Adama
Agreena
AGRICOVER

Plata APIA suplimentară 120 euro/ha pentru micii fermieri și crescători de animale!

Publicat: 18 februarie 2022 - 06:00
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Plata suplimentară pe hectar pentru fermele mici, gospodăriile tradiționale care practică o agricultură prietenoasă cu mediul este una dintre eco-schemele din Planul Național Strategic 2023-2027, afișat din 16 februarie 2022 în dezbatere publică pe site-ul oficial al Ministerului Agriculturii. În funcție de numărul total de hectare pentru care se aplică această plată, cuantumul calculat de MADR este de la 105 euro/ha la 120 euro/ha.

Potrivit documentului MADR, "eco-schema se adresează fermelor de mici dimensiuni, gospodăriilor tradiționale, majoritare în cadrul fermelor înscrise în IACS.

Eco-schema contribuie la asigurarea unei baze furajere, capabilă să eficientizeze consumul nutrițional și să garanteze hrană calitativă pentru animale și constituie o contribuție la reducerea importurilor de furaje care conțin substanță vegetală bogată OMG, având un aport considerabil și pentru protecția resurselor naturale, sol, apă și aer.

Prin ponderea crescută cu componente naturale, organice, din plantele cultivate la nivelul gospodăriei tradiționale, administrate în rațiile furajere se dorește consolidarea calității hranei animalelor, în vederea asigurării sănătății animalelor, dar și cu impact asupra sănătății publice.

De asemenea, hrana animalelor obținută din cultivarea plantelor în teren arabil prin eco-schema va contribui la nevoia urgentă sesizată la nivelul UE de înlocuire a cel puțin unei părți din materiile furajere importate cu surse alternative de origine europeană.
Furajarea animalelor în gospodăria țărănească/tradițională, în conformitate cu cerințele din eco-schemă, va orienta creșterea animalelor erbivore către o sistem extensiv, comparativ cu furajere animalelor în sistem intensiv unde se folosesc substanțe anorganice, bogate în concentrate industriale, vitamine și aditivi furajeri din substanțe chimice de sinteză.

Din metoda de creștere extensivă în cadrul fermelor mici, care practică o agricultură prietenoasă cu mediul rezultă un alt aport pentru bunăstarea animalelor.

Practica agricolă promovată de eco-schemă va conduce la amplificarea imunității animalelor, la îmbunătățirea stării de sănătate, și la reducerea riscului de administrare de medicamente și antibiotice. Implicit, acest efect este benefic și pentru consumatorul final, care va beneficia de creșterea calității alimentelor.

Plantele cultivate vor aproviziona furajarea efectivelor cu proteină vegetală autohtonă, precum: lucernă, soia, linte, mazăre, măzăriche, trifoi, sparcetă, ghizdei, mazăre, fasole, ș.a., sfeclă, gulie furajeră, plante oleaginoase, triticale, graminee specifice alcătuirii rațiilor furajere de calitate și sănătoase.

Mai mult decât atât, culturile proteice se confruntă cu dificultăți majore, peste 75% din cererea de proteine vegetale la nivelul UE fiind acoperită de importuri, iar deficitul de proteine furajere este resimțit și in sectorul zootehnic. În România, la fel ca la nivelul celorlalte SM, furajarea animalelor este dependentă de importurile de proteine vegetale din țări terțe.

În acest context, prin eco-schemă se va sprijini și cultivarea suprafețelor cu cel puțin 10% plante proteaginoase. Totodată cultivarea acestor specii bogate în proteină, contracarează efectul schimbărilor climatice asupra agriculturii, îmbunătățesc ciclul durabil al azotului, a materiei organice a solului, a biodiversității, precum și atenuarea schimbărilor climatice prin sechestrarea carbonului, fiind o excelente plante premergătoare. Prin aportul de azot adus în sol se va reduce consumul de îngrășăminte chimice.

Deși în România, în conformitate cu Ordinul MADR privind condiționalitățiile PAC pentru mediu și cu Regulamentul 2115/2021, fermele care se încadrează în intervalul de suprafață 1-10 hectare sunt exceptate de la GAEC 7, respectiv, rotația culturilor sau prin diversificarea culturilor, fermele care vor face obiectul eco-schemei curente vor fi obligate să respecte cerințele impuse de această condiționalitate în vederea contribuției agriculturii la ambiția de mediu sporită a PAC post 2020. De asemenea, prin respectarea condiției impuse prin Eco schemă, de cultivare obligatorie a cel puțin 10% din suprafață cu plante proteaginoase, va contribui și la obiectivul GAEC ului 7 rotația culturilor în teren arabil, care prevede posibilitatea ca în funcție de diversitatea metodelor agricole și de condițiile agro-climatice, statele membre să poată autoriza, în regiunile în cauză, alte practici de ameliorare a rotației culturilor cu culturi de leguminoase sau prin diversificarea culturilor care vizează îmbunătățirea și conservarea potențialului solului, dar și creșterea biodiversității.

Fermele care fac obiectul eco-schemei se încadrează la plata sprijinului pe suprafața și practică o agricultură de scară mică, prietenoasă de mediul. De asemenea, fermierii certificați în conformitate cu Regulamentul (UE) 2018/848 (agricultură ecologică) fac obiectul prezentei Eco scheme dacă respectă condițiile de eligibilitate specifice și generale.

Scopul Eco-schemei este de a asigura baza furajera pe întreaga perioadă a anului calendaristic și de a livra beneficii pentru mediu. Astfel, animalele din ferma mică, cuprinsă între 1-10 ha pot să beneficieze de furajarea necesară, atât în stabulație libera cât și închisă.
Eco-schema se adresează exclusiv exploatațiilor agricole care utilizează suprafețe de teren arabil cuprinse în intervalul de suprafață de 1 - 10 ha și care dețin animale din speciile: bovine, bubaline, ovine și caprine, suine, ecvidee înscrise în Baza Națională de Date a ANSVSA și ANZ, după caz.

Beneficiarul:
- Se încadrează în categoria fermierilor activi (conform definiției naționale) în înțelesul articolului 4 din Regulamentul (UE) 2115/2021 de stabilire a normelor privind sprijinul pentru planurile strategice care urmează a fi elaborate de statele membre în cadrul politicii agricole comune (planurile strategice PAC);
• este beneficiar de BISS;

Suprafața eligibilă:

Eco-schema se aplică pe toate suprafețele de culturi în teren arabil, pe hectar. Totodată sunt eligibile suprafețele de teren necultivat (lăsat pârloagă) pe o perioada de maxim un an, întreținute în bune condiții agricole.

Condiții generale:

- se angajează să respecte condițiile specifice eco-schemei;
- deține o exploatație de cel mult 10 ha teren arabil, cu parcele de minim 0,3 ha;
- se angajează sa asigure cultivarea suprafețelor cu cel puțin 10% plante proteaginoase care să asigure furajarea efectivelor cu proteină vegetală autohtonă, conform practicilor fitotehnice și de tehnologie agricolă, precum: specii proteaginoase/leguminoase: lucernă, soia, linte, mazăre, măzăriche, trifoi, sparcetă, ghizdei, fasole, năut, bob, lupin sp., fasoliță. De asemenea, fermierii vor cultiva: sfeclă, gulie furajeră, plante oleaginoase, porumb, ovăz, orz, grâu, triticale (graminee specifice) necesare alcătuirii rațiilor furajere de calitate și sănătoase, care vor constitui materia primă pentru amestecuri furajere în cadrul fermelor mici. Totodată sunt eligibile suprafețele de teren necultivat pe o perioada de maxim un an, întreținute în bune condiții agricole;

Condiții specifice:

- să asigure un efectiv mediu anual de animale din speciile: ovine, caprine, bovine, bubaline, suine, ecvidee de minim 0,5 UVM/ha;
- se angajează anual să țină o evidență a producțiilor vegetale obținute în urma cultivării suprafețelor;
- se angajează să realizeze o Rotație a culturilor, respectiv să alterneze culturile cel puțin o dată pe an la nivel de parcelă agricolă, cu excepția culturilor multianuale, a ierbii și a altor plante furajere erbacee. inclusiv a culturilor secundare gestionate în mod corespunzător.

