Adama
Agreena
AGRICOVER

Petre Daea și Marcel Ciolacu, discuții astăzi cu producătorii agricoli!

Publicat: 10 octombrie 2022 - 19:56
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Producători români din toate domeniile au discutat, luni, cu ministrul agriculturii, Petre Daea, şi cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, aflaţi într-o vizită la Târgul organizat de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale cu ocazia Zilei naţionale a produselor agro-alimentare româneşti - "Produs românesc - Bun pentru tine, bine pentru fiecare".

Însoţiţi de secretarul general al PSD, Paul Stănescu, cei doi oficiali s-au oprit pe rând, la fiecare stand, unde au stat de vorbă, mai bine de o oră, cu producătorii, majoritatea cu afaceri de familie, au degustat din produse şi au făcut unele cumpărături, între acestea fiind usturoiul de Râmnicelu, brand european.

daea producatori bun_b

foto cugetliber.ro

Între punctele de atracţie s-au aflat standurile cu borş şi produse din peşte şi carne de porc, produse lactate, din ciuperci, fructe deshidratate fără alte adaosuri, ceaiuri şi creme naturale, produse apicole, dulciuri, "cozonac domnesc", halva moldovenească sau "prăjitura lui Creangă", fructele ecologice, dar şi standurile cu palincă, vin şi must.

"Din 1905 am cazanele. Vreau să duc tradiţia mai departe. (...) Trebuie să ne ajutaţi ca mici producători. În luna februarie am luat locul I la Viena. Ca mic producător am o problemă, că nu pot să cumpăr fructe", a precizat un producător de palincă din Tulca, Bihor, care a oferit o mostră din partea casei "de 50 de volţi, 4 amperi - curent continuu". "Poate îi lămurim pe cei de la TAROM, în loc să dea whisky, să dea pălincă", a spus Marcel Ciolacu.

Oaspeţii au gustat apoi must. "E primul must (pe anul acesta - n.r.)", a mărturisit Marcel Ciolacu.

Un stand avea scris în faţă "Mândru că sunt român". "Aceasta ar trebui să fie valabil pentru toată lumea, e slogan naţional", a arătat liderul PSD.

Între produsele care au trezit curiozitatea celor prezenţi s-au aflat ketchup-ul produs în România, precum şi produse inovative ale Staţiunii de cercetare Dăbuleni, aclimatizate pe solurile nisipoase, între acestea fiind cartoful dulce cu pulpă albă sau portocalie, dar şi curmalele de Dăbuleni.

Sunt expuse spre vânzare şi tradiţionalele măsuţe rotunde, înconjurate de scăunele cu trei picioare, "care dau mai multă stabilitate din moşi strămoşi", alături de alte produse din lemn adecvate bucătăriei româneşti, cum ar fi copăi de frământat sau tăvi de mămăliguţă.

Liderul PSD a întrebat o producătoare de lactate din Fundata, Braşov, dacă cei din HORECA din zonă îi cumpără produsele. "Cumpără, dar se merge mult spre supermarket, nu spre micul producător", a răspuns aceasta.

"Mulţumim că sunteţi alături de noi, cu sufletul şi cu gândul. Şi acum trei ani, când am fost aici, ne-aţi dat speranţă şi forţă. Am o fotografie şi o arăt la toată lumea: "Uitaţi, cine ne susţine pe noi cu sufletul şi cu inima"", i-a spus ministrului Agriculturii o altă producătoare de produse fără conservanţi din păstrăv din Bistriţa. "Domnule ministru, o facem şefă pe doamna la "Fan Club"?", a spus Marcel Ciolacu. "O facem!", a afirmat Petre Daea. "Neapărat. Şi vă aşteptăm la Bistriţa!", a răspuns expozanta.

Un producător de miere a susţinut că vinde mai mult în Anglia decât în România.

"Sunt Mihai Grama din Cluj şi am o problemă - din 10 produse din miere, am mai rămas cu două. Şi mă întreabă oamenii de unde o luăm. "Domnule, intră pe cutare site şi în Anglia o găseşti acolo, în România nu. Deci trebuie produsele astea să fie într-un magazin aici, Ar trebui ca fiecare judeţ să aibă un magazin reprezentativ cu cele mai bune produse. Până când să le trimitem tot afară? Miere de iarbă neagră este un unicat în România. (...) România ar trebui să fie mândră de produsele unice", a afirmat producătorul.

