Adama
Agreena
AGRICOVER

Plata APIA ferme mici, gopodării tradiționale, calcul cuantum pentru acest an!

Publicat: 21 august 2024 - 07:58
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Pentru fiecare mică fermă, gospodărie tradițională, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) calculează anul acesta cuantumul subvenției în funcție de sancțiunile aplicate, unde nu sunt sancțiuni, plata se acordă integral. Ordinul MADR 278/2024 stabilește sistemul de sancțiuni pentru acest an.

Sistemul de sancțiuni aplicabil pentru Practicarea unei agriculturi prietenoase cu mediul în fermele mici (gospodăriile tradiționale), intervenția PD-05 din PS 2023-2027, depuse de fermieri începând cu campania 2024, se stabilește ținând cont de următoarele 4 categorii de sancțiuni, care se aplică în următoarea ordine, la suma de plată rămasă după etapa anterioară de sancționare:

A. sancțiuni pentru supradeclararea suprafețelor/sancțiuni administrative în ceea ce privește animalele declarate;
B. sancțiuni pentru nerespectarea condițiilor generale de eligibilitate și specifice;
C. sancțiuni pentru nedeclararea tuturor suprafețelor;
D. sancțiuni pentru nerespectarea condiționalității;

A. Sancțiuni pentru supradeclararea suprafețelor
În ceea ce privește o grupă de culturi (grup de plată), pentru anul în cauză:
a) dacă diferența dintre suprafața declarată pentru plată și suprafața determinată la nivelul unui grup de plată este mai mică sau egală cu 0,1 ha, suprafața determinată se va considera egală cu suprafața declarată. Această prevedere nu se aplică în cazul în care diferența reprezintă mai mult de 20% din suprafața totală declarată pentru plată.
b) dacă diferența dintre suprafața declarată pentru plată și suprafața determinată la nivelul unui grup de plată este mai mică sau egală cu 2 ha și procentul este mai mic de 3%, plata se calculează pe baza suprafeței determinate;
c) dacă în cazul unui grup de plată suprafața declarată pentru plată depășește suprafața determinată cu un procent mai mare de 3% din suprafața determinată sau 2 ha, dar mai mică sau egală cu 20% din suprafața determinată, plata se calculează pe baza suprafeței determinate, din care se scade de 1,5 ori diferența constatată. Sancțiunea administrativă nu depășește 100% din cuantumurile bazate pe suprafața declarată;
d) dacă suprafața declarată pentru plată depășește suprafața determinată cu un procent mai mare de 20% din suprafața determinată, pentru anul în cauză nu se acordă nicio plată pentru grupul de plată în cauză;

B. Sancțiuni pentru nerespectarea condițiilor generale de eligibilitate și specifice
Pentru a beneficia de sprijin prin intervenția PD-05 din PS 2023-2027, beneficiarii sunt obligați la respectarea condițiilor de eligibilitate, a cerințelor generale obligatorii, a cerințelor specifice și a cerințelor de bază relevante, așa cum sunt definite în fișa intervenției.
Sancțiunea se aplică pentru nerespectarea în parte a fiecărei cerințe generale obligatorii și/sau una dintre cerințele specifice, în funcție de opțiunea beneficiarului. Dacă în urma controalelor se constată că nu sunt îndeplinite mai multe cerințe generale obligatorii și/sau cerința specifică, în funcție de opțiunea aleasă, beneficiarului i se aplică cea mai mare sancțiune dintre sancțiunile determinate pentru fiecare cerință în parte.
În cazul cerințelor generale și specifice (coloana 1) cu mai multe condiții de aplicare a sancțiunii (coloana 2) se cumulează procentul de reducere a plăților (coloana 3), calculându-se sancțiunile determinate pentru fiecare dintre aceste cerințe.
Condiții de eligibilitate, definite conform fișei intervenției în PS PAC 2023-2027
Condiții de eligibilitate*)
Beneficiarul sprijinului trebuie să se încadreze în categoria fermier activ, conform art. 18 - 25 din Ordinul ministrului agriculturii și dezvoltării rurale nr. 106/2024.
Este exclus de la plată beneficiarul care nu îndeplinește această condiție.
Fermierul este beneficiar BISS (plata de bază pe suprafață).
Este exclus de la plată beneficiarul care nu îndeplinește această condiție.
Dimensiunea exploatației agricole este de minim 1 ha și maximum 10 ha pe toate suprafețele de culturi în teren agricol (teren arabil (TA), culturi permanente (CP) și pajiști permanente (PP) cu parcele de minimum de 0,3 ha TA sau PP și 0,1 ha pentru CP.
Este exclus de la plată beneficiarul care nu îndeplinește această condiție.
Cerințe de bază obligatorii la nivelul suprafețelor aflate sub angajament, definite conform fișei intervenției în PS PAC 2023-2027
Standarde obligatorii relevante (Bunele condiții agricole și de mediu - GAEC și/sau Cerințele legale în materie de gestionare - SMR - cerințele obligatorii pentru fermieri sunt descrise în Ordinului ministrului agriculturii și dezvoltării rurale, al ministrului mediului, apelor și pădurilor și al președintelui Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor nr. 54/570/32/2023 privind pentru punerea în aplicare a normelor privind condiționalitatea în cadrul intervențiilor sub formă de plăți directe și al unor intervenții și măsuri pentru dezvoltare rurală, începând cu anul de cerere 2023, cu modificările și completările ulterioare)
GAEC 6, GAEC 8, SMR 2

