KWS+
Reclama header after big part 2

Elveţia a spus 'DA' siguranţei alimentare!

Publicat: 24 septembrie 2017 - 21:09
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Securitatea alimentară a ajuns subiect de referendum în Elveţia, prima ţară din lume care reuşeşte, iată, să includă un paragraf în constituţie care tratează acest subiect. 78,7% dintre votanţi au răspuns afirmativ la scrutinul de duminică!

IFAJ-Swiss_Tour_bClick pe poza pentru galerie!Conţinutul textului se referă la întregul lanţ agricol şi alimentar. Opoziţia împotriva amendamentului a fost din start foarte limitată şi a fost privită mai mult ca o simplă întărire a situaţiei existente, în timp ce susţinătorii au susţinut că este esenţial să se consolideze securitatea alimentară în constituţie pentru a face faţă provocărilor viitoare.

Amendamentul propus a rezultat din iniţiativa poporului "Pentru securitate alimentară", care a fost prezentată de Asociaţia Fermierilor Elveţieni în 2014, după ce a adunat aproape 150.000 de semnături în doar trei luni. Iniţiativa a cerut guvernului să sporească oferta de alimente produse pe plan local prin "surse durabile şi diversificate". În special, aceasta ar trebui să ia măsuri pentru a stopa pierderea terenurilor agricole, pentru a reduce povara administrativă a agriculturii şi pentru a garanta investiţiile în acest sector.

Bernhard_Lehmann_bAşa cum a explicat şi Bernhard Lehmann, director general în cadrul Oficiului Federal pentru Agricultură (echivalentul Ministerului Agriculturii), la o întâlnire cu reprezentanţii presei agricole internaţionale organizate în preziua referendumului, în regiunea Lucerna, noul articol 104a al constituţiei elveţiene este construit pe cinci puncte.

În primul rând, se precizează nevoia de a păstra bazele producţiei agricole, cu un accent pe terenurile agricole. Pe de altă parte, se urmăreşte ca producţia alimentară să fie adaptată la condiţiile locale şi să utilizeze eficient resursele. În al treilea rând, agricultura şi lanţul alimentar trebuie să fie orientate spre piaţă. Acest lucru indică în mod clar că sectorul agricol elveţian nu ar trebui să se bazeze pe o politică de subvenţii şi decrete guvernamentale. De asemenea, se doreşte încurajarea relaţiilor comerciale transfrontaliere, care ar trebui să contribuie la dezvoltarea durabilă a agriculturii şi a lanţului de aprovizionare cu alimente. Elveţia produce în prezent doar 55% din cantitatea de hrană necesară pentru consum propriu. Acest punct a creat însă unele controverse, mulţi fermieri temându-se că nu vor putea face faţă importurilor mai ieftine. În fine, se doreşte ca produsele alimentare să fie utilizate într-un mod care să respecte resursele. Consumatorii trebuie să fie mai conştienţi de necesitatea reducerii deşeurilor alimentare şi de responsabilitatea lor în acest sens. Se estimează că un sfert din alimentele producătorilor elveţieni ajung la gunoi.

Markus_Ritter_bMarkus Ritter, preşedintele Uniunii Fermierilor din Elveţia, şi unul dintre promotorii acestui referendum, consideră că întregul lanţ de producţie, dar mai ales agricultorii ar avea de câştigat de pe urma votului de duminică. "În prezent, fermierii primesc doar 25% din preţul cu care ajung să fie comercializate produsele lor în marile lanţuri de retail, în timp ce în 1975 procentul era de 55%. Interesul nostru este de a creşte veniturile fermierilor, ceea ce ne şi propunem prin intermediul acestui proiect constituţional", susţine acesta. Potrivit estimărilor sale, 20 la sută din populaţie ar fi dispuţă să plătească un preţ mai mare pentru produsele pe care le consumă dacă acestea sunt de origine autohtonă! Aşadar, "cei care se tem de acordurile de liber schimb care ar putea fi implementate nu au motive serioase să o facă", consideră Markus Ritter.

Deşi numără doar 53.000 de fermieri activi, Elveţia oferă locuri de muncă pentru 480.000 de persoane care au, într-un fel sau altul, o legătură cu sectorul agricol sau cel alimentar. Circa 99 la sută din fermele elveţiene sunt de tip familial, iar produsele ecologice reprezintă 12% din totalul producţiei agricole.

Vizualizat: 1692 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

DECIZIE pe PIAŢA CEREALELOR!

DECIZIE pe PIAŢA CEREALELOR!

12 ianuarie 2021 - 13:38

TAXĂ EXPORT GRÂU. Rusia analizează dublarea taxei pe exporturile de grâu, pentru a stabiliza preţurile alimentelor pe piaţa internă.

CE SE ÎNTÂMPLĂ CU EXPORTUL DE ANIMALE VII!

CE SE ÎNTÂMPLĂ CU EXPORTUL DE ANIMALE VII!

10 decembrie 2020 - 22:07

DISCUȚII LA NIVEL ÎNALT. Limitarea transportului animalelor vii către statele terțe nu poate fi făcută decât în ipoteza în care UE va pune la dispoziția fermierilor suficiente piețe de desfacere astfel încât să nu le fie afectată durabilitatea! A spus europarlamentarul român Daniel Buda (PPE), vicepreședintele Comisiei AGRI, Parlamentul European.

ATENȚIE LA ESCROCHERIILE CU VÂNZAREA CEREALELOR! UNII FERMIERI AU PĂȚIT-O!

ATENȚIE LA ESCROCHERIILE CU VÂNZAREA CEREALELOR! UNII FERMIERI AU PĂȚIT-O!