De asemenea se consideră că fermierii îndeplinesc practica benefică pentru mediu privind rotația culturilor și în următoarele situații:
- în cazul în care peste 75 % din terenul arabil este utilizat pentru producția de iarbă sau de alte plante furajere erbacee, este cultivat cu culturi de leguminoase sau face obiectul unei combinații între aceste utilizări;
- în cazul în care peste 75 % din suprafața agricolă eligibilă este pajiște temporară sau este utilizată pentru producția de iarbă sau de alte plante furajere erbacee.
- în cazul în care fermierul va realiza o diversificare a culturilor, în special în cazul fermelor cu suprafețe și sole foarte mici și înguste, acolo unde rotația clasică, din motive agrotehnice este dificil de practicat. În acest caz fermierul trebuie să cultive terenul arabil al exploatației, cu minim două culturi, cultura principală - maxim 80% și cea de a doua 20%;
- în cazul în care solicitanții sunt fermierii certificați ecologic în conformitate cu Regulamentul (UE) 2018/848 (agricultură ecologică).

Cuantum plată!

plata-suplimentara_b

Anvelopa financiară pentru această ecoschemă se împarte la nr. total de hectare eligibile ale beneficiarilor.

O plată anuală pe suprafața de teren eligibilă, suplimentară BISS, conform art. 31 alin. (7) lit. a din Regulamentul 2115/2022.

Cuantumul eco-schemei va fi acordat în conformitate cu de art. 102 (2) din Regulamentul UE 2115/2021 al Parlamentului European si al Consiliului de stabilire a normelor privind sprijinul pentru planurile strategice care urmează a fi elaborate de statele membre in cadrul politicii agricole comune (planurile strategice PAC) și finanțate de Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) si de Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR) și de abrogare a Regulamentelor (UE)1305/2013 și (UE) 1307/2013 ale Parlamentului European și ale Consiliului, care oferă posibilitatea statelor membre să majoreze sau să diminueze cuantumul unitar/ha, după caz (în funcție de suprafața eligibilă în anul de cerere respectiv).
Cuantumul unitar este de 120 euro/ha, calculat la o suprafață totală de 772.000 ha și 105 euro/ha, calculat la o suprafață totală de 880.000 ha," precizează documentul MADR. 

Vizualizat: 14831 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Condiții necesare ajutor AFIR achiziții utilaje agricole!

Condiții necesare ajutor AFIR achiziții utilaje agricole!

07 iunie 2024 - 21:19

În vederea lansării sesiunii de depunere a solicitărilor de finanțare, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe pagina oficială de internet, www.afir.ro, versiunea finală a Ghidului solicitantului pentru submăsura 4.1 „Investiţii în exploataţii agricole”, componenta 4.1.1. prin care se finanțează achiziții simple de utilaje agricole.

Atenție, fermieri! Amenzi de până la 20.000 de lei!

Atenție, fermieri! Amenzi de până la 20.000 de lei!

07 iunie 2024 - 16:17

În ședința de Guvern din 6 iunie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia.

ASTĂZI! Suma virată în conturile fermierilor, crescătorilor de animale!

ASTĂZI! Suma virată în conturile fermierilor, crescătorilor de animale!

07 iunie 2024 - 16:10

2,29 miliarde euro au intrat în conturile fermierilor români de la începutul acestui an și până în prezent, bani europeni rambursați de către Comisia Europeană pentru finanțarea măsurilor de sprijin derulate de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Anunț OFICIAL! Ghidul solicitantului submăsura 4.1 Investiții în exploatații agricole!

Anunț OFICIAL! Ghidul solicitantului submăsura 4.1 Investiții în exploatații agricole!

