Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

Elveţia a spus 'DA' siguranţei alimentare!

Publicat: 24 septembrie 2017 - 21:09
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Securitatea alimentară a ajuns subiect de referendum în Elveţia, prima ţară din lume care reuşeşte, iată, să includă un paragraf în constituţie care tratează acest subiect. 78,7% dintre votanţi au răspuns afirmativ la scrutinul de duminică!

IFAJ-Swiss_Tour_bClick pe poza pentru galerie!Conţinutul textului se referă la întregul lanţ agricol şi alimentar. Opoziţia împotriva amendamentului a fost din start foarte limitată şi a fost privită mai mult ca o simplă întărire a situaţiei existente, în timp ce susţinătorii au susţinut că este esenţial să se consolideze securitatea alimentară în constituţie pentru a face faţă provocărilor viitoare.

Amendamentul propus a rezultat din iniţiativa poporului "Pentru securitate alimentară", care a fost prezentată de Asociaţia Fermierilor Elveţieni în 2014, după ce a adunat aproape 150.000 de semnături în doar trei luni. Iniţiativa a cerut guvernului să sporească oferta de alimente produse pe plan local prin "surse durabile şi diversificate". În special, aceasta ar trebui să ia măsuri pentru a stopa pierderea terenurilor agricole, pentru a reduce povara administrativă a agriculturii şi pentru a garanta investiţiile în acest sector.

Bernhard_Lehmann_bAşa cum a explicat şi Bernhard Lehmann, director general în cadrul Oficiului Federal pentru Agricultură (echivalentul Ministerului Agriculturii), la o întâlnire cu reprezentanţii presei agricole internaţionale organizate în preziua referendumului, în regiunea Lucerna, noul articol 104a al constituţiei elveţiene este construit pe cinci puncte.

În primul rând, se precizează nevoia de a păstra bazele producţiei agricole, cu un accent pe terenurile agricole. Pe de altă parte, se urmăreşte ca producţia alimentară să fie adaptată la condiţiile locale şi să utilizeze eficient resursele. În al treilea rând, agricultura şi lanţul alimentar trebuie să fie orientate spre piaţă. Acest lucru indică în mod clar că sectorul agricol elveţian nu ar trebui să se bazeze pe o politică de subvenţii şi decrete guvernamentale. De asemenea, se doreşte încurajarea relaţiilor comerciale transfrontaliere, care ar trebui să contribuie la dezvoltarea durabilă a agriculturii şi a lanţului de aprovizionare cu alimente. Elveţia produce în prezent doar 55% din cantitatea de hrană necesară pentru consum propriu. Acest punct a creat însă unele controverse, mulţi fermieri temându-se că nu vor putea face faţă importurilor mai ieftine. În fine, se doreşte ca produsele alimentare să fie utilizate într-un mod care să respecte resursele. Consumatorii trebuie să fie mai conştienţi de necesitatea reducerii deşeurilor alimentare şi de responsabilitatea lor în acest sens. Se estimează că un sfert din alimentele producătorilor elveţieni ajung la gunoi.

Markus_Ritter_bMarkus Ritter, preşedintele Uniunii Fermierilor din Elveţia, şi unul dintre promotorii acestui referendum, consideră că întregul lanţ de producţie, dar mai ales agricultorii ar avea de câştigat de pe urma votului de duminică. "În prezent, fermierii primesc doar 25% din preţul cu care ajung să fie comercializate produsele lor în marile lanţuri de retail, în timp ce în 1975 procentul era de 55%. Interesul nostru este de a creşte veniturile fermierilor, ceea ce ne şi propunem prin intermediul acestui proiect constituţional", susţine acesta. Potrivit estimărilor sale, 20 la sută din populaţie ar fi dispuţă să plătească un preţ mai mare pentru produsele pe care le consumă dacă acestea sunt de origine autohtonă! Aşadar, "cei care se tem de acordurile de liber schimb care ar putea fi implementate nu au motive serioase să o facă", consideră Markus Ritter.

