Adama
Agreena
AGRICOVER

PNS 2023: Sprijin cuplat pentru venit carne de vită!

Publicat: 16 august 2022 - 08:35
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

De sprijinul cuplat pentru venit-carne de vită beneficiază crescătorii de bovine din România începând din anul 2023. Condițiile de eligibilitate, cuantum cap animal sunt precizate în versiunea 1-28 februarie 2022 a Planului Național Strategic 2023-2027, publicată pe site-ul oficial MADR și transmisă Comisiei Europene. 

"Fermierul desfășoară o activitate agricolă pe teritoriul României.

Sprijinul se acordă fermierilor activi, crescători de animale din speciile bovine care îndeplinesc următoarele condiții:

1. dețin un efectiv de animale de minimum 10 şi maximum 250 de capete taurine de carne/beneficiar, în exploataţii cu cod ANSVSA;
2. solicitanţii care dețin un efectiv mai mare de 250 de capete taurine de carne beneficiază de SCZ calculat la nivelul a maximum 250 de capete taurine de carne;
3. vacile din rase de carne și vacile metise cu rase de carne dacă până la vârsta de 48 de luni nu au niciun produs înregistrat în RNE și în baza de date a Registrului Genealogic, nu vor primi sprijin cuplat zootehnic pe toată perioada de exploatare;
4. vacile de carne și vacile metise cu rase de carne dacă în ultimele 24 de luni nu au niciun produs înregistrat în RNE și în baza de date a Registrului Genealogic, nu vor primi sprijin cuplat zootehnic pe toată perioada de exploatare;
5. animalele din exploataţia cu cod ANSVSA pentru care beneficiarul solicită SCZ trebuie să aibă vârsta de maximum 12 ani vacile de carne, respectiv maximum 6 ani taurii de carne;
6. să deţină registrul individual al exploataţiei cu cod ANSVSA completat şi actualizat, în conformitate cu prevederile Regulamentului (CE) nr. 429/2016 cu modificarile si completarile ulterioare;
7. animalele pentru care se solicită SCZ trebuie să fie menţinute, pe o perioadă de reţinere de 4 luni de la data limită de depunere fara penalizari a cererii unice de plată, în exploataţia/exploataţiile cu cod ANSVSA menţionate în cerere;
8. efectivul de animale pentru care se solicită SCZ trebuie să fie identificat şi înregistrat în Registrul Național al Exploatației la data depunerii cererii unice de plată, dar nu mai târziu de prima zi a perioadei de reţinere;
9. vacile de carne pentru care se solicită SCZ trebuie să fie înscrise/înregistrate în registrul genealogic al rasei, secţiunea principală sau suplimentară, iar taurii de carne pentru care se solicită SCZ trebuie să fie înscrişi în registrul genealogic al rasei, secţiunea principală."

colaj-subventii-vaci_b

Acordarea acestei plăți anuale crescătorilor de bovine din România este argumentată astfel:

"În perioada 2015-2020 efectivele de bovine au scăzut continuu ajungându-se în anul 2020 la un efectiv de 1.875.169 capete, cu 217.245 capete mai puține decât în anul 2015, o scădere cu aproximativ 10%.
Din cauza scăderii efectivelor totale , producția națională de carne s-a diminuatcu aproximativ 14%, de la 199,7 tone în anul 2015 la 172,5 tone în anul 2020.

Cauzele care au dus la scăderea efectivelor de bovine (în principal a celor crescute în fermele gospodărești țărănești) au fost:

1. forța de muncă insuficientă din mediul rural (populația vârstnică, depopularea zonelor rurale prin migrarea forței de muncă de la sate);
2. scăderea veniturilor fermierilor, ceea ce nu îi poate motiva să rămână în activitate;
3. cooperarea agricolă slabă și prevalența animalelor cu valoare genetică scăzută.

România dispune de o mare suprafaţă de păşuni şi fâneţe naturale unde există posibilitatea ca aceste animale să fie crescute şi întreţinute, prin aceasta menţinându-se activitatea tradiţională de creştere a bovinelor.

Se urmărește menținerea activității de creștere a bovinelor de carne la un anumit nivel având în vedere următoarele:

-lipsei de alternative în utilizarea suprafeţelor mari de păşuni şi fâneţe naturale;
-existenţei riscului de abandon al acestei categorii de bovine în zonele cu pajişti permanente;
-necesităţii aprovizionării pieţelor locale cu produse din carne de vită, în vederea utilizării capacităţilor de producţie existente, dintre care în prezent unele sunt închise.

