Adama
Agreena
AGRICOVER

Pavel Iovăneasa: Noi, oierii mai mici, deranjăm elitele din oierit care fac jocurile pentru interesele lor!

Publicat: 15 octombrie 2021 - 07:25
Comenteaza   | Galerie   | Video   | Print | Trimite unui prieten

Noi nu creștem subvenții, creștem oi. Și-i deranjăm pe cei cu efective mari, pe elitele din oieritul românesc, grupurile care fac jocurile pentru interesele lor, a declarat crescătorul de ovine Pavel Iovăneasa, din Hunedoara, președintele Asociației Crescătorilor de Oi Retezatul Hațeg, exclusiv pentru Agroinfo.

"Facem o treabă bună, nu o facem pentru subvenții, o facem pentru animale și pentru noi, totodată. De când s-a scos acea adeverință (adeverința de membru într-o asociație, care era necesară pentru APIA n.r.), crescătorii de ovine nu înțeleg ce înseamnă asocierea, nu înțeleg importanța asocierii, doar constrânși se asociază. În momentul de față suntem cu 50 de crescători de ovine, cu cotizația plătită la zi. Am avut, la un moment dat, atunci când era obligatorie adeverința, 224 de membri.

Ei, la cei de acuma, ținând cont că suntem în zona de munte și nu sunt posibilități de a ține efective foarte mari, 300-400 maxim 500 pe o exploatație, cele mai multe exploatații se învârt în jurul a 50, 60 până-ntr-o 100 de animale. Avem în jur de 5.000 de animale în COP (controlul oficial al performanțelor n.r.) animale care sunt în control de câțiva ani și mai avem vreo 2.500 care nu sunt în COP, dar oameni care țin aproape de asociație pentru expoziție, pentru problemele pe care le întâmpină și noi încercăm, atât cât putem, să le rezolvăm sau dacă nu le putem rezolva, măcar să le aducem la cunoștință celor îndreptățiți să le rezolve.

Breaza, Regina Turcanelor, Expozitie ovine Totesti 2021 (1) (1)_b

Cei cu efective mari încearcă prin toate metodele să ne limiteze, să ne distrugă, să ne calce în picioare. Probabil, deranjăm. Noi când am înființat asociația, nu am înființat-o pentru mine sau pentru vicepreședinte sau pentru cineva din conducerea asociației. Nu. Am înființat-o pentru toți crescătorii de ovine din județul Hunedoara, și-n special de pe zona Hațegului și depresiunea Văii Jiului. Ei, eu nu am mers la București niciodată să încerc să obțin ceva pentru mine. Și aici, am spus-o de nenumărate ori, cu ani în urmă, când fetița mea cea mică avea 8 ani, cunoscînd toate oile și toți mieii, (...) m-a întrebat: tati, dacă tu te duci la București și noi îți ținem locul, oare rezolvi ceva? Întrebarea asta am transmis-o colegilor mei și autorităților, m-a sensibilzat foarte mult, m-am gândit, dacă un copil de 8 ani mă întreabă așa ceva, ce mă întreabă la 18 ani sau ce mă întreabă nepoții, măi, moșule, tu ai fost cândva într-o poziție unde puteai să schimbi ceva. N-am putut. Dar măcar ai încercat? Dacă nici măcar nu încercăm, atunci înseamnă că ne petrecem timpul și facem deplasări la București degeaba. Prin faptul că noi am încercat să ajutăm micii crescători din zona montană, deranjăm.

Deranjăm, pentru că nu am făcut parte din elitele care fac jocurile, din acele grupuri care se zbat pentru ei și pentru interesele lor. Noi nu am fost crescători de subvenții. Noi am fost și suntem crescători de animale. Și aici, e o mare diferență", a declarat oierul Pavel Iovăneasa, pentru Agroinfo

Vizualizat: 4512 | Video Video | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Videouri atasate

Alte articole in aceasta categorie

Condiții necesare ajutor AFIR achiziții utilaje agricole!

Condiții necesare ajutor AFIR achiziții utilaje agricole!

07 iunie 2024 - 21:19

În vederea lansării