Departamentul American pentru Agricultură a anunţat că producţia totală de carne „roşie” din Statele Unite a fost în 2009 de 22 milioane de tone, cu 2% mai puţin decât anul trecut. Carnea roşie include vita, viţelul, porcul dar şi mielul.
Sacrificările în ferme au fost de 63.000 de tone. Producţia totală de carne de vită a totalizat 11 milioane de tone anul trecut, în scădere cu 2% faţă de anul trecut. Sacrificările de vite au fost de 33,3 milioane de capete, în scădere cu 3% faţă de anul 2008.
Greutatea medie a unui animal a fost de 0,5 tone, în creştere cu 5 kilograme decât în urmă cu un an. La carnea de viţel numărul sacrificărilor a ajuns la 944.200 de capete. Greutatea medie a unui animal sacrificat a fost de 113 kilograme.
Cresc preţurile
Preţurile de pe piaţa americană a cărnii de vită şi de porc rămân la un nivel bun, vânzările en detail susţinând în continuare preţurile practicate la animalele în viu. Carnea de vită selectată era la sfârşitul săptămânii trecute la cotaţia de 170 de dolari per suta de uncii, cu 3 dolari mai mult decât în urmă cu o săptămână, sau cu 19 dolari pe suta de uncii, adică 12,6% mai mult decât în urmă cu un an.
Numărul de animale sacrificate a fost de 519.000 de capete, cu 19.000 de capete sau 3,5 % mai puţin decât în urmă cu un an. Diferenţa faţă de perioada similară din 2008 este de 50.000 de capete sau 8,8%. Alături de scăderea numărului de animale sacrificate, preţurile finale pentru consumatori au fost influenţate şi de greutatea medie mai mică a carcaselor de animale sacrificate. O asemenea carcasă avea greutatea medie de 760 de uncii, cu 9 uncii mai puţin (1,2%) decât nivelul din 2009.
Carnea de pui o concurează pe cea tradiţională
Producătorii americani de carne de vită se confruntă tot mai mult în lupta purtată în interiorul supermarketurilor cu colegii lor specializaţi în carnea de pui, mult mai ieftină şi disponibilă în cantităţi îndestulătoare.
În perioada următoare, magazinele americane vor pune la punct o serie de discounturi şi oferte la carnea proaspătă de pui, aceasta ca urmare a creşterii de preţ la carnea de vită, ajunsă la cel mai înalt nivel din ultimii doi ani. La pasăre, creşterea nu a fost la fel de mare ca şi la vită sau porc.
Politica comercială a supermarketurilor, care nu pot încasa la fel de mult din carnea obţinută la un preţ ridicat faţă de cea achiziţionată la un preţ mai scăzut, deci cu un adaos comercial mai bun, vor stimula vânzările de carne de piept de pui dar şi de pulpe.
Concurenţa solidă din partea cărnii de pui ar putea produce ceva probleme pentru producătorii de alte tipuri de carne, cererea la această marfă urmând să scadă. Industria cărnii era oricum deja afectată de criza economică şi de scăderea exporturilor.