Sprijinul va contribui la:
• redresare pieței de carne prin sprijinirea crescătorilor de taurine carne;
• îmbunătățirea competitivității, a sustenabilității și a calității produselor furnizate;
• evitarea abandonului activităților agricole, prevenirea migrației din mediul rural și a depopulării satelor, reînnoirea generațiilor în managementul fermelor;
• menținerea locurilor de muncă în sectorul agroalimentar pe întreg teritoriul contribuind astfel la consolidarea vieții socio-economice în zonele rurale;
• asigurarea securități și siguranței alimentare.

Importanţa economică:
Menţinerea veniturilor fermierilor la un nivel corespunzător asigurării unui nivel de trai decent al crescătorilor de vite în zonele defavorizate, Având în vedere contextul actual al deprecierii nivelului de trai pe seama alinierii costurilor inputurilor şi al scăderii veniturilor crescătorilor de animale pe fundalul crizei economice, al volatilităţii preţului la carnea de vită.
Prevenirea tendinţei de reducere drastică a efectivelor de bovine, specializarea creşterii animalelor pentru producţia de carne de vită.

Importanţa socială
Păstrarea tradiţiei naţionale de creştere a bovinelor de carne în zonele care deţin mari suprafeţe de păşuni şi fâneţe, în special ca o activitate tradiţională pentru asigurarea cu alimente a zonei şi pieţelor din proximitate şi implicit creşterea numărului de locuri de muncă.
Prevenirea deprecierii nivelului de trai şi evitarea abandonului aşezărilor rurale.

Importanţa de mediu:
Menţinerea exploataţiilor de creştere a bovinelor în zone în care se pretează creşterea taurinelor de carne, duce la menţinerea pajiştilor naturale şi a florei spontane pe aceste suprafeţe, la respectarea măsurilor de biosecuritate cu impact asupra condiţiilor de protecţie a mediului."

Ministerul Agriculturii a stabilit în document și numărul de animale pentru care se acordă această subvenție APIA și cuantumul pe cap de animal: 

"Număr fix de animale: 80.000 capete bovine. Numărul de capete a fost determinat în urma procesării datelor privind numărul de animale adulte din rase specializate de carne.
Valoarea sumei bugetate planificate pe unitate a fost stabilită în funcție de efectivele de animale la nivel național și de nevoia de susținere a acestui sector: 281,25 euro/cap în 2023; 290,50 euro/cap în 2024; 290,88 euro/cap în 2025; 292,97 euro/cap în 2026 și 275,35 euro/cap în 2027. Cu un minim de 186 euro/cap și un maxim de 390 euro/cap", precizează documentul MADR. 

Versiunea recentă a Planului Național Strategic 2023-2027, publicată pe site-ul MADR. Documentul poate suferi modificări. 

 

Vizualizat: 4805 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Condiții necesare ajutor AFIR achiziții utilaje agricole!

Condiții necesare ajutor AFIR achiziții utilaje agricole!

07 iunie 2024 - 21:19

În vederea lansării sesiunii de depunere a solicitărilor de finanțare, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe pagina oficială de internet, www.afir.ro, versiunea finală a Ghidului solicitantului pentru submăsura 4.1 „Investiţii în exploataţii agricole”, componenta 4.1.1. prin care se finanțează achiziții simple de utilaje agricole.

Atenție, fermieri! Amenzi de până la 20.000 de lei!

Atenție, fermieri! Amenzi de până la 20.000 de lei!

07 iunie 2024 - 16:17

În ședința de Guvern din 6 iunie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia.

ASTĂZI! Suma virată în conturile fermierilor, crescătorilor de animale!

ASTĂZI! Suma virată în conturile fermierilor, crescătorilor de animale!

07 iunie 2024 - 16:10

2,29 miliarde euro au intrat în conturile fermierilor români de la începutul acestui an și până în prezent, bani europeni rambursați de către Comisia Europeană pentru finanțarea măsurilor de sprijin derulate de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Anunț OFICIAL! Ghidul solicitantului submăsura 4.1 Investiții în exploatații agricole!