taran-cu-vaca_b

Cerințe de bază
Condiția de aplicare a sancțiunii
Respectarea standardelor obligatorii relevante (GAEC și/sau SMR)
Respectarea standardelor obligatorii relevante (GAEC și/sau SMR), în urma neconformității unor elemente care se verifică la nivel de parcelă.
Nerespectarea standardelor obligatorii relevante pe o parcelă care se află sub angajament.
Parcela se respinge de la plată. Beneficiarului i se aplică sancțiuni de supradeclarare și sancțiuni pentru nerespectarea standardelor relevante (GAEC/SMR), conform Sistemului de sancțiuni pentru condiționalitate aprobat prin Ordinul ministrului agriculturii și dezvoltării rurale nr. 393/2023, cu modificările și completările ulterioare.
Respectarea standardelor obligatorii relevante (GAEC și/sau SMR), în urma neconformității unor elemente care se verifică la nivel de exploatație.
Nerespectarea standardelor obligatorii relevante, concomitent cu nerespectarea unei cerințe generale obligatorii, ori a cerinței specifice alese.
Este exclusă de la plată exploatația care nu îndeplinește această condiție.
Nerespectarea standardelor obligatorii relevante, dar sunt respectate cerințele generale obligatorii și cerința specifică aleasă.
Beneficiarului i se aplică sancțiuni conform Sistemului de sancțiuni pentru condiționalitate aprobat prin Ordinul ministrului agriculturii și dezvoltării rurale 393/2023, cu modificările și completările ulterioare.

Cerințe generale și cerințe specifice, definite conform fișei intervenției în PS PAC 2023-2027
Cerințe generale obligatorii PD-05 *)
Cerințe generale obligatorii
Condiția de aplicare a sancțiunii
1. Fermierul deține un efectiv de animale din speciile: ovine, caprine, bovine, bubaline, suine, ecvidee, cuprins între 0,3-1 UVM/ ha, înscrise în Baza Națională de Date a ANSVSA și ANZ, după caz, pentru o perioadă de minimum 6 luni calendaristice
Nerespectarea pragului minim 0,3 UVM/ha
Este exclus de la plată beneficiarul care nu îndeplinește această condiție.
Nerespectarea pragului superior 1 UVM/ha

În funcție de nivelul depășit privind UVM/ha se aplică următoarele reduceri ale plății:
a) cu 15%, dacă beneficiarul deține un efectiv de animale, din speciile menționate, mai mare de 1 UVM/ha și până în 2 UVM/ha;
b) cu 25%, dacă fermierul deține un efectiv de animale, din speciile menționate, mai mare de 2 UVM/ha și până în 3 UVM/ha;
c) cu 35%, dacă fermierul deține un efectiv de animale, din speciile menționate, mai mare de 3 UVM/ha și până în 4 UVM/ha;
d) dacă efectivul de animale din speciile menționate depășește 4 UVM/ha nu se acordă sprijinul la care ar fi avut dreptul beneficiarul în anul de cerere în cauză.
2. În cazul în care fermierul exploatează teren arabil (TA), acesta trebuie să cultive cel puțin 10% din suprafață ocupată cu:
- plante leguminoase, fixatoare de azot, care sunt bogate în proteină vegetală, conform practicilor fitotehnice și de tehnologie agricolă, în vederea îmbunătățirii calității solului cu nutrienți naturali, precum specii proteaginoase/leguminoase, prevăzute în anexa nr. 12 la OMADR nr. 106/2024.
Nerespectarea cerinței - beneficiarul nu a asigurat ponderea minimă de 10% teren arabil destinat culturilor leguminoase, bogate în proteină vegetală, fixatoare de azot.

Procentul de nerespectare se calculează raportând suprafața necultivată de teren arabil destinată culturilor leguminoase, bogate în proteină vegetală, fixatoare de azot la suprafața de teren arabil aferentă ponderii minime de 10%.

În funcție de procentul de nerespectare determinat, se aplică următoarele reduceri ale plății:
a) cu 2,5%, dacă procentul stabilit nu depășește 5%;
b) cu 5%, dacă procentul stabilit este mai mare de 5%, dar nu mai mare de 15%;
c) cu 15%, dacă procentul stabilit este mai mare de 15%, dar nu mai mare de 30%;
d) cu 20%, dacă procentul stabilit este mai mare de 30%, dar nu mai mare de 50%;
e) cu 40%, dacă procentul stabilit este mai mare de 50%, dar nu mai mare de 70%;
f) dacă procentul stabilit depășește 70%, nu se acordă sprijinul la care ar fi avut dreptul beneficiarul în anul de cerere în cauză.
Pe restul suprafeței fermierii vor cultiva, după caz, cel puțin una din următoarele specii de plantele care intră în alcătuirea rațiilor furajere, prevăzute în anexa nr. 13 la OMADR nr. 106/2024
* Se aplică doar în situația în care suprafața de teren nu este acoperită în procent de 100% cu plante leguminoase, fixatoare de azot, care sunt bogate în proteină vegetală, conform practicilor fitotehnice și de tehnologie agricolă, în vederea îmbunătățirii calității solului cu nutrienți naturali, precum specii proteaginoase/leguminoase
Nerespectarea cerinței privind acoperirea pe restul suprafeței cu speciile de plante menționate sau beneficiarul să exploateze pajiști temporara in teren arabil.

În funcție de procentul de nerespectare determinat, se aplică următoarele reduceri ale plății:
a) cu 2,5%, dacă procentul stabilit nu depășește 5%;
b) cu 5%, dacă procentul stabilit este mai mare de 5%, dar nu mai mare de 15%;
c) cu 15%, dacă procentul stabilit este mai mare de 15%, dar nu mai mare de 30%;
d) cu 20%, dacă procentul stabilit este mai mare de 30%, dar nu mai mare de 50%;
e) cu 40%, dacă procentul stabilit este mai mare de 50%, dar nu mai mare de 70%;
f) dacă procentul stabilit depășește 70%, nu se acordă sprijinul la care ar fi avut dreptul beneficiarul în anul de cerere în cauză.
*) Cerințele generale obligatorii se cumulează cu una din cerințele specifice, la alegerea fermierului
Cerințe specifice PD-05*)
Cerințe specifice
Condiția de aplicare a sancțiunii
A. să planteze anual cel puțin 2 arbori pe ha, la nivel de exploatație, precum: populații locale de pomi fructiferi și arbori: Măr, Piersic, Prun, Corcoduș Zarzăr, Cais, Cireș, Vișin, Gutui), Nuc, Stejar, Ulm, Tei, Salcâm, Glădiță, Paltin, Arțar, Jugastru, Pin, Sălcioară, Castan, precum și alte specii.
Nerespectarea cerinței - numărul total de arbori plantați este mai mic față de valoarea totală de arbori ce decurge din aplicarea cerinței specifice A.
Procentul de nerespectare se calculează raportând numărul de arbori ce nu au fost plantați la totalul arborilor ce trebuiau plantați la nivel de exploatație/ha.

În funcție de procentul de nerespectare determinat, se aplică următoarele reduceri ale plății:
a) cu 2,5%, dacă procentul stabilit nu depășește 5%;
b) cu 5%, dacă procentul stabilit este mai mare de 5%, dar nu mai mare de 15%;
c) cu 15%, dacă procentul stabilit este mai mare de 15%, dar nu mai mare de 30%;
d) cu 20%, dacă procentul stabilit este mai mare de 30%, dar nu mai mare de 50%;
e) cu 40%, dacă procentul stabilit este mai mare de 50%, dar nu mai mare de 70%;
f) dacă procentul stabilit depășește 70%, nu se acordă sprijinul la care ar fi avut dreptul beneficiarul în anul de cerere în cauză.
B. Fermierul este obligat ca în perioada 15 iunie - 15 octombrie, să păstreze terenul acoperit în proporție de cel puțin:
- 85% în cazul terenurilor arabile prin miriștea rămasă după recoltare, culturi secundare, culturi de acoperire verzi sau culturi de toamnă nou înființate. În intervalul stabilit solul trebuie acoperit, cu excepția timpului necesar pentru pregătirea terenului și înființarea culturii principale, prevăzut prin GAEC 6
În cazul în care ponderea de acoperit nu este de cel puțin 85% din suprafața arabilă a exploatației în perioada 15 iunie - 15 octombrie, se calculează un procent de nerespectare față de cerința de nivelul minim de acoperire de cel puțin 80% sau față de perioada 15 iunie - 30 septembrie, stabilite prin GAEC 6.1 1.
Nerespectare - grad de acoperire
Procentul de nerespectare se calculează raportând suprafața de teren arabil pe care nu a fost realizată acoperirea la suprafața de teren arabil aferentă diferenței de 5%.
În funcție de procentul de nerespectare determinat, se aplică următoarele reduceri ale plății:
a) cu 2,5%, dacă procentul stabilit nu depășește 5%;
b) cu 5%, dacă procentul stabilit este mai mare de 5%, dar nu mai mare de 15%;
c) cu 15%, dacă procentul stabilit este mai mare de 15%, dar nu mai mare de 30%;
d) cu 20%, dacă procentul stabilit este mai mare de 30%, dar nu mai mare de 50%;
e) cu 40%, dacă procentul stabilit este mai mare de 50%, dar nu mai mare de 70%;
f) dacă procentul stabilit depășește 70%, nu se acordă sprijinul la care ar fi avut dreptul beneficiarul în anul de cerere în cauză.
Nerespectare - perioadă de acoperire
Se aplică un procent de reducere a plății de 25%.

B. Fermierul este obligat ca în perioada 15 iunie - 15 octombrie, să păstreze terenul acoperit în proporție de cel puțin:
- 75% în cazul culturilor permanente prin acoperirea minimă a solului cu fâșii inierbate între rânduri, mulci sau resturi vegetale.
În cazul în care ponderea de teren acoperit nu este de cel puțin 75% din suprafața de teren ocupat de culturile permanente în perioada 15 iunie - 15 octombrie, se calculează un procent de nerespectare față de cerința de bază privind nivelul minim de acoperire de cel puțin 50% sau față de perioada 15 iunie - 30 septembrie, stabilite prin GAEC 6. 2.
Nerespectare - grad de acoperire
Procentul de nerespectare se calculează raportând suprafața de teren ocupat de culturile permanente pe care nu a fost realizată acoperirea la suprafața de teren ocupat de culturile permanente aferentă diferenței de 25%.
În funcție de procentul de nerespectare determinat, se aplică următoarele reduceri ale plății:
a) cu 2,5%, dacă procentul stabilit nu depășește 5%;
b) cu 5%, dacă procentul stabilit este mai mare de 5%, dar nu mai mare de 15%;
c) cu 15%, dacă procentul stabilit este mai mare de 15%, dar nu mai mare de 30%;
d) cu 20%, dacă procentul stabilit este mai mare de 30%, dar nu mai mare de 50%;
e) cu 40%, dacă procentul stabilit este mai mare de 50%, dar nu mai mare de 70%;
f) dacă procentul stabilit depășește 70%, nu se acordă sprijinul la care ar fi avut dreptul beneficiarul în anul de cerere în cauză.
Nerespectare - perioadă de acoperire
Se aplică un procent de reducere a plății de 25%.
*) Modalitatea de control este detaliată în procedurile de lucru ale Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

