Planeta se confruntă cu o criză crescândă a apei, au avertizat foşti conducători mondiali într-un raport, precizând că această problemă ar trebui recunoscută ca o prioritate de Consiliul de Securitate al ONU.
„Impactul insuficienţei apei ar putea fi devastator în viitor”, a explicat ex-premierul canadian Jean Chretien, co-preşedinte al InterAction Council (IAC), un grup format din 40 de foşti şefi de stat şi de guvern, din care face parte şi ex-preşedintele american Bill Clinton. “Utilizarea apei aşa cum se face acum nu va permite să se răspundă nevoilor umanităţii în viitor”, a adăugat acesta.
Astfel, IAC cere Consiliului de Securitate al ONU “să considere apa drept una din principalele preocupări ale comunităţii internaţionale”, a adăugat Chretien. “Începerea neîntârziată a gestionării mai eficiente a resurselor de apă va permite umanităţii să răspundă mai bine problemelor astăzi şi dificultăţilor şi surprizelor la care ne putem aştepta din cauza încălzirii planetei”, explică fostul premier canadian.
Pericolul crizei de apă este ridicat deja în numeroase părţi ale Globului, în special în Africa subsahariană şi nordică, unde penuriile există deja în prezent, mai relevă documentul.
Potrivit sursei, în lume, circa 3.800 km.c. de apă sunt pompaţi deja în fiecare an din ecosistemul acvatic. Cu un miliard de locuitori mai mulţi, potrivit previziunilor până în 2025, doar producţia agricolă va necesita 1.000 km.c. suplimentari anual.
Miniştrii afacerilor externe din mai multe ţări au convenit să se întâlnească pentru a discuta despre această problemă cu ocazia Adunării generale a ONU la New York în perioada 23-29 septembrie. sursa: Agerpres