Deşi numără doar 53.000 de fermieri activi, Elveţia oferă locuri de muncă pentru 480.000 de persoane care au, într-un fel sau altul, o legătură cu sectorul agricol sau cel alimentar. Circa 99 la sută din fermele elveţiene sunt de tip familial, iar produsele ecologice reprezintă 12% din totalul producţiei agricole.

Vizualizat: 1299 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

DESCHIDEȚI TÂRGURILE DE ANIMALE!

DESCHIDEȚI TÂRGURILE DE ANIMALE!

27 august 2020 - 08:20

CU TÂRGURI DE ANIMALE ȘI FĂRĂ SAMSARI. Crescătorii de animale îi cer, din nou, ministrului agriculturii, Adrian Oros, să deschidă târgurile de animale vii și să excludă samsarii, intermediarii care-și bat joc de fermieri prin oferirea unor prețuri derizorii pentru produsele din fermă. Ministrul agriculturii a fost miercuri, 26 august 2020, prin mai multe comune și ferme din județul Cluj.

EXPORT DE MIERE ÎN SUA!

EXPORT DE MIERE ÎN SUA!

26 august 2020 - 18:30

OFICIAL. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, s-a întâlnit cu E.S. Adrian Zuckerman, ambasadorul SUA la București, cu care a negociat deschiderea pieţei americane pentru produse românești de calitate premium cum ar fi mierea, produsele bio, vinurile, anunță un comunicat MADR transmis pentru AGROINFO.

EURODEPUTAT DANIEL BUDA: VEȘTI BUNE DE LA BRUXELLES pentru APICULTORI!

EURODEPUTAT DANIEL BUDA: VEȘTI BUNE DE LA BRUXELLES pentru APICULTORI!

20 august 2020 - 08:41

AJUTOARE APICULTURĂ. Comisia Europeană propune creșterea semnificativă a finanțării pentru apicultură în PAC post 2020! Anunță europarlamentarul Daniel Buda (PPE), vicepreședinte al Comisiei AGRI, Parlamentul European, pe pagina sa oficială Facebook. Comisarul european pentru Agricultură i-a transmis eurodeputatului român răspunsul la o solicitare legată de ajutoarele pentru apicultori.

FISCUL PROMITE CĂ IARTĂ FERMIERII! BĂNCILE PROMIT CĂ AMÂNĂ RATELE!

FISCUL PROMITE CĂ IARTĂ FERMIERII! BĂNCILE PROMIT CĂ AMÂNĂ RATELE!

04 august 2020 - 15:23

DECLARAȚIE MINISTRUL AGRICULTURII. Runde de întâlniri la Ministerul Agriculturii, mediate de conducerea instituției, între fermieri și reprezentanții băncilor și ai Agenției Naționale de Administrare Fiscală, în urma cărora, reprezentanții ANAF au convenit că nu vor amenda fermierii pentru producțiile mici la hectar și nici pentru hectarele cultivate, dar distruse de secetă. La rândul lor, reprezentanții băncilor promit să amâne ratele la împrumuturile făcute de fermierii care au pierderi de pe urma secetei.

DECIZIE UE pentru BUNĂSTAREA ANIMALELOR din FERME!

DECIZIE UE pentru BUNĂSTAREA ANIMALELOR din FERME!

03 august 2020 - 08:07

COMISIE DE ANCHETĂ. Parlamentul European  a votat la 19 iunie 2020 înființarea unei comisii de anchetă care să examineze aplicarea normelor UE privind bunăstarea animalelor în timpul transportului în interiorul și în afara Uniunii Europene. Odată cu noua strategie „de la fermă la consumator”, Comisia Europeană evaluează în prezent întreaga legislație a UE privind condițiile de viață ale animalelor de fermă.

CE SE ÎNTÂMPLĂ ACUM CU SUBVENȚIILE FERMIERILOR ROMÂNI!

CE SE ÎNTÂMPLĂ ACUM CU SUBVENȚIILE FERMIERILOR ROMÂNI!

