Adama
Vinasa Rompak

Pesta oilor saltă prețul la brânză!

Publicat: 05 august 2024 - 19:13
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Fermierii greci spun că virusul mortal care le-a atacat caprele și oile (pesta micilor rumegătoare- PPR) nu afectează deocamdată semnificativ producția de brânză feta, dar sacrificarea a mii de animale ar putea scumpi celebrul sortiment de brânză.

Ministrul grec al Dezvoltării Rurale și Alimentației, Kostas Tsiaras, spune că totul depinde de gradul de răspândire a bolii și de câte animale vor mai trebui ucise.

Este prima dată când virusul apare în Grecia și credem că a fost importat din România în efectivele destinate sacrificării, spun autoritățile elene.

Detectată pentru prima dată la 11 iulie în Tesalia, centrul Greciei, extrem de contagioasa pestă s-a răspândit rapid și a afectat mai multe ferme, ducând la reacții imediate ale autorităților.

turma-oi_b

Boala reprezintă o amenințare semnificativă pentru industria zootehnică din Grecia și pentru producția de brânză feta, o piatră de temelie a economiei sale. Aproximativ 40% din brânza moale a Greciei este derivată din laptele de oaie și capră produs în Tesalia, care a mai suferit și de pe urma inundațiilor devastatoare anul trecut.

Numărul de ferme în care virusul a fost confirmat se apropie de 40 în toată țara, după detectarea cazurilor în Rodopi, nordul Greciei. La finalul săptămânii trecute mai multe ferme din Ilia s-au dovedit pozitive și ele, iar numărul animalelor care au fost ucise a depășit 13.500, potrivit publicației Kathimerini.

„Înăsprirea măsurilor de securitate în toată țara este considerată necesară din motive preventive și are ca scop limitarea răspândirii și eradicarea bolii”, a spus ministrul într-un comunicat.

Oficialii greci au subliniat că virusul nu afectează oamenii. „Consumatorii trebuie să înțeleagă că numai animalele sunt afectate de această boală”, spun oficialii eleni.

Grecia produce în jur de 140.000 de tone de feta anual, exportând aproximativ 65% din producția sa, jucând astfel un rol important pe piața globală a produselor lactate.

PPR nu se transmite de la animale la om, iar carnea și laptele de la animalele afectate rămân sigure pentru consum. Cu toate acestea, boala are un impact semnificativ asupra producției de animale din cauza necesității de a sacrifica un număr mare de animale pentru a controla răspândirea acesteia.

Ce a făcut UE?

„Comisia urmărește îndeaproape ambele țări – Grecia și România- și stabilește măsurile necesare la nivelul UE”, a declarat un oficial al Comisiei pentru Euronews.

Executivul UE a adoptat proceduri urgente pentru Grecia și România la 19 și, respectiv, 26 iulie, după voturile din cadrul comisiei sale permanente pentru sănătatea animală.

Aceste proceduri urmăresc să restricționeze circulația mărfurilor susceptibile pentru a se asigura că comerțul sigur poate continua, asigurând în același timp siguranța și menținând standardele sanitare ale UE.

„În această etapă, alte întrebări ar trebui adresate autorităților responsabile din Grecia și România”, a spus oficialul Comisiei.

Autoritatea UE pentru Siguranța Alimentară (EFSA) a recunoscut situația critică din ambele țări, dar nu a primit încă solicitări de sprijin științific în acest domeniu.

„Suntem pregătiți să ajutăm managerii de risc cu sfaturile noastre științifice, dacă sunt solicitate”, a spus un oficial EFSA.

Virusul PPR a fost identificat pentru prima dată în 1942 în Coasta de Fildeș și de atunci s-a răspândit în zone mari din Africa, Orientul Mijlociu și Asia. În prezent, peste 70 de țări au raportat cazuri de PPR în interiorul granițelor lor, multe altele fiind expuse riscului. (HotNews.ro)

 

 

 

Vizualizat: 3407 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

13 decembrie 2024 - 06:01

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de Urgență a Guvernului nr. 79/2009 privind reglementarea unor măsuri pentru stimularea absorbției fondurilor alocate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru renovarea şi dezvoltarea spațiului rural prin creşterea calității vieţii şi diversificării economiei în zonele rurale, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.262/2009.

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

13 decembrie 2024 - 05:51

Guvernul a aprobat joi, 12 decembrie 2024, un act normativ care vizează actualizarea Registrului Agricol pentru perioada 2025-2029. Fără adeverință de la Registrul Agricol, niciun fermier, crescător animale nu poate încasa subvențiile APIA.

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

13 decembrie 2024 - 05:35

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție pentru etapa a doua de depunere a proiectelor aferente intervenției DR-25 Modernizarea infrastructurii de irigații din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027 (PS 2027).

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

13 decembrie 2024 - 05:25

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 12 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 108.521.264,61 euro (539.929.424,90 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 479.478 fermieri, astfel:

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

12 decembrie 2024 - 17:06

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată OUG pentru modificarea art.16 alin. (1) din Legea nr. 195/2028 privind aprobarea Programului de susținere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducție, precum și a art. 15 alin (1) din Legea nr. 227/2018 privind aprobarea Programului de susținere pentru activitatea de reproducție, incubație și de creștere în sectorul avicol.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

12 decembrie 2024 - 09:13

Un proiect de Ordin MADR, publicat în dezbatere, modifică sprijinul cuplat zootehnic pentru venit, SCVZ, pentru creșterea taurinelor de carne în sensul stabilirii vârstei minime în cazul animalelor care fac obiectul acestei forme de sprijin.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii