Aula Universităţii „B.P. Haşdeu” din Cahul – Republica Moldova a găzduit– vineri 22 iunie a.c. - o manifestare de înaltă ţinută şi rezonanţă transfrontalieră.
„Podul de flori” a reunit o parte însemnată a elitei academice, a cercetării ştiinţifice şi a învăţământului agricol din cele două ţări situate pe ambele maluri ale Prutului la cea de a doua ediţie a Forumului Agricol Transfrontalier România – Republica Moldova cu tema „Valorificarea oportunităţilor şi gestionarea vulnerabilităţilor comune în agricultură”.
Organizat de Consulatul General al României la Cahul, în parteneriat cu Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Vaslui, Universitatea „Dunărea de Jos” Galaţi şi Consiliul Raional Cahul, evenimentul ştiinţific s-a bucurat de participarea miniştrilor Agriculturii din România şi Republica Moldova, Daniel Constantin şi Vasile Bumacov.
În deschiderea Forumului, au luat cuvântul miniştrii Agriculturii din cele două ţări frăţeşti, Daniel Constantin şi Vasile Bumacov, Ambasadorul României în Republica Moldova, Marius Lazurca, Consulul General al României la Cahul, Genţiana Şerbu, preşedintele Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice a României, Gheorghe Sin, academician Boris Găină, coordonator al Secţiei de Ştiinţe Agricole, Academia de Ştiinţe a Republicii Moldova, Cristian David, preşedintele Comisiei de Apărare din Senatul României, Avram Micinschi, preşedintele Raionului Cahul, şi Petru Burlacu, primarul oraşului Cahul.
„Sunt multe lucruri bune de făcut împreună”
Ministrul Daniel Constantin este primul oficial român care vizitează Republica Moldova de la instalarea noii puteri executive în România. În alocuţiunea sa adresată plenului Forumului, şeful Agriculturii a declarat că ţara noastră manifestă deschidere pentru a continua în comun proiecte de succes, oferind în acelaşi timp sprijinul instituţional şi asistenţa tehnică necesare în procesul de pregătire a Republicii Moldova pentru a deveni stat membru al Uniunii Europene. „Trebuie să punem bazele unei colaborări de lungă durată, avem proiecte de cercetare, un plan de măsuri, să le continuăm pe cele din acordul bilateral. Sunt multe lucruri bune de făcut împreună.”, a conchis Daniel Constantin.
„Agricultura nu are culoare politică”
În ceea ce priveşte Republica Moldova, ministrul Vasile Bumacov a declarat că ţara dintre Prut şi Nistru face paşi concreţi şi destul de repezi pentru integrarea comunitară. „Noi venim în UE nu să cerşim, ci venim cu ceea ce producem mai bine în ţară”. Oficialul moldovean a arătat că „Agricultura nu are culoare politică”, mărturisind faptul că a urmărit să „ţină Agricultura departe de politizare”, pentru că politicul duce de multe ori la întârzierea agendei de priorităţi. „Avem nevoie de banii europeni pentru a ne dezvolta şi moderniza Agricultura, avem nevoie de experienţa, de asistenţa şi de susţinerea României în atragerea fondurilor europene”, a declarat Vasile Bumacov.
Crearea de mecanisme consultative
Aşa cum a fost definit în timpul celor două sesiuni de comunicări, obiectivul major al Forumului a fost crearea de mecanisme consultative la nivel regional, pentru promovarea unor politici coerente, reciproc avantajoase, pentru elaborarea unor strategii pe termen scurt, mediu şi lung în domeniile agricol şi agroalimentar.
O agendă de lucru încărcată
În cadrul Forumului, au susţinut lucrări academicieni, cadre universitare, cercetători recunoscuţi la nivel internaţional, gestionari şi participanţi în proiecte de dezvoltare şi cooperare economică regională, având drept scop realizarea unui util schimb de idei, valorificarea în comun a rezultatelor cercetării.
Agenda de lucru a fost deosebit de încărcată, activităţile desfăşurându-se atât în plen, cât şi în cadrul a şase grupuri de lucru: reabilitarea zonelor / terenurilor degradate, cereale şi plante tehnice, pomicultură, viticultură, zootehnie şi piscicultură şi, respectiv, legumicultură.
Cei peste 180 de oficiali şi reprezentanţi ai autorităţiilor centrale şi locale, producători din domeniul agricol, antreprenori din industria agroalimentară, ONG-uri cu activităţi de consultanţă şi pregătire profesională în domeniu, de pe ambele maluri ale Prutului, au apreciat nivelul deosebit al evenimentului ştiinţific transfrontalier.
Expoziţia Agricolă - un succes garantat
Pe esplanada din faţa Universităţii „B.P. Haşdeu” a fost organizată Expoziţia Agricolă – ediţia a II-a, cu produse realizate şi prezentate de 45 de întreprinderi mici şi mijlocii din sectoarele: agricol, agroalimentar, mecanizare şi agrochimic, din cele două ţări - România şi Republica Moldova. Aşa cum ne-au declarat organizatorii, succesul a fost garantat de numărul firmelor expozante, dublu faţă de cel de anul trecut, şi de aprecierile publicului şi ale specialiştilor.
Agricultura românească a fost prezentă cu produse tradiţionale din carne şi lapte, rachiuri şi vinuri naturale, ambalaje, conserve din legume şi fructe.