Crescătorii de bovine care au cerut subvențiile APIA pentru vaci, aferente acestui an, trebuie să știe că la data de 30 septembrie 2023 se încheie perioada de reținere în ferme a animalelor pentru care solicită plata APIA. Ce înseamnă acest lucru? Crescătorii pot să vândă vacile fără a-și pierde subvențiile și, cel mai important, pot fi incluși pe listele de plată avans APIA.
Ghidul APIA precizează în cazul sprijinului cuplat zootehnic vaci lapte: "Vacile de lapte sunt menţinute, pe o perioadă de reţinere de 4 luni de la data-limită de depunere fără penalizări a cererii de plată până la finalul perioadei de reținere, 30.09.2023, în exploataţia/ exploataţiile cu cod ANSVSA, menţionate în cerere sau în exploatațiile asociaţiilor/ cooperativelor/ grupurilor de producători în care animalele au fost transferate temporar pentru păşunat cu condiția ca solicitantul să fie proprietarul animalelor pe durata transferului temporar vacile de lapte solicitate pentru sprijin sunt înscrise/înregistrate în registrul genealogic al rasei, secțiunea principală sau suplimentară. "
Aceeași regulă trebuie respectată și-n cazul sprijinului cuplat zootehnic pentru venit taurine de carne: "Animalele pentru care se solicită sprijin cuplat pentru venit (SCVZ) sunt menţinute, pe o perioadă de reţinere de 4 luni (până la data de 30 septembrie 2023), de la data limită de depunere fără penalizări a cererii de plată, în exploataţia/exploataţiile cu cod ANSVSA, menţionate în cerere."
Respectarea perioadei de reținere îi califică pe crescătorii de bovine atât pentru plata APIA sprijn cuplat zootehnic, subvenție europeană, cât și pentru plata ajutorului național tranzitoriu, subvenție achitată de la bugetul de stat.
Plata APIA sprijin cuplat zootehnic bovine pentru acest an se efectuează pentru un efectiv de minim 10 capete vaci eligibile, respectiv pentru un efectiv de minim 5 capete vaci determinate din zonă montană.
Potrivit Planului Național Strategic, pentru perioada 2023-2027 efectivul planificat de vaci de lapte pentru care se acordă sprijinul este 300.000 capete, cu un cuantum indicativ planificabil de 338 euro/cap. Cuantumul indicativ maxim estimat de 440,10 de euro/cap pentru care s-a luat în calcul ipoteza scăderii efectivelor datorită volatilității prețurilor de comercializare și a creșterii cheltuielilor de producție.
În cazul vacilor pentru carne, PNS precizează că efectivul planificat pentru care se acordă sprijinul este 80.000 capete, cu un cuantum indicativ planificabil de 279 euro/cap pentru acest an de cerere.
Conform Ordinului MADR nr. 80/2023, art. 77, alin. (2), sunt eligibile la plată inclusiv animalele care până la finalul perioadei de 4 luni, 30.09.2023, au intrat, respectiv au ieşit în/din exploataţiile cu cod ANSVSA deţinute de acelaşi beneficiar sau în/din exploataţiile asociaţiilor/cooperativelor/grupurilor de producători în care au fost transferate temporar pentru păşunat.
De asemenea, bivoliţele de lapte pentru care se solicită sprijinul cuplat pentru venit sunt menţinute în exploataţia/exploataţiile cu cod ANSVSA menţionate în cerere, pe o perioadă de reţinere de 4 luni de la data-limită de depunere fără penalizări a cererii de plată.
Până la finalul perioadei de reținere, 30.09.2023, bivolițele solicitate SCVZ pot intra, respectiv ieşi în/din exploataţiile cu cod ANSVSA deţinute
de acelaşi beneficiar sau în/din exploataţiile asociaţiilor/cooperativelor/grupurilor de producători în care au fost transferate temporar pentru păşunat.