Adama
Vinasa Rompak

„Podul de flori” sau Forumul Agricol Transfrontalier

Publicat: 25 iunie 2012 - 18:22
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten
Republica Moldova are nevoie de experienţa şi de asistenţa României

Aula Universităţii „B.P. Haşdeu” din Cahul – Republica Moldova a găzduit– vineri 22 iunie a.c. -  o manifestare de înaltă ţinută şi rezonanţă transfrontalieră.

„Podul de flori” a reunit o parte însemnată a elitei academice, a cercetării ştiinţifice şi a învăţământului agricol din cele două ţări situate pe ambele maluri ale Prutului la cea de a doua ediţie a Forumului Agricol Transfrontalier România – Republica Moldova cu tema „Valorificarea oportunităţilor şi gestionarea vulnerabilităţilor comune în agricultură”.

Organizat de Consulatul General al României la Cahul, în parteneriat cu Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Vaslui, Universitatea „Dunărea de Jos” Galaţi şi Consiliul Raional Cahul, evenimentul ştiinţific s-a bucurat de participarea miniştrilor Agriculturii din România şi Republica Moldova, Daniel Constantin şi Vasile Bumacov.
În deschiderea Forumului, au luat cuvântul miniştrii Agriculturii din cele două ţări frăţeşti, Daniel Constantin şi Vasile Bumacov, Ambasadorul României în Republica Moldova, Marius Lazurca, Consulul General al României la Cahul, Genţiana Şerbu, preşedintele Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice a României, Gheorghe Sin, academician Boris Găină, coordonator al Secţiei de Ştiinţe Agricole, Academia de Ştiinţe a Republicii Moldova, Cristian David, preşedintele Comisiei de Apărare din Senatul României, Avram Micinschi, preşedintele Raionului Cahul, şi Petru Burlacu, primarul oraşului Cahul.

daniel-constantin-la-cahul_b


„Sunt multe lucruri bune de făcut împreună”
Ministrul Daniel Constantin este primul oficial român care vizitează Republica Moldova de la instalarea noii puteri executive în România. În alocuţiunea sa adresată plenului Forumului, şeful Agriculturii a declarat că ţara noastră manifestă deschidere pentru a continua în comun proiecte de succes, oferind în acelaşi timp sprijinul instituţional şi asistenţa tehnică necesare în procesul de pregătire a Republicii Moldova pentru a deveni stat membru al Uniunii Europene. „Trebuie să punem bazele unei colaborări de lungă durată, avem proiecte de cercetare, un plan de măsuri, să le continuăm pe cele din acordul bilateral. Sunt multe lucruri bune de făcut împreună.”, a conchis Daniel Constantin.

„Agricultura nu are culoare politică”
În ceea ce priveşte Republica Moldova, ministrul Vasile Bumacov a declarat că ţara dintre Prut şi Nistru face paşi concreţi şi destul de repezi pentru integrarea comunitară. „Noi venim în UE nu să cerşim, ci venim cu ceea ce producem mai bine în ţară”. Oficialul moldovean a arătat că „Agricultura nu are culoare politică”, mărturisind faptul că a urmărit să „ţină Agricultura departe de politizare”, pentru că politicul duce de multe ori la întârzierea agendei de priorităţi. „Avem nevoie de banii europeni pentru a ne dezvolta şi moderniza Agricultura, avem nevoie de experienţa, de asistenţa şi de susţinerea României în atragerea fondurilor europene”, a declarat Vasile Bumacov.

Crearea de mecanisme consultative
Aşa cum a fost definit în timpul celor două sesiuni de comunicări, obiectivul major al Forumului a fost crearea de mecanisme consultative la nivel regional, pentru promovarea unor politici coerente, reciproc avantajoase, pentru elaborarea unor strategii pe termen scurt, mediu şi lung în domeniile agricol şi agroalimentar.

O agendă de lucru încărcată
În cadrul Forumului, au susţinut lucrări academicieni, cadre universitare, cercetători recunoscuţi la nivel internaţional, gestionari şi participanţi în proiecte de dezvoltare şi cooperare economică regională, având drept scop realizarea unui util schimb de idei, valorificarea în comun a rezultatelor cercetării.
Agenda de lucru a fost deosebit de încărcată, activităţile desfăşurându-se atât în plen, cât şi în cadrul a şase grupuri de lucru: reabilitarea zonelor / terenurilor degradate, cereale şi plante tehnice, pomicultură, viticultură, zootehnie şi piscicultură şi, respectiv, legumicultură.
Cei peste 180 de oficiali şi reprezentanţi ai autorităţiilor centrale şi locale, producători din domeniul agricol, antreprenori din industria agroalimentară, ONG-uri cu activităţi de consultanţă şi pregătire profesională în domeniu, de pe ambele maluri ale Prutului, au apreciat nivelul deosebit al evenimentului ştiinţific transfrontalier.

expozitie-agricola-cahul_b

Expoziţia Agricolă - un succes garantat
Pe esplanada din faţa Universităţii „B.P. Haşdeu” a fost organizată  Expoziţia Agricolă – ediţia a II-a, cu produse realizate şi prezentate de 45 de întreprinderi mici şi mijlocii din sectoarele: agricol, agroalimentar, mecanizare şi agrochimic, din cele două ţări - România şi Republica Moldova. Aşa cum ne-au declarat organizatorii, succesul a fost garantat de  numărul firmelor expozante, dublu faţă de cel de anul trecut, şi de aprecierile publicului şi ale specialiştilor.  
Agricultura românească a fost prezentă cu produse tradiţionale din carne şi lapte, rachiuri şi vinuri naturale, ambalaje, conserve din legume şi fructe.

