MESAJE DE LA FERMIERI. Mai mulți crescători de ovine ne întreabă dacă Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) efectuează plata sprijinului cuplat la ovine și caprine, aferent anului de cerere 2020. AGROINFO nu lasă fără răspuns nicio întrebare primită de la fermieri. Vă spunem în ce stadiu se află, în acest moment, plata acestei subvenții cuvenită crescătorilor de animale.
APIA a demarat plata sprijinului cuplat la ovine și caprine pe data de 16 octombrie 2020. Astfel, din această dată, APIA a început plata avansului de 70% din cuantumul acestei subvenții de care beneficiază crescătorii de ovine și/sau caprine. Cuantumul pe cap de animal, stabilit pentru anul 2020, este de 17,9060 euro/cap de animal. Din această sumă, crescătorii de ovine eligibili pentru plata SCZ au primit, până la data de 27 noiembrie 2020, când s-a încheiat plata avansului, suma de 12,53 euro/cap de animal, adică 70% din valoarea SCZ. APIA le-a achitat avansul în lei, la cursul de schimb de 4,8725 lei pentru un euro, curs de schimb folosit de APIA pentru achitarea plăților directe aferente anului 2020.
CUANTUM VALABIL PENTRU 2020: Sprijin cuplat pentru speciile ovine/caprine - 17,9060 euro/ha = 87,2469 lei/cap de animal.
Așadar, crescătorii de ovine și/sau caprine au primit un avans de 12,53 euro/cap de ovină sau caprină, adică suma de 61,0524 lei pe cap de ovină și/sau caprină.
Din data de 2 decembrie 2020, APIA a început plata finală, adică achitarea diferenței de 30% din cuantumul sprijinului cuplat la ovine și caprine, cca 5,37 euro/cap de ovină/caprină, 26,19 lei/cap de animal.
APIA a comunicat pe data de 13 ianuarie 2021 că suma transferată în conturile crescătorilor de ovine și/sau caprine, până la acest moment, este de 62,92 milioane de euro și reprezintă plata sprijinului cuplat pentru cererile depuse de crescători în anul 2020.
Vă reamintim că sprijinul cuplat la ovine se acordă pentru un efectiv cuprins între 150 de ovine și 500 de ovine, pe beneficiar, în exploataţii cu cod ANSVSA. Animalele eligibile la plată au vârsta de minimum un an la data de 31 martie a anului de solicitare a SCZ. Excepție fac oierii din zona montană care obțin acest sprijin pentru minim 60 de ovine. Berbecii pentru care se solicită SCZ trebuie să fie înscriși în registrul genealogic al rasei, secțiunea principală. Efectivul de femele ovine înscrise/înregistrate în registrul genealogic al rasei, secțiunea principală sau suplimentară, pentru care se acordă SCZ, respectă raportul de sexe de minimum un berbec înscris în registrul genealogic al aceleiași rase, secțiunea principală, la 35 de femele ovine. Pentru efectivul de femele ovine neînscrise și neînregistrate într-un registru genealogic pentru care se acordă SCZ, se respectă raportul de sexe de minimum un berbec cu certificat de origine la 35 femele ovine.
Sprijinul cuplat pentru caprine se acordă crescătorilor pentru un efectiv de minimum 50 şi maximum 500 de capete de femele caprine şi/sau ţapi, inclusiv, pe beneficiar, în exploataţii cu cod ANSVSA, care au vârsta de minimum un an la data de 31 martie a anului de solicitare a SCZ. Țapii pentru care se solicită SCZ trebuie să fie înscriși în registrul genealogic al rasei, secțiunea principală. Efectivul de femele caprine înscrise/înregistrate în registrul genealogic al rasei, secțiunea principală sau suplimentară, pentru care se acordă SCZ, respectă raportul de sexe de minimum un țap înscris în registrul genealogic al aceleiași rase, secțiunea principală, la 35 de femele caprine. Efectivul de femele caprine neînscrise și neînregistrate într-un registru genealogic, pentru care se acordă SCZ, respectă raportul de sexe de minimum un țap cu certificat de origine la 35 de femele caprine.