Adama
Vinasa Rompak

Canada: Porcul modificat genetic face un pas înainte

Publicat: 13 iulie 2010 - 10:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Enviropig, porcul canadian modificat genetic pentru a reduce emisiile dăunătoare mediului, a primit, luna trecută, aprobarea organismelor regulatorii de mediu canadiene pentru a fi produs pentru cercetare în condiţii stricte de securitate şi control, ceea ce înseamnă că nu este toxic pentru mediu, însă va mai dura, probabil, o vreme îndelungată până va fi aprobat pentru creştere în ferme comerciale, având drept destinaţie finală consumul uman.

Provenit dintr-o linie Yorkshire, Enviropig a fost creat de cercetătorii de la Universitatea din Guelph şi deţine o genă care îi permite să digere mai eficient fosforul din furaje, reducând, astfel, cu 60% conţinutul de fosfor din dejecţiile porcine.

Creatorii săi susţin că este un porc obişnuit în toate privinţele cu excepţia uneia, şi anume aceea că saliva sa poate produce enzime care digeră fosforul din porumb, orz şi soia, principalele furaje pentru porcinele din fermele comerciale, iar creşterea sa ar reduce costurile fermierilor, care, în prezent, sunt nevoiţi să adauge suplimente furajere în hrana suinelor.

Primul Enviropig a fost creat în 1999, fiind urmat de alţi 30 care au demonstrat că sunt la fel de sănătoşi ca porcii din rasele convenţionale şi că gena se transmite de la o generaţie la alta fără defecte.

Cu toate acestea, nici un partener comercial nu s-a arătat până acum interesat de un contract ferm pentru producerea şi exploatarea pe scară largă, principalul motiv fiind dificultatea obţinerii aprobării pentru consumul uman, aprobare pe care Universitatea o aşteaptă de mai bine de un an din partea Health Canada, departamentul responsabil de sănătatea populaţiei şi de şi mai mult timp din partea Administraţiei de Control al Alimentelor şi Medicamentelor (FDA) din SUA.

Cercetătorii canadieni sunt, însă, conştienţi că se află la începutul erei introducerii animalelor modificate genetic în hrana umană şi că o mare parte din populaţie are încă suspiciuni legate de alimentele biotech şi de riscurile acestora pe termen lung, deşi circa 70% din produsele din supermarketuri conţin deja ingrediente modificate genetic.

Vizualizat: 956 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii