Fermele mici, gospodăriile tradiționale, cu minim un hectar beneficiază și-n acest an de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) de o plată suplimentară, susține un proiect de Ordin MADR privind plățile din agricultură, condițiile pentru acest an.
Eco-schema privind practicarea unei agriculturi prietenoase cu mediul în fermele mici, respectiv gospodăriile tradiţionale
"Art. 45. - Sprijinul aferent intervenției PD-05 - Practicarea unei agriculturi prietenoase cu mediul în fermele mici, respectiv gospodăriile tradiţionale, eco-schema PD-05, se acordă ca plată anuală pe suprafaţa de teren agricol, în baza unor angajamente asumate voluntar de beneficiari, conform art. 31 alin. (7) lit. a) din Regulamentul (UE) 2021/2.115, ca plată suplimentară față de plata BISS, ca urmare a respectării cerințelor generale obligatorii şi a cerințelor specifice, așa cum sunt stabilite în fișa intervenției prevăzute la cap. 5.1 din PS 2023-2027.
Art. 46. – Condițiile de eligibilitate pentru eco-schema PD-05 trebuie îndeplinite în mod cumulativ, astfel:
a) Beneficiarul eco-schemei PD-05 se încadrează în categoria fermierilor activi și este beneficiar BISS.
b) Dimensiunea exploataţiei agricole eligibile pentru eco-schema PD-05 este de minimum 1 ha și maximum 10 ha teren agricol, care poate fi arabil, pajiște permanentă, culturi permanente sau combinații ale acestor categorii. Parcelele eligibile sunt de minimum 0,3 ha pe teren arabil sau pajiști
permanente și 0,1 ha pe culturi permanente.
Art. 49. - Pentru a beneficia de sprijinul aferent eco-schemei PD-05, fermierii trebuie să îndeplinească următoarele cerințe generale obligatorii:
i) Să deţină un efectiv de animale din speciile ovine, caprine, bovine, bubaline, suine, ecvidee, cuprins între 0,3 - 1 UVM/ha, înscrise în Baza naţională de date a ANSVSA şi ANZ, după caz, pentru o perioadă de minimum 6 luni calendaristice, respectiv perioada aprilie - septembrie a anului de cerere;
ii) În cazul în care fermierul exploatează teren arabil:
a) să cultive pe cel puţin 10% din totalul terenului arabil declarat culturi leguminoase, fixatoare de azot, care sunt bogate în proteină vegetală, prevăzute în anexa nr. 12 la prezentul ordin,
b) pe restul suprafeţei de teren arabil declarat să cultive, după caz, cel puţin una din speciile de plante care intră în alcătuirea raţiilor furajere, prevăzute în anexa nr. 13 la prezentul ordin, sau pajişte temporară în teren arabil.
Art. 50. – (1) Cerințele generale obligatorii prevăzute la art. 49 se cumulează cu una dintre următoarele cerințe specifice, la alegerea fermierului, astfel:
1. Plantarea anuală a cel puţin 2 arbori pe hectar din suprafața care face obiectul angajamentului din speciile prevăzute în anexa nr. 14 .
Arborii plantați pentru respectarea acestei cerințe specifice vor face obiectul verificării standardului GAEC 8.2, respectiv menținerea elementelor de peisaj, în anii ulteriori aplicării cerinței specifice eco-schemei PD-05 privind plantarea anuală de arbori. Elementele de peisaj înființate sunt luate în considerare pentru calcularea procentului minim din terenul arabil alocat zonelor sau elementelor neproductive la nivel de fermă. Eligibile pentru plăți sunt numai suprafețele care se încadrează în condiția prevăzută la art. 26 alin. (3) lit. (c).
2. Să asigure acoperirea terenului în perioada sensibilă pentru sol, astfel:
a) în cazul terenurilor arabile, cel puțin 5% din suprafața arabilă a exploatației este acoperită cu culturi agricole aflate în vegetație sau cu miriștea și resturile vegetale rămase după recoltare sau culturi secundare sau culturi de acoperire verzi sau culturi de toamnă nou-înființate, după recoltarea culturii principale, suplimentar față de ponderea minimă de 80% din suprafața arabilă a exploatației, prevăzută de cerința de bază GAEC 6.1.
b) în cazul culturilor permanente, pe cel puțin 25% din suprafața acestora este asigurată acoperirea minimă a solului cu fâșii înierbate între rânduri, mulci sau resturi vegetale suplimentar față de ponderea minimă de 50% din suprafața culturilor permanente din exploatație, prevăzută de cerința de
bază GAEC 6.2.
c) acoperirea terenului trebuie asigurată și în perioada 1 octombrie – 15 octombrie, suplimentar față de perioada 15 iunie - 30 septembrie, prevăzută de cerințele de bază GAEC 6.1 și 6.2.
(2) În cazul exploatațiilor care cuprind exclusiv suprafeţe de pajişti permanente, fermierii pot alege doar cerinţa specifică prevăzută la alin. (1).pct.1.
(3) În cazul exploatațiilor mixte, fermierii pot opta pentru oricare dintre cerințele specifice prevăzute la alin. (1).
Art. 52. - Fermierii care optează pentru eco-schema PD-05 nu pot accesa concomitent și eco-schema PD-06 Înierbarea intervalului dintre rânduri în plantaţiile pomicole, viticole, pepiniere şi hameişti."
Proiectul de Ordin MADR poate fi consultat pe site-ul Ministerului Agriculturii.