Guvernul a aprobat astăzi, în ședință, suma pentru plata ajutorului de stat la motorina folosită în agricultură. Cuantumul ajutorului pentru acest an este de 1,630 lei/litrul de motorină, iar suma alocată pentru acoperirea plăților de anul acesta, dar și pe cele restante de anul trecut este de 309 milioane lei. Anunțul a fost făcut de secretarul de stat MADR, Sorin Moise.
"Astăzi, în ședința de Guvern, a fost aprobată hotărârea pentru continuarea subvenționării prețului la motorina utilizată în agricultură. Potrivit acestui act normativ, subvenția unitară la motorină în anul 2022 este de 1,630 lei/litru. Suma alocată pentru plăți în anul 2022 este de 309 milioane de lei, asigurînd astfel achitarea ajutorului de stat, determinat la plată și neachitat pentru anul 2021 de către Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, precum și plățile aferente anului 2022.
Este foarte important ca fermierii români să știe că vor primi plățile la timp, reluăm acea activitate precisă de plata subvențiilor și ajutoarelor de stat cu care deja i-am obișnuit. Avem nevoie ca agricultorii români să știe că o să aibă stabilitate și predictibilitate în activitatea lor", a declarat secretarul de stat Sorin Moise din Ministerul Agriculturii.
Ajutorul de stat se acordă fermierilor, crescătorilor de animale prin rambursarea diferenței dintre acciza standard și acciza redusă, practicată pentru motorina folosită în agricultură.
Conform Hotărârii de Guvern 1174/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură, de această subvenție APIA beneficiază:
a) producătorii agricoli, persoane fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale constituite potrivit Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 44/2008, cu modificările şi completările ulterioare, care sunt înregistraţi în Registrul agricol, Registrul fermelor, Registrul plantaţiilor viticole, alte evidenţe funciare, care exploatează terenuri agricole, individual sau în forme de asociere conform legislaţiei în vigoare, în scopul obţinerii producţiei agricole;
b) producătorii agricoli, persoane fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale constituite potrivit Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 44/2008, cu modificările şi completările ulterioare, şi/sau persoane juridice, grupuri de producători recunoscute sau organizaţii de producători recunoscute, după caz, care sunt înregistraţi în Registrul naţional al exploataţiilor şi care deţin, cresc sau exploatează animale, individual sau în forme de asociere conform legislaţiei în vigoare, în scopul obţinerii producţiei agricole;
c) organizaţiile de îmbunătăţiri funciare şi federaţiile de organizaţii de îmbunătăţiri funciare înscrise în Registrul naţional al organizaţiilor de îmbunătăţiri funciare şi Administraţia Naţională a Îmbunătăţirilor Funciare, aşa cum sunt definite în Legea îmbunătăţirilor funciare nr. 138/2004, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
d) organismele/organizaţiile de cercetare, respectiv universităţile, institutele şi staţiunile de cercetare-dezvoltare din domeniul agricol, indiferent de statutul lor juridic sau de modul lor de finanţare, al căror scop principal este de a realiza cercetare fundamentală, cercetare industrială sau dezvoltare experimentală şi de a-şi face cunoscute rezultatele prin predare, publicare sau transfer de tehnologie.
CITEȘTE ȘI: