Adama
Vinasa Rompak

PNS 2023: Sprijin cuplat pentru venit carne de vită!

Publicat: 16 august 2022 - 08:35
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

De sprijinul cuplat pentru venit-carne de vită beneficiază crescătorii de bovine din România începând din anul 2023. Condițiile de eligibilitate, cuantum cap animal sunt precizate în versiunea 1-28 februarie 2022 a Planului Național Strategic 2023-2027, publicată pe site-ul oficial MADR și transmisă Comisiei Europene. 

"Fermierul desfășoară o activitate agricolă pe teritoriul României.

Sprijinul se acordă fermierilor activi, crescători de animale din speciile bovine care îndeplinesc următoarele condiții:

1. dețin un efectiv de animale de minimum 10 şi maximum 250 de capete taurine de carne/beneficiar, în exploataţii cu cod ANSVSA;
2. solicitanţii care dețin un efectiv mai mare de 250 de capete taurine de carne beneficiază de SCZ calculat la nivelul a maximum 250 de capete taurine de carne;
3. vacile din rase de carne și vacile metise cu rase de carne dacă până la vârsta de 48 de luni nu au niciun produs înregistrat în RNE și în baza de date a Registrului Genealogic, nu vor primi sprijin cuplat zootehnic pe toată perioada de exploatare;
4. vacile de carne și vacile metise cu rase de carne dacă în ultimele 24 de luni nu au niciun produs înregistrat în RNE și în baza de date a Registrului Genealogic, nu vor primi sprijin cuplat zootehnic pe toată perioada de exploatare;
5. animalele din exploataţia cu cod ANSVSA pentru care beneficiarul solicită SCZ trebuie să aibă vârsta de maximum 12 ani vacile de carne, respectiv maximum 6 ani taurii de carne;
6. să deţină registrul individual al exploataţiei cu cod ANSVSA completat şi actualizat, în conformitate cu prevederile Regulamentului (CE) nr. 429/2016 cu modificarile si completarile ulterioare;
7. animalele pentru care se solicită SCZ trebuie să fie menţinute, pe o perioadă de reţinere de 4 luni de la data limită de depunere fara penalizari a cererii unice de plată, în exploataţia/exploataţiile cu cod ANSVSA menţionate în cerere;
8. efectivul de animale pentru care se solicită SCZ trebuie să fie identificat şi înregistrat în Registrul Național al Exploatației la data depunerii cererii unice de plată, dar nu mai târziu de prima zi a perioadei de reţinere;
9. vacile de carne pentru care se solicită SCZ trebuie să fie înscrise/înregistrate în registrul genealogic al rasei, secţiunea principală sau suplimentară, iar taurii de carne pentru care se solicită SCZ trebuie să fie înscrişi în registrul genealogic al rasei, secţiunea principală."

colaj-subventii-vaci_b

Acordarea acestei plăți anuale crescătorilor de bovine din România este argumentată astfel:

"În perioada 2015-2020 efectivele de bovine au scăzut continuu ajungându-se în anul 2020 la un efectiv de 1.875.169 capete, cu 217.245 capete mai puține decât în anul 2015, o scădere cu aproximativ 10%.
Din cauza scăderii efectivelor totale , producția națională de carne s-a diminuatcu aproximativ 14%, de la 199,7 tone în anul 2015 la 172,5 tone în anul 2020.

Cauzele care au dus la scăderea efectivelor de bovine (în principal a celor crescute în fermele gospodărești țărănești) au fost:

1. forța de muncă insuficientă din mediul rural (populația vârstnică, depopularea zonelor rurale prin migrarea forței de muncă de la sate);
2. scăderea veniturilor fermierilor, ceea ce nu îi poate motiva să rămână în activitate;
3. cooperarea agricolă slabă și prevalența animalelor cu valoare genetică scăzută.

România dispune de o mare suprafaţă de păşuni şi fâneţe naturale unde există posibilitatea ca aceste animale să fie crescute şi întreţinute, prin aceasta menţinându-se activitatea tradiţională de creştere a bovinelor.

Se urmărește menținerea activității de creștere a bovinelor de carne la un anumit nivel având în vedere următoarele:

-lipsei de alternative în utilizarea suprafeţelor mari de păşuni şi fâneţe naturale;
-existenţei riscului de abandon al acestei categorii de bovine în zonele cu pajişti permanente;
-necesităţii aprovizionării pieţelor locale cu produse din carne de vită, în vederea utilizării capacităţilor de producţie existente, dintre care în prezent unele sunt închise.

Sprijinul va contribui la:
• redresare pieței de carne prin sprijinirea crescătorilor de taurine carne;
• îmbunătățirea competitivității, a sustenabilității și a calității produselor furnizate;
• evitarea abandonului activităților agricole, prevenirea migrației din mediul rural și a depopulării satelor, reînnoirea generațiilor în managementul fermelor;
• menținerea locurilor de muncă în sectorul agroalimentar pe întreg teritoriul contribuind astfel la consolidarea vieții socio-economice în zonele rurale;
• asigurarea securități și siguranței alimentare.

Importanţa economică:
Menţinerea veniturilor fermierilor la un nivel corespunzător asigurării unui nivel de trai decent al crescătorilor de vite în zonele defavorizate, Având în vedere contextul actual al deprecierii nivelului de trai pe seama alinierii costurilor inputurilor şi al scăderii veniturilor crescătorilor de animale pe fundalul crizei economice, al volatilităţii preţului la carnea de vită.
Prevenirea tendinţei de reducere drastică a efectivelor de bovine, specializarea creşterii animalelor pentru producţia de carne de vită.