Anunț OFICIAL! Ghidul solicitantului submăsura 4.1 Investiții în exploatații agricole!

07 iunie 2024 - 14:47

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin Direcția Generală Dezvoltare Rurală, în calitate de Autoritate de Management pentru PNDR, a publicat versiunea finală a Ghidului solicitantului pentru submăsura 4.1 Investiții în exploatații agricole, componenta 4.1.1, din cadrul PNDR 2020. Ghidul este postat spre informarea publicului larg pe o perioadă de 7 zile calendaristice, urmând ca după această să poată fi lansată sesiunea pentru depunerea proiectelor.

Ordin ÎN VIGOARE! Plată bonus subvenții APIA pe cap animal și hectar!

Ordin ÎN VIGOARE! Plată bonus subvenții APIA pe cap animal și hectar!

07 iunie 2024 - 14:25

Ordinul prin care se dispune realocarea de sume disponibile și se stabilește cuantumul unitar al plății către beneficiarii intervențiilor aferente sprijinului cuplat în sectorul vegetal/zootehnic și ecoscheme a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 523/2024.

Oficial MADR: Decizie URGENTĂ plata subvențiilor APIA!

Oficial MADR: Decizie URGENTĂ plata subvențiilor APIA!

06 iunie 2024 - 15:25

Secretarul de stat din Ministerul Agriculturii, Adrian Pintea, a anunțat, în urmă cu puțin timp, că s-a luat decizia prelungirii campaniei de primire a cererilor pentru plata subvențiilor agricole până la data de 12 iunie 2024.

Lista oficială subvenții APIA cu un cuantum mai mare! Banii se iau ACUM de la APIA!

Lista oficială subvenții APIA cu un cuantum mai mare! Banii se iau ACUM de la APIA!

06 iunie 2024 - 09:05

Au crescut subvențiile APIA pentru 2023! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) le va plăti fermierilor, crescătorilor de animale o sumă suplimentară pentru anumite subvenții APIA aferente anului 2023. Sunt scheme de plată la care li s-au transferat sume rămase neutilizate pentru alte subvenții. Agroinfo vă pune la dispoziție lista oficială a subvențiilor APIA pentru care veți primi diferența dintre cuantumul inițial și cel final.

OFICIAL! Un milion de euro împărțit ACUM de APIA oierilor! Cât vine pe oaie/capră!

OFICIAL! Un milion de euro împărțit ACUM de APIA oierilor! Cât vine pe oaie/capră!

06 iunie 2024 - 07:31

A crescut subvenția APIA la oi și capre! Ministerul Agriculturii a anunțat miercuri, 5 iunie 2024, că a transferat suma de un milion de euro către PD 24 – Sprijin cuplat pentru venit – ovine-caprine, pentru asigurarea unui cuantum cât mai apropiat de cel unitar planificat în Planul Național Strategic 2023-2027 pentru anul 2023. 

Sprijin instalare tineri fermieri, buget suplimentat! AFIR va notifica tinerii care vor primi ajutorul!

Sprijin instalare tineri fermieri, buget suplimentat! AFIR va notifica tinerii care vor primi ajutorul!

05 iunie 2024 - 18:13

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) anunță că un număr de 484 de proiecte eligibile fără finanțare ale tinerilor fermieri din zona montană și non montană vor beneficia de finanțare în urma suplimentării bugetului aferent sub-măsurii 6.1 cu valoarea de 20,84 milioane EURO.

APIA ACUM: Banii de subvenții în conturi!

APIA ACUM: Banii de subvenții în conturi!

05 iunie 2024 - 17:39

Peste 44 milioane de euro au fost rambursate de către Comisia Europeană, anunță acum Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Suma reprezintă plățile directe pe hectar și cap animal achitate fermierilor, crescătorilor de animale pentru anul 2023.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Curiozități despre cerbi, ciute, căprioare și COARNELE DE CERB!

Curiozități despre cerbi, ciute, căprioare și COARNELE DE CERB!

Bine ați venit la Ferma de Cerbi din Poiana Neamțului!

Vă invitâm la o scurtă prezentare realizată de Daniel Stoica din care veți afla cum să deosebiți Căprioarele de Ciute și multe alte informații interesante despre Cerbi.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

În vacanţă...

În vacanţă...
De trei ori am fost în vacanţă şi de trei ori soţia mea a rămas însărcinată Detalii