21 iulie 2020 - 10:30

DOUĂ VARIANTE! România a negociat zilele acestea suma pe care o va primi de la UE. Ce se va întâmpla cu subvențiile fermierilor români, cu banii pentru dezvoltare rurală? În timp ce europarlamentarul Carmen Avram (S&D) anunță pe pagina sa oficială că România a pierdut, că subvențiile vor fi mai mici și că Europa ne-a tăiat din banii pentru dezvoltare rurală, președintele României, Klaus Iohannis, declară că țara noastră a obținut o sumă colosală.

LEGE PROMULGATĂ ASTĂZI DE PREȘEDINTELE IOHANNIS!

LEGE PROMULGATĂ ASTĂZI DE PREȘEDINTELE IOHANNIS!

24 iunie 2020 - 19:30

COMUNICAT ADMINISTRAȚIA PREZIDENȚIALĂ. Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat astăzi, 24 iunie 2020, decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea Legii fondului funciar nr. 18/1991.

APEL MINISTRUL AGRICULTURII: PRIMARII SĂ NE AJUTE, NU SĂ NE ÎNCURCE!

APEL MINISTRUL AGRICULTURII: PRIMARII SĂ NE AJUTE, NU SĂ NE ÎNCURCE!

04 iunie 2020 - 21:04

SUBVENȚII APIA 2020! Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a făcut astăzi un apel către primarii din România care trebuie să transmită la APIA adeverințele de la registrul agricol pentru fermierii care solicită anul acesta subvențiile agricole. Fac un apel către autoritățile locale, către primari, să ne ajute, să nu ne încurce în această perioadă, a spus șeful MADR.

CÂND ÎNCEPE APIA VERIFICĂRILE ÎN FERME pentru PLATA SUBVENȚIILOR!

CÂND ÎNCEPE APIA VERIFICĂRILE ÎN FERME pentru PLATA SUBVENȚIILOR!

19 mai 2020 - 08:23

CONTROALE PENTRU BANII CERUȚI DE FERMIERI! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) are un calendar strict pentru verificările administrative și în ferme pentru subvențiile agricole aferente acestui an. Termenele au fost stabilite prin Ordinul ministrului agriculturii nr.131 din 15 mai 2020. AGROINFO vă pune la dispoziție calendarul verificărilor APIA și eșantionul de control selectat de APIA.

TONE DE LAPTE ARUNCATE PE CÂMP, CULTURI PUTREZITE! OAMENII AR PUTEA TRĂI CU CE ARUNCĂM NOI!

TONE DE LAPTE ARUNCATE PE CÂMP, CULTURI PUTREZITE! OAMENII AR PUTEA TRĂI CU CE ARUNCĂM NOI!

29 aprilie 2020 - 08:58

RUȘINOS! HRANA E LA GUNOI! Fermierii aruncă zilnic mii de litri de lapte! Culturile de legume au fost lăsate să putrezească pe câmp! Asta în timp ce sute de mii de oameni așteaptă la cozi uriașe la ușile depozitelor de alimente. Oamenii s-ar putea hrăni cu ce aruncăm noi, sunt supărați fermierii americani. Ei spun că asta se întâmplă din cauza absenței unui plan federal de distribuire a hranei.

 

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor

Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor

"LAND.TECHNIK für Profis 2020" - Tehnică agricolă pentru profesionişti - evenimentul anual organizat de DLG e.V. (Societatea Germană pentru Agricultură) şi Asociaţia inginerilor din Germania (VDI - Verein Deutscher Ingenieure) cu tema "Protecţia plantelor" s-a desfăşurat la sediul companiei Amazone Werke H. Dreyer GmbH & Co. KG, din Hasbergen-Gaste (Germania). Manifestarea a reunit, timp de două zile, aproape 300 de specialişti în domeniul construcţiilor de maşini agricole, fermieri şi studenţi şi au fost prezentate şi dezbătute noutăţile din domeniul tehnicilor de protecţie a plantelor.

Interviu cu conf. dr. ing. Ovidiu Ranta, Catedra de mecanizare - USAMV Cluj-Napoca.

Reporter: Gheorghe Ghişe

Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! Fermy Show - Tratamentul la sămânță

Bancul zilei

Cadou...

Cadou...
De sărbători, o familie a găsit în cutia poştală două bilete la un concert şi un bileţel pe care scria “Ghici de la cine?”. Detalii