriţie dintre cei 3 000 de elevi ai şcolii şi care au fost primii beneficiari ai recoltelor din grădina de zarzavat. La câteva luni de la începutul programului, 'statisticile arată că ei sunt mai sănătoşi, se concentrează mai bine şi au rezultate şcolare mai bune', spune nutriţionista.
Restaurantele fast-food sunt mai dese în Filipine chiar decât în Statele Unite. Principalele reţele americane şi-au înmulţit unităţile, iar o firmă filipineză are cel puţin un restaurant în cel mai mic sat filipinez. Acasă, hrana principală rămâne orezul, însoţit însă de alimente prăjite sau înecate în ulei. Numărul cazurilor de hipertensiune şi diabet este în creştere la adulţii între 20 şi 40 de ani. 'În centrele comerciale se pot observa mulţi copii prea graşi şi adulţi obezi. Nu sunt obişnuiţi să facă sport şi să mănânce sănătos', spune un reprezentant al grupului farmaceutic Sanofi Aventis. În plus, este o problemă de natură culturală, bucătăria filipineză fiind foarte sărată, grasă şi bogată în alimente dulci, care se servesc la numeroasle festivaluri organizate în ţară, adaugă acesta.
Un raport anual asupra nutriţiei, elaborat de guvern în 2009, arată că 27% dintre adulţi sunt supraponderali şi că 25% suferă de hipertensiune. Sunt însă cifre mult sub situaţia reală, pentru că mulţi filipinezi nu merg la doctor şi nu ştiu că au hipertensiune.
Sursa: Agerpres