Rezultatele alegerilor prezidenţiale din Statele Unite ale Americii ar putea avea efecte directe asupra sectorului agricol, şi nu doar peste Atlantic, ci şi în Europa şi alte pieţe importante de pe glob, este concluzia la care au ajuns analiştii Rabobank.
Pe lângă adjudecarea funcţiei de preşedinte al celui mai puternic stat din lume, de către Donald Trump, republicanii au obţinut majoritatea locurilor în Senat şi Camera Reprezentanţilor, dar pe lângă asta şi poziţii cheie în statele din centrul SUA, puternic legate de activitatea agricolă. Şi chiar dacă politicile lui Trump nu sunt clar definite, declarațiile făcute în timpul campaniei sugerează că acestea ar putea fi foarte diferite faţă de politicile actuale. Singura certitudine pe piață în acest moment este incertitudinea!
Pe termen scurt, pieţele mondiale s-ar putea confrunta cu o volatilitate crescută pe cursurile de schimb valutar, susţin experţii Rabobank. În prezent, cota de export a producţiei agricole americane reprezintă mai mult de 20 la sută în volum şi valoare, făcând astfel ca preţurile din SUA să depindă în mare măsură de comerţul exterior şi, prin urmare, de valuta străină.
Pe termen lung, însă, evoluţia economică va fi influenţată de acordurile comerciale, politicile agricole şi reglementările mediului de afaceri. Pentru că sectorul alimentar şi agricol din SUA este un motor important al comerţului mondial, ajungând la aproape 125 miliarde de dolari în 2016. Prin urmare, orice modificare a acordurilor comerciale agricole actuale nu va afecta numai preţurile la nivel mondial şi dinamica comercială, ci va pune o presiune pe marjele de profit ale fermierilor.
Trump a promis că dacă va ajunge la Casa Albă va reduce masiv reglementările guvernului, pentru a stimula economia, dar s-ar putea lovi de o criză pe piaţa muncii. Deoarece SUA este dependentă în bună măsură de forţa de muncă străină în sectoare precum cel al producţiei de proteine de origine animală sau al serviciilor alimentare, orice schimbare în privinţa legii migraţiei ar putea provoca un colaps din cauza lipsei capitalului uman.
Presupunând că actuala administraţie americană ar adopta o poziţie mai fermă împotriva imigraţiei ilegale, foarte mulţi proprietari de afaceri mici se vor trezi cu o creştere a costurilor de exploatare şi o reducere a veniturilor. Aşadar, rămâne de văzut cum vor reuşi producătorii americani să-şi păstreze nivelul de competitivitate în condiţiile unui deficit al forţei de muncă.
Aşa numitul Farm Bill, echivalentul american al Politicii Agricole Comune, ar trebui reînnoit în 2018. Şi cum Partidul Republican deţine acum majoritatea în ambele camere ale Congresului, elaborarea, aprobarea şi punerea în aplicare a acestuia ar trebui în mod normal să fie o formalitate.