SUBVENȚIILE FERMIERILOR, NEGOCIERI CRUCIALE. La Luxembourg a avut loc luni, 19 octombrie 2020, Consiliul AgriFish(Consiliul Agricultură și Pescuit), la care s-au întâlnit miniștrii agriculturii din țările membre UE. Prin vocea ministrului agriculturii Adrian Oros, România s-a opus cu vehemență plafonării subvențiilor pentru fermele mari.
Pentru reducerea plăților directe către fermele mari, am prefera să se aplice obligatoriu plata redistributivă de minim 10%. Susținem eliminarea prevederii limitative de la articolul 26, astfel încât statele membre să poată stabili nivelul sumei planificate pentru un an de cerere, fără constrângerea de a se încadra în plata medie pe hectar.
Statele membre care implementează plata redistributivă trebuie să aibă flexibilitatea totală de a stabili condițiile de implementare.
În ceea ce privește sprijinul cuplat, România susține alocarea a cel puțin 15% din plafonul național pentru sprijinul cuplat.
România solicită ca în domeniul de aplicare al acestei scheme să fie introdus și sectorul cărnii de porc, grav afectat de pesta porcină africană, precum și sectorul cărnii de pasăre, a spus ministrul român al agriculturii, în intervenția sa în cadrul Consiliului Agrifish.
Plafonarea subvențiilor agricole pentru fermele mari în noua Politică Agricolă Comună a fost susținută astăzi, 20 octombrie 2020, în Parlamentul European de mai mulți europarlamentari proveniți din diferite state membre UE. S-a spus că oligarhii agriculturii nu mai trebuie susținuți cu subvenții și să se elimine subvențiile de un milion de euro pe fermă, companie.