VOCEA FERMIERILOR. Plata subvențiilor rămâne un subiect fierbinte pentru mulți dintre fermierii români. E tema care-i preocupă cel mai mult dintre toate știrile pe care le publicăm. Fermierii ne-au rugat să punem aceste întrebări: câți fermieri și-au primit în conturi subvențiile cuvenite pentru anul de cerere 2020, câtă încredere au fermierii români în Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) și cât de mult depind fermierii de subvenția APIA?
În primul rând, vom lămuri o confuzie pe care o fac mulți. Gravă! Fiecare comunicat transmis de APIA și publicat de AGROINFO, exact în forma în care ne-a fost transmis de către APIA, are replici acide, de cele mai multe ori agresive sau duse până la un limbaj care nu le face cinste fermierilor, din partea unor fermieri. Sunt mulți care strigă: minciuni! nu-i adevărat! când APIA anunță că a început plata unor subvenții sau ajutoare. Se întâmplă frecvent să fim noi acuzați că am anunțat începerea plăților, să ni se atribuie nouă acest rol pe care-l are APIA, Ministerul Agriculturii sau Guvernul. Total greșit! Nu noi anunțăm!! APIA anunță, Ministerul Agriculturii anunță, Guvernul anunță aceste informații legate de sumele pentru fermieri și de plata acestor sume de bani.
Sunt unii care fac această confuzie gravă și care au ajuns, în mod aberant, să acuze publicațiile că nu le sunt plătite la timp subvențiile APIA. AGROINFO sau altă publicație nu se ocupă de plata subvențiilor APIA. Nu publicațiile, nu ziarele, gestionează fondurile europene sau din bugetul de stat din care se plătesc subvențiile. Ce pot face publicațiile, ziarele online, este să vă aducă la cunoștință toate informațiile care vin de la APIA, toate comunicatele de la APIA, Guvern, Ministerul Agriculturii, instituții europene, etc, toate informațiile care vă privesc, să vă explice toate condițiile pentru încasarea subvențiilor sau a fondurilor europene pentru proiecte, informații, desigur, puse la dispoziția noastră tot de către APIA, de Ministerul Agriculturii, de Guvern, de AFIR sau alte instituții din agricultură, din România sau de la Bruxelles. Nu vom cenzura niciodată aceste informații oricât ar încerca unii răuvoitori să ne determine să le ascundem. Sunt informații care trebuie să ajungă la fermieri!
Nu AGROINFO și nici altă publicație nu stabilesc condițiile de eligbilitate pentru o subvenție APIA. AGROINFO poate avertiza în scris, atrage atenția că o condiție sau alta pentru încasarea subvențiilor limitează accesul fermierilor la bani și poate insista ca o condiție sau alta să fie schimbată. AGROINFO poate aduce în atenția autorităților nedreptățile strecurate la plata acestor subvenții sau alte decizii nedrepte ori absurde, pentru ca acestea să fie înlăturate. Și nu o dată, AGROINFO a reușit să îndrepte situații prin ceea ce a scris și se va lupta să le îndrepte în continuare, să fie în avantajul fermierilor.
AGROINFO nu cenzurează niciun comunicat de la APIA sau de la altă instituție abilitată să se ocupe de agricultură și nici opiniile fermierilor. Nu practicăm cenzura de niciun fel. În ciuda furiei unor fermieri, vom publica în continuare fiecare informație transmisă nouă de către APIA sau de altă instituție, informații care sunt utile pentru agricultori.
În același timp, așa cum v-am obișnuit, dăm cuvântul tuturor fermierilor, indiferent că sunt mari sau mici, că au exploatații agricole de mii de hectare sau mii de capete de animale sau că au exploatații de câteva hectare și doar câteva capete de animale. Pentru noi, toți sunteți egali, toți aveți dreptul să vă expuneți punctul de vedere, necazurile, problemele. Argumentat și cu bun simț, fără atacuri gratuite. Rolul nostru este să informăm, să sancționăm în scris derapaje, nedreptăți. Dar de gestionarea banilor, de virarea plăților către fermieri se ocupă APIA, Ministerul Agriculturii, Guvernul.
Un mesaj primit de noi de la un fermier care lucrează pământul, dar crește și animale, arată în ce s-a transformat, în opinia lui, subvenția APIA:
Vă scriu in calitate de fermier din zootehnie, dar și cultură mare. Toată lumea întreabă în continuu când intră subvenția? Credeți-mă, e urât. Când intră atunci intră. Subvenția e un bonus, dacă nu o aveam ce făceam?! Acea subvenție din cauză că nu a avut norme și politici axate pe producție a făcut mai mult rău țării decât bine. Speculanții din agricultură au transformat-o în ajutor social, ne-a scris Claudiu Mureșan. Fermierul Claudiu Mureșan este din Ocna Mureș, lucrează 5 hectare de teren și are 10 vaci.
Un alt mesaj, primit de la alt fermier, ne roagă să inițiem un sondaj de opinie, legat tot de subvenții:
Faceți vă rog un sondaj public pe facebook să aflăm câți fermieri au primit subvenții pentru anul 2020 și câți încă așteaptă. Mulțumesc! Ne-a scris Presserv Agricol.
Pornind de la aceste două mesaje, vă întrebăm: câți ați primit subvențiile APIA pentru anul 2020? Câtă încredere aveți în APIA? Depindeți sau nu de subvențiile APIA?
Răspunsurile voastre vor fi conținute într-o continuare la acest articol și vor ajunge la conducerea APIA și a Ministerului Agriculturii.