Vizualizat: 1478 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Șeful ANSVSA: Noi piețe de export Maroc, Algeria, Kenya!

Șeful ANSVSA: Noi piețe de export Maroc, Algeria, Kenya!

21 noiembrie 2024 - 19:55

Dezvoltarea României în plan extern este condiţionată de capacitatea de a exporta produse conforme cu cerinţele internaţionale, iar deschiderea de noi pieţe de desfacere şi creşterea competitivităţii companiilor româneşti sunt printre obiectivele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), a declarat, joi, preşedintele instituţiei, Alexandru Bociu.

Târg de Sfinții Mihail și Gavril în curtea MADR

Târg de Sfinții Mihail și Gavril în curtea MADR

05 noiembrie 2024 - 19:00

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) va găzdui în perioada 07-09 noiembrie 2024 „Târgul de Sfinții Mihail și Gavril”. Organizat cu sprijinul Cooperativei Agricole Caprirom Sud Muntenia, evenimentul reprezintă o oportunitate pentru producătorii și procesatorii români de a-și promova produsele agroalimentare, dar și un bun prilej de informare a consumatorilor cu privire la proveniența și modul de preparare al produselor.

Mesaj APIA ACUM pentru fermieri, crescători animale!

Mesaj APIA ACUM pentru fermieri, crescători animale!

31 octombrie 2024 - 12:25

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) are un mesaj important pentru fermieri, crescători de animale. APIA participă la Târgului Internațional INDAGRA - ediția 2024, reprezentanții agenției pot discuta cu fermierii, crescătorii de animale interesați de informații despre subvenții.

Proiect finanțat de GAL: Film în sat!

Proiect finanțat de GAL: Film în sat!

19 octombrie 2024 - 08:27

Murighiol este capitala cinematografiei din România în perioada 19-20 octombrie 2024, când stadionul localității  găzduiește Festivalul de Film de artă Murighiol – Film în sat.

Târg 100% românesc! Micii și marii crescători de păsări în curtea MADR!

Târg 100% românesc! Micii și marii crescători de păsări în curtea MADR!

16 octombrie 2024 - 19:43

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale organizează, în premieră, în perioada 18-20 octombrie 2024, în intervalul 09.00-19.00, un târg dedicat promovării și încurajării consumului de carne de pasăre, provenită din fermele românești.

Premiile pentru inovare VINITECH SIFEL. Lista premiilor 2024

Premiile pentru inovare VINITECH SIFEL. Lista premiilor 2024

14 octombrie 2024 - 16:40

Cu doar câteva săptămâni înainte de Târgul internațional de vinuri, fructe și legume (26-28 noiembrie), juriul de experți de la Vinitech-Sifel Innovation Awards a anunțat noile premii 2024. 79 de dosare au fost evaluate în acest an.

„Ziua Produselor Agroalimentare Românești” - celebrată între 10-12 octombrie în curtea MADR

„Ziua Produselor Agroalimentare Românești” - celebrată între 10-12 octombrie în curtea MADR

08 octombrie 2024 - 16:30

La fel ca în anii precedenți, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) va sărbători în 10 octombrie 2024 „Ziua Națională a Produselor Agroalimentare Românești” prin organizarea de târguri și evenimente, la nivel național. 

Un manifest al fermierilor pentru strategii naționale privind managementul riscurilor în agricultură

Un manifest al fermierilor pentru strategii naționale privind managementul riscurilor în agricultură

17 septembrie 2024 - 06:16

Evenimentul emblematic al Forumului Agricultorilor și Procesatorilor Profesioniști din România, ZIUA PORUMBULUI OREZU a avut loc miercuri, 11 septembrie 2024, la ferma domnului Nicolae SITARU, unul dintre fondatorii Forumului APPR.

Coborâtul oilor ținut astăzi fără oi!

Coborâtul oilor ținut astăzi fără oi!

08 septembrie 2024 - 19:02

Festivalul Folcloric Pastoral "Coborâtul oilor" de la Loman s-a desfăşurat duminică în absenţa ovinelor, în contextul apariţiei Pestei Micilor Rumegătoare (PMR) în România.

Primul Festival European al Bivolului se ține în Maramureș!

Primul Festival European al Bivolului se ține în Maramureș!

05 septembrie 2024 - 19:29

Pe 15 septembrie 2024, se desfășoară prima ediție a Festivalului European al Bivolului în Țara Lăpușului, satul Suciu de Jos.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Puma 260 AFS Connect - în premiera în România

Puma 260 AFS Connect - în premiera în România

Alături de cele peste 50 de maşini şi echipamente agricole expuse la Agriplanta, Titan Machinery România a prezentat cele mai noi şi moderne tehnologii pentru agricultura de precizie şi irigaţii. De asemenea, cel mai mare model din gama Puma - 260 AFS Connect a fost prezentat în premieră în România.

Interviu cu Bogdan Constantin, PR & Communication specialist Titan Machinery România.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La cumpărături

La cumpărături
Un tip făcea cumpărături într-un supermagazin cu un cărucior în care era şi băieţelul său de doi ani. Detalii