Importanţa socială
Păstrarea tradiţiei naţionale de creştere a bovinelor de carne în zonele care deţin mari suprafeţe de păşuni şi fâneţe, în special ca o activitate tradiţională pentru asigurarea cu alimente a zonei şi pieţelor din proximitate şi implicit creşterea numărului de locuri de muncă.
Prevenirea deprecierii nivelului de trai şi evitarea abandonului aşezărilor rurale.

Importanţa de mediu:
Menţinerea exploataţiilor de creştere a bovinelor în zone în care se pretează creşterea taurinelor de carne, duce la menţinerea pajiştilor naturale şi a florei spontane pe aceste suprafeţe, la respectarea măsurilor de biosecuritate cu impact asupra condiţiilor de protecţie a mediului."

Ministerul Agriculturii a stabilit în document și numărul de animale pentru care se acordă această subvenție APIA și cuantumul pe cap de animal: 

"Număr fix de animale: 80.000 capete bovine. Numărul de capete a fost determinat în urma procesării datelor privind numărul de animale adulte din rase specializate de carne.
Valoarea sumei bugetate planificate pe unitate a fost stabilită în funcție de efectivele de animale la nivel național și de nevoia de susținere a acestui sector: 281,25 euro/cap în 2023; 290,50 euro/cap în 2024; 290,88 euro/cap în 2025; 292,97 euro/cap în 2026 și 275,35 euro/cap în 2027. Cu un minim de 186 euro/cap și un maxim de 390 euro/cap", precizează documentul MADR. 

Versiunea recentă a Planului Național Strategic 2023-2027, publicată pe site-ul MADR. Documentul poate suferi modificări. 

 

Vizualizat: 5024 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

12 decembrie 2024 - 09:13

Un proiect de Ordin MADR, publicat în dezbatere, modifică sprijinul cuplat zootehnic pentru venit, SCVZ, pentru creșterea taurinelor de carne în sensul stabilirii vârstei minime în cazul animalelor care fac obiectul acestei forme de sprijin.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

11 decembrie 2024 - 15:21

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a plătit 1,2 miliarde de euro (1.170.410.582,92 euro) în perioada ianuarie – decembrie 2024 pentru proiectele de investiții și pentru măsurile de mediu și climă finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Din întreaga sumă plătită de AFIR, 1,02 miliarde de euro reprezintă finanțarea Comisiei Europene acordate prin FEADR, iar 152 milioane de euro provin de la Bugetul Național.

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

11 decembrie 2024 - 14:57

În cadrul reuniunii AgriFish care s-a desfășurat în perioada 09-10 decembrie 2024, s-au aprobat concluziile privind o politică agricolă comună post 2027 orientată spre fermieri de către cei 27 de miniștri ai agriculturii din Uniunea Europeană.

Tarif ANSVSA examen trichineloza porc!

Tarif ANSVSA examen trichineloza porc!

11 decembrie 2024 - 14:50

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) recomandă cetățenilor să acorde o atenție deosebită achiziționării și manipulării alimentelor de origine animală, în special în perioada sărbătorilor de iarnă.

Percheziție DIICOT și ANSVSA: Ovine și porci, într-o fermă clandestină!

Percheziție DIICOT și ANSVSA: Ovine și porci, într-o fermă clandestină!

11 decembrie 2024 - 14:14

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) informează astăzi că la o percheziție făcută în județul Dâmbovița au fost găsite sute de animale neidentificate, ovine și porci.

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

11 decembrie 2024 - 07:05

Crescătorii de bovine beneficiază anul acesta de o subvenție APIA suplimentară pe cap de bovină, ecoschema PD-27 - Creșterea nivelului de bunăstarea a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început plățile finale pe 2 decembrie 2024 și sunt la plată și subvențiile care nu au fost incluse pe lista avansului APIA.

URGENT APIA! Cuantum ajutor pe cap ovină/caprină, bovină! Cereți banii la APIA!

URGENT APIA! Cuantum ajutor pe cap ovină/caprină, bovină! Cereți banii la APIA!

11 decembrie 2024 - 06:35

Termen limită 16 decembrie 2024! Mai sunt 5 zile pentru a depune la Agenția de PLăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) cererile iniţiale anuale de solicitare a ajutorului de stat în sectorul creşterii animalelor pentru anul 2025, cereri avizate de către Agenția Națională pentru Zootehnie (ANZ).

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

11 decembrie 2024 - 06:06

Ministerul Agriculturii a postat, pe site-ul oficial, un proiect de hotărâre de Guvern care aduce modificări plăților făcute din fonduri de dezvoltare rurală. Una dintre schimbările importante vizează cazurile în care fermierii nu sunt sancționați. Este vorba de plățile de agro-mediu, agricultură ecologică, plăți pentru zona montană sau alte zone defavorizate și plățile din măsura de silvomediu, împăduriri.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

În premieră pentru România, în 2023, caravana Massey Ferguson eXperience Tour, organizată de Sigma CVM România, a ajuns în trei locații diferite, unde fermierii au putut vedea și testa tractoarele și combinele #MasseyFerguson

BONUS: Până la finalul lunii iunie 2023, aveți oferte de finanțare cu avans zero și dobânzi începând de la 1,99% până la 4,5%.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La spovedanie...

La spovedanie...
Un credincios merge la preot să se spovedească: Detalii