07 iunie 2024 - 14:47

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin Direcția Generală Dezvoltare Rurală, în calitate de Autoritate de Management pentru PNDR, a publicat versiunea finală a Ghidului solicitantului pentru submăsura 4.1 Investiții în exploatații agricole, componenta 4.1.1, din cadrul PNDR 2020. Ghidul este postat spre informarea publicului larg pe o perioadă de 7 zile calendaristice, urmând ca după această să poată fi lansată sesiunea pentru depunerea proiectelor.

Ordin ÎN VIGOARE! Plată bonus subvenții APIA pe cap animal și hectar!

Ordin ÎN VIGOARE! Plată bonus subvenții APIA pe cap animal și hectar!

07 iunie 2024 - 14:25

Ordinul prin care se dispune realocarea de sume disponibile și se stabilește cuantumul unitar al plății către beneficiarii intervențiilor aferente sprijinului cuplat în sectorul vegetal/zootehnic și ecoscheme a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 523/2024.

Oficial MADR: Decizie URGENTĂ plata subvențiilor APIA!

Oficial MADR: Decizie URGENTĂ plata subvențiilor APIA!

06 iunie 2024 - 15:25

Secretarul de stat din Ministerul Agriculturii, Adrian Pintea, a anunțat, în urmă cu puțin timp, că s-a luat decizia prelungirii campaniei de primire a cererilor pentru plata subvențiilor agricole până la data de 12 iunie 2024.

Lista oficială subvenții APIA cu un cuantum mai mare! Banii se iau ACUM de la APIA!

Lista oficială subvenții APIA cu un cuantum mai mare! Banii se iau ACUM de la APIA!

06 iunie 2024 - 09:05

Au crescut subvențiile APIA pentru 2023! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) le va plăti fermierilor, crescătorilor de animale o sumă suplimentară pentru anumite subvenții APIA aferente anului 2023. Sunt scheme de plată la care li s-au transferat sume rămase neutilizate pentru alte subvenții. Agroinfo vă pune la dispoziție lista oficială a subvențiilor APIA pentru care veți primi diferența dintre cuantumul inițial și cel final.

OFICIAL! Un milion de euro împărțit ACUM de APIA oierilor! Cât vine pe oaie/capră!

OFICIAL! Un milion de euro împărțit ACUM de APIA oierilor! Cât vine pe oaie/capră!

06 iunie 2024 - 07:31

A crescut subvenția APIA la oi și capre! Ministerul Agriculturii a anunțat miercuri, 5 iunie 2024, că a transferat suma de un milion de euro către PD 24 – Sprijin cuplat pentru venit – ovine-caprine, pentru asigurarea unui cuantum cât mai apropiat de cel unitar planificat în Planul Național Strategic 2023-2027 pentru anul 2023. 

Sprijin instalare tineri fermieri, buget suplimentat! AFIR va notifica tinerii care vor primi ajutorul!

Sprijin instalare tineri fermieri, buget suplimentat! AFIR va notifica tinerii care vor primi ajutorul!

05 iunie 2024 - 18:13

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) anunță că un număr de 484 de proiecte eligibile fără finanțare ale tinerilor fermieri din zona montană și non montană vor beneficia de finanțare în urma suplimentării bugetului aferent sub-măsurii 6.1 cu valoarea de 20,84 milioane EURO.

APIA ACUM: Banii de subvenții în conturi!

APIA ACUM: Banii de subvenții în conturi!

05 iunie 2024 - 17:39

Peste 44 milioane de euro au fost rambursate de către Comisia Europeană, anunță acum Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Suma reprezintă plățile directe pe hectar și cap animal achitate fermierilor, crescătorilor de animale pentru anul 2023.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Curiozități despre cerbi, ciute, căprioare și COARNELE DE CERB!

Curiozități despre cerbi, ciute, căprioare și COARNELE DE CERB!

Bine ați venit la Ferma de Cerbi din Poiana Neamțului!

Vă invitâm la o scurtă prezentare realizată de Daniel Stoica din care veți afla cum să deosebiți Căprioarele de Ciute și multe alte informații interesante despre Cerbi.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

În vacanţă...

În vacanţă...
De trei ori am fost în vacanţă şi de trei ori soţia mea a rămas însărcinată Detalii