C. Sancțiuni pentru nedeclararea tuturor suprafețelor
În cazul în care, pentru un anumit an, un beneficiar nu declară toate suprafețele, iar diferența dintre suprafața total determinată și suprafața total declarată în cererea de plată, este mai mare de 3% din suprafața totală declarată, valoarea totală a plăților directe pe suprafață și/sau a sprijinului în cadrul intervențiilor privind plățile pe suprafață cuvenite beneficiarului pentru anul în care s-a constatat nedeclararea, se reduce cu până la 3% în funcție de gravitatea omisiunii, astfel:
a) dacă suma suprafețelor parcelelor nedeclarate reprezintă un procent mai mare de 3%, dar mai mic sau egal cu 30% din suprafața totală declarată, beneficiarul va fi sancționat cu un procent de 1%;
b) dacă suma suprafețelor parcelelor nedeclarate reprezintă un procent mai mare de 30%, dar mai mic sau egal cu 50% din suprafața totală declarată, beneficiarul va fi sancționat cu un procent de 2%;
c) dacă suma suprafețelor parcelelor nedeclarate reprezintă un procent mai mare de 50% din suprafața totală declarată, beneficiarul va fi sancționat cu un procent de 3%.
În cazul în care diferența dintre suprafața totală declarată în cererea de plată, pe de o parte, și suma dintre suprafața declarată și suprafața totală a parcelelor nedeclarate, pe de altă parte, este mai mică sau egală cu 3% din suprafața totală declarată, beneficiarul nu va fi sancționat.

D. Sancțiuni pentru nerespectarea condiționalității
Fermierii care solicită plăți pentru Practicarea unei agriculturi prietenoase cu mediul în fermele mici (gospodăriile tradiționale), intervenția PD-05, din PS 2023-2027, au obligația de a respecta pe suprafața întregii exploatații și pe parcursul întregului an calendaristic, normele privind condiționalitatea aprobate prin Ordinul ministrului agriculturii și dezvoltării rurale,ministrului mediului, apelor și pădurilor și al președintelui Autorității Naționale Sanitar-Veterinare și Siguranța Alimentelor nr. 54/570/32/2023 pentru punerea în aplicare a normelor privind condiționalitatea în cadrul intervențiilor sub formă de plăți directe și al unor intervenții și măsuri pentru dezvoltare rurală începând cu anul 2023, cu modificările și completările ulterioare, denumit în continuare Ordinul comun nr. 54/570/32/2023. În cazul în care se constată nerespectarea de către fermieri a normelor privind condiționalitatea, se vor aplica sancțiuni administrative în conformitate cu Sistemul de sancțiuni administrative pentru condiționalitate aprobat prin Ordinul Ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale nr. 393/2023, cu modificările și completările ulterioare.

 

Vizualizat: 2771 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Adrian Pintea: Un miliard de euro în contul APIA! Primii fermieri și primele plăți APIA!

Adrian Pintea: Un miliard de euro în contul APIA! Primii fermieri și primele plăți APIA!

06 septembrie 2024 - 13:05

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) și-a propus ca-n decurs de doar două luni să vireze în conturile fermierilor, crescătorilor de animale subvenții pe hectar și cap animal în valoare de 1,4 miliarde de euro, a anunțat Adrian Pintea, secretar de stat în Ministerul Agriculturii, joi seara, la Agro TV.

ACUM! Grafic plata subvențiilor APIA hectar, cap animal: 30 septembrie, 1-15 octombrie, 16 octombrie!

ACUM! Grafic plata subvențiilor APIA hectar, cap animal: 30 septembrie, 1-15 octombrie, 16 octombrie!

06 septembrie 2024 - 12:29

Anunțul a fost făcut joi seara, la Agro TV, de ministrul secretar de stat Adrian Pintea din Ministerul Agriculturii. Datele importante în acest moment în graficul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) pentru plățile pe hectar și cap animal, aferente acestui an, sunt 30 septembrie, 1-15 octombrie, 16 octombrie.

Primul Festival European al Bivolului se ține în Maramureș!

Primul Festival European al Bivolului se ține în Maramureș!