Marcel Ciolacu a recunoscut că n-a auzit de mierea de iarbă neagră. "E unică, nu există remediu mai bun pentru tot ce înseamnă colon sau prostată sau pentru sistemul nervos. Produsele astea trebuie să rămână în ţară, la oamenii de aici, la copiii de aici şi trebuie să fim mândri că avem produse unicat. (...) Nu tot ce vine de afară e bun şi sănătos şi fără E-uri şi fără conservanţi", a explicat producătorul. "Aşa cum am stabilit de ieri, astăzi rămânem, împreună cu Casa de comenzi, şi stabilim ce avem de făcut", a răspuns Petre Daea.

daea ciolacu bun_b

foto puterea.ro

"Fără susţinere, se duc florile din România", au arătat reprezentanţi ai Asociaţiei Producătorilor de Flori din Muntenia. "Rămâneţi să discutăm. E bine că v-aţi format", a arătat Petre Daea. "Pe timpul dumneavoastră ne-am format", a răspuns un reprezentant. "Baftă multă!", le-a spus Ciolacu.

Producători din Horezu au transmis că este nevoie de retehnologizare. "Rămân fructele pe câmp, Ne dorim retehnologizare, avem nevoie de proiecte pentru retehnologizare pentru întreg lanţul - suc, măr, oţet, cidru", au transmis aceştia.

La final, Marcel Ciolacu a arătat că agricultura reprezintă un domeniu strategic pentru România.

"Cu toţii ştim că n-a fost un an formidabil nici în domeniul agriculturii, am avut şi seceta şi războiul, au fost nişte fluctuaţii ale preţului la grâne din cauza războiului, a exportului din Ucraina, din Moldova. Cert este că anul acesta am produs dublu faţă de cât consumă România la grâu, am avut proiecte şi programe de ajutor în jur de 500 de milioane de euro. A reuşit o performanţă domnul ministru Daea, într-un timp scurt, şi e pentru prima oară când subvenţia de la jumătatea lui octombrie nu se mai dă avans 50 %, se va da avans 70 %, ţinând cont de faptul că a fost secetă. (...) A fost prioritate şi a PSD şi a coaliţiei, pentru că aici am avut un numitor comun cu primul ministru - industria alimentară, şi am venit cu plafonarea preţului la energie. (...) Dar avem şi inflaţie, din cauza scumpirilor la produsele alimentare", a afirmat Ciolacu.

Marcel Ciolacu a făcut un apel pentru consumarea cu prioritate a produselor româneşti şi a adăugat că şi HORECA trebuie să se implice în acest sens.

"Dacă noi nu ne implicam cu toţii ca prioritar să cumpărăm produse româneşti, nu dăm nicio şansă nici industriei româneşti, nici locurilor de muncă. Statul român a ajutat foarte mult şi HORECA. (...) Trebuie găsit un echilibru. În momentul în care în care statul ajuta să depăşeşti un moment greu, cum a fost la HPORECA pe momentul pandemiei, şi tu, HORECA, la rândul tău trebuie să ajuţi producătorii români. (...) Nu va veni un an uşor anul viitor", a argumentat preşedintele PSD.

Ministrul Petre Daea a promis spaţii de desfacere pentru produsele româneşti în toate parcările Carrefour.

"Ieri am avut o discuţie cu cei de la Carrefour şi ne-au pus la dispoziţie parcările, în aşa fel încât să organizăm un spaţiu expoziţional cu vânzare acolo, dându-ne tot ajutorul cuvenit. (...) Unde au magazine. Ne asigură energia, legătura la apă. Şi spaţiul acesta va fi bun, este bun, este şi un vad comercial este şi o legătură de suflet cu agricultorii, pentru ca e Palatul Agriculturii aici, este "catedrala agricultorilor români" - Ministerul Agriculturii. (..) Munca este grea şi se face tot timpul cu foarte mulţi bani şi cu lacrimi multe", a subliniat Petre Daea.

sursa: Agerpres

Vizualizat: 860 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Mare necaz pentru un crescător! Cinci viței Angus i-au murit otrăviți!

Mare necaz pentru un crescător! Cinci viței Angus i-au murit otrăviți!

10 septembrie 2024 - 18:58

Un fermier din satul Găinești, comuna Slatina, Suceava, a sesizat poliția, în dimineața zilei de 9 septembrie, cu privire la faptul că la ferma sa de bovine au decedat subit mai mulți viței. Adrian Gemănar le-a relatat polițiștilor că, în dimineața zilei de luni, deplasat la ferma sa din Găinești, a găsit viței din rasa Angus morți.

Buget mai mare pentru subvențiile fermierilor!

Buget mai mare pentru subvențiile fermierilor!

10 septembrie 2024 - 17:07

Ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Florin-Ionuț Barbu, a participat în perioada 08-10 septembrie 2024 la Reuniunea Informală a Miniștrilor agriculturii din statele membre UE, desfășurată la Budapesta (Ungaria), eveniment organizat de Președinția ungară a Consiliului Uniunii Europene.

Subvenția APIA de 128 euro/ha, termene plată septembrie!

Subvenția APIA de 128 euro/ha, termene plată septembrie!

10 septembrie 2024 - 10:56

Fermierii, crescătorii de animale care au accesat Pachetul 4 - culturi verzi din cadrul Măsurii 10 agro-mediu și climă, trebuie să respecte termenele APIA din septembrie pentru a beneficia anul acesta de cei 128 euro/ha, cât e stabilit cuantumul pentru acest pachet.

Bani în plus zootehnie! Cum calculează APIA anul acesta încărcătura de animale și de îngrășăminte!

Bani în plus zootehnie! Cum calculează APIA anul acesta încărcătura de animale și de îngrășăminte!

10 septembrie 2024 - 08:30

Crescătorii de animale beneficiază de bani în plus de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) dacă au încheiat cu agenția angajamente de agro-mediu, cunoscuta Măsură 10. Cum calculează APIA încărcătura de animale pentru plata subvențiilor APIA, atât pentru aceste plăți compensatorii dar și pentru plățile directe pe cap animal și încărcătura de îngrășăminte organice?

Fermierii care primesc subvenția de 200 euro/ha!

Fermierii care primesc subvenția de 200 euro/ha!

09 septembrie 2024 - 19:18

Florin Barbu, ministrul Agriculturii, a anunțat că toți fermierii ale căror culturi au fost afectate de secetă în proporție de 100% vor primi o subvenție de 200 euro/hectar. Banii vor veni până pe 15 octombrie.

Mesaj tranșant șef APIA pentru proprietarii de terenuri!

Mesaj tranșant șef APIA pentru proprietarii de terenuri!

09 septembrie 2024 - 18:07

Cine are dreptul să încaseze subvenția APIA pe hectar? NU e deajuns să fii proprietar de teren ca să iei anual bani pe hectar de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Subvenția APIA pe hectar i se cuvine celui care lucrează terenul, nu proprietarului, spune tranșant directorul APIA Mureș, Ovidiu Săvâșcă.

Oier cu lacrimi în ochi: Toată munca mea e în groapă! Saivanele sunt goale!

Oier cu lacrimi în ochi: Toată munca mea e în groapă! Saivanele sunt goale!

09 septembrie 2024 - 17:39

Se agravează situația legată de pesta micilor rumegătoare, care ucide oi și capre. Numărul focarelor a depășit 60, în timp ce Laboratorul de referință al Uniunii Europene de la Paris a confirmat în urmă genotipării că virusul activ în țară noastră este cel care evoluează în Sudan. Oierii așteaptă explicații de la ANSVSA și ministerul Agriculturii. Cea mai afectată localitate din România e în pragul falimentului din cauza bolii.

Ordin ANSVSA: Obligatoriu acest act la transportul oilor/caprelor!

Ordin ANSVSA: Obligatoriu acest act la transportul oilor/caprelor!

09 septembrie 2024 - 16:40

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a emis un proiect de Ordin împreună cu Ministerul Agriculturii și Ministerul de Interne în contextul eradicării pestei micilor rumegătoare (PMR).

MADR ASTĂZI: Simplificare condiții subvenții APIA!

MADR ASTĂZI: Simplificare condiții subvenții APIA!

09 septembrie 2024 - 11:16

Ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Florin-Ionuț Barbu, participă în perioada 08-10 septembrie 2024 la Reuniunea Informală a Miniștrilor agriculturii din statele membre UE, ce are loc la Budapesta (Ungaria).

Oficial MADR: Ajutor minimis 1000 euro micii fermieri!

Oficial MADR: Ajutor minimis 1000 euro micii fermieri!

09 septembrie 2024 - 09:27

Ajutor de minimis micii fermieri pentru 2024-2025! Ministerul Agriculturii a publicat, în dezbatere, pe site-ul oficial, proiectul de hotărâre de Guvern privind aprobarea schemei ”Ajutor de minimis pentru aplicarea Programului de susţinere a producţiei de legume cultivate în spaţii protejate”, pentru perioada 2024-2025.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Plugurile Ovlac Mini pentru agricultura conservativă

Plugurile Ovlac Mini pentru agricultura conservativă

Forma trupiţelor şi design-ul special al plugurilor Ovlac Mini permite amestecarea resturilor vegetale şi a solului, chiar în condiţii de secetă. Plugurile Mini sunt recomandate pentru arătura superficială, de mică adâncime, după culturile de vară şi permite combaterea mecanică a buruienilor. Cadru "on-land" permite o viteză mare de înaintare cu un consum mic de combustibil.

Un interviu cu Marius Mitra - reprezentant Ovlac în România

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Scrisoare de la tata

Scrisoare de la tata
Un scoţian îi scrie fiului său: Detalii