10 decembrie 2020 - 09:01

AVERTISMENT. Seceta a înjumătățit recoltele la hectar din acest an și a scăzut dramatic prețurile cerealelor. Pe lângă toate necazurile pe care le au, fermierii sunt vânați și de escroci care vor să profite de disperarea lor. S-au înmulțit cazurile de escrocherii la vânzarea cerealelor. Mulți fermieri din Moldova au fost păcăliți de escroci. Au dat cerealele, atrași de un preț bun, dar nu și-au mai văzut banii.

FERMELE DIN ROMÂNIA SE VÂND CU TOTUL PE SITE-URI DIN STRĂINĂTATE!

FERMELE DIN ROMÂNIA SE VÂND CU TOTUL PE SITE-URI DIN STRĂINĂTATE!

08 decembrie 2020 - 06:09

SCOASE LA VÂNZARE CU TEREN ȘI UTILAJE. Noua lege a vânzării terenurilor agricole pune bariere înstrăinării pământului astfel că fermele din România sunt scoase la vânzare cu totul, cu utilaje agricole, clădiri și teren pe site-urile de publicitate din străinătate. Pe scurt, se vinde întreaga afacere din agricultură.

CE SUBVENȚII PRIMESC FERMIERII CARE RENUNȚĂ LA GLIFOSAT!

CE SUBVENȚII PRIMESC FERMIERII CARE RENUNȚĂ LA GLIFOSAT!

07 decembrie 2020 - 21:08

SUBVENȚII. Franţa va da ajutoare financiare fermierilor care acceptă să înceteze să mai utilizeze erbicidul glifosat, a anunţat luni Ministerul francez al Agriculturii, la câteva zile după ce preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a recunoscut că nu a reuşit să ajungă la un acord vizând interzicerea acestui erbicid până în 2021, transmite Reuters, citată de Agerpres.

PENTRU A LE ASIGURA HRANĂ ALBINELOR, UN APICULTOR PLANTEAZĂ 30.000 DE ARBORI ȘI ARBUȘTI MELIFERI!

PENTRU A LE ASIGURA HRANĂ ALBINELOR, UN APICULTOR PLANTEAZĂ 30.000 DE ARBORI ȘI ARBUȘTI MELIFERI!

07 decembrie 2020 - 08:10

PROTEJAȚI ALBINELE! Apicultorul Mihai Bozianu din Hâncești, Moldova, vrea să le asigure hrană albinelor, astfel că plantează peste 30.000 de arbori și arbuști meliferi.

EURODEPUTAT BUDA: NOILE SUBVENȚII MARI PENTRU FERMIERII ROMÂNI!

EURODEPUTAT BUDA: NOILE SUBVENȚII MARI PENTRU FERMIERII ROMÂNI!

01 decembrie 2020 - 17:49

SUBVENȚII AGRICULTURĂ. Este important ca schemele ecologice propuse pentru fermieri să nu creeze poveri și sarcini administrative excesive. La fel de important este ca fermierii să fie plătiți pentru eforturile lor suplimentare de apărători al mediului și climei, a spus europarlamentarul român Daniel Buda (PPE), vicepreședinte Comisia AGRI, Parlamentul European.

MESAJUL COMISARULUI EUROPEAN PENTRU AGRICULTURĂ!

MESAJUL COMISARULUI EUROPEAN PENTRU AGRICULTURĂ!

01 decembrie 2020 - 17:20

VEȘTI DE LA BRUXELLES. În dezbaterea de astăzi din cadrul Comisiei de Agricultură și Dezvoltare Rurală din Parlamentul European a avut loc un schimb de opinii cu comisarul Janusz Wojciechowski, responsabil pentru agricultură, despre pregătirea implementării noii Politici Agricole Comune.

LISTA SUBVENȚIILOR APIA VIRATE ÎN CONTURILE FERMIERILOR PÂNĂ LA 31 DECEMBRIE 2020!

LISTA SUBVENȚIILOR APIA VIRATE ÎN CONTURILE FERMIERILOR PÂNĂ LA 31 DECEMBRIE 2020!

13 noiembrie 2020 - 12:30

DATA LIMITĂ DE PLATĂ 31 DECEMBRIE 2020! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) are termen limită de plată către fermieri data de 31 decembrie 2020 pentru mai multe scheme de plată pe hectar și pe cap de animal. AGROINFO vă pune la dispoziție lista acestor subvenții care vor ajunge în conturile fermierilor și crescătorilor de animale până la sfârșitul acestui an.

MINISTRUL AGRICULTURII: PENTRU PRIMA DATĂ, AVANS LA SUBVENȚIILE APIA ȘI PENTRU ACEȘTI FERMIERI!

MINISTRUL AGRICULTURII: PENTRU PRIMA DATĂ, AVANS LA SUBVENȚIILE APIA ȘI PENTRU ACEȘTI FERMIERI!

11 noiembrie 2020 - 12:54

PLATA AVANSULUI APIA! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) le va achita, pentru prima oară, avansul la subvențiile APIA aferente acestui an și fermierilor din eșantionul de control, a anunțat astăzi ministrul agriculturii, Adrian Oros, într-o conferință de presă susținută la sediul Ministerului Agriculturii.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Cel mai rapid tractor din lume! #JCB

Cel mai rapid tractor din lume! #JCB

Asa arata cel mai rapid tractor din lume! JCB a stabilit cu acest Fastrac din seria 8000 modificat recordul mondial de viteza pentru un tractor. Se intampla in iunie pe un circuit din Marea Britanie, unde acest tractor a atins viteza de 166,7 km/h! La Agritechnica, a fost una dintre atractii... #JCB#NHR#DLG#AGRITECHNICA

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie

Bancul zilei

Gospodina

Gospodina
E rău atunci când soţia nu ştie să gătească... Detalii