05 septembrie 2024 - 19:29

Pe 15 septembrie 2024, se desfășoară prima ediție a Festivalului European al Bivolului în Țara Lăpușului, satul Suciu de Jos.

Șef ANSVSA: Ovinele testate în fiecare gospodărie!

Șef ANSVSA: Ovinele testate în fiecare gospodărie!

05 septembrie 2024 - 18:31

A început retestarea animalelor în Timiş, la presiunea crescătorilor de oi care timp de două zile au ieşit la proteste. Peste 14.000 de animale au fost sacrificate doar luna trecută după izbucnirea unui focare de pestă. Fermierii au cerut în stradă oprirea sacrificărilor în masă, retestarea şi carantină. Fiecare gospodărie va fi evaluată separat şi vor fi ucise doar animalele bolnave, a promis preşedinte autorităţii sanitar veterinare.

Ciprian Palmeș: După 10 septembrie încep achizițiile de miei pentru export!

Ciprian Palmeș: După 10 septembrie încep achizițiile de miei pentru export!

05 septembrie 2024 - 10:19

Cunoscutul exportator și susținător al oieritului românesc, Ciprian Palmeș, anunță acum pe Facebook că din 10 septembrie demarează achiziția de miei pentru export.

Sprijin urgent pentru crescătorii români de animale!

Sprijin urgent pentru crescătorii români de animale!

05 septembrie 2024 - 09:25

Cu bolile cumplite care amenință de ceva timp zootehnia din România e nevoie de un sprijin urgent pentru crescătorii locali de animale, a propus eurodeputatul român Daniel Buda în Parlamentul de la Bruxelles. Fermele au fost distruse mai întâi de pesta porcină africană, iar acum de pesta micilor rumegătoare.

Subvenții APIA egale pentru toți fermierii, crescătorii de animale!

Subvenții APIA egale pentru toți fermierii, crescătorii de animale!

05 septembrie 2024 - 08:44

Subvenții egale pentru fermierii români: un pas important în Parlamentul European, anunță europarlamentarul român Daniel Buda, vicepreședinte Comisia AGRI.

Salvați data! Ziua Porumbului - 11 septembrie 2024!

Salvați data! Ziua Porumbului - 11 septembrie 2024!

04 septembrie 2024 - 18:23

ZIUA PORUMBULUI va avea loc în data de 11 septembrie 2024, în localitatea Orezu, jud. Ialomița, la ferma cunoscutului fermier Nicolae SITARU – ElSit, începând cu ora 10:00.

Comunicat AFIR ASTĂZI: Raport selecție achiziții simple utilaje agricole!

Comunicat AFIR ASTĂZI: Raport selecție achiziții simple utilaje agricole!

04 septembrie 2024 - 18:04

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție intermediar aferent submăsurii 4.1, pachetul 4.1.1. Achiziții simple de utilaje la nivelul fermei – sector vegetal, componenta toate culturile exceptând sfecla de zahăr și formele asociative, pentru proiectele depuse în prima etapă lunară (25 iunie – 24 iulie 2024) a sesiunii din acest an.

Ministrul Barbu ACUM: Bani pentru tractoare noi! Lista fermierilor selectați!

Ministrul Barbu ACUM: Bani pentru tractoare noi! Lista fermierilor selectați!

04 septembrie 2024 - 09:58

Ministrul agriculturii, Florin Barbu, anunță astăzi că peste 500 de fermieri din sectorul vegetal  au fost selectați pentru a primi bani pentru tractoare și utilaje agricole noi.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare

În exploatația Agro Roban Roxet Farm SRL din localitatea Fălcoiu, județul Olt, recolta se măsoară nu doar în kilograme, ci și în kilowați. Aici, activitatea agricolă, reprezentată de 800 de hectare cultivate preponderent cu cereale, și un parc de utilaje performante achiziționate de la Sigma România, se îmbină cu producția de combustibili alternativi (brichete și peleți), realizată în două unități de prelucrare a paielor. O afacere agricolă integrată, născută din ambiția a doi tineri, naș și fin, în cadrul căreia își desfășoară activitatea nu mai puțin de 16 angajați.

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Bancul zilei

La azil

La azil
Un nebun îşi atenţiona un frate de-al său în curtea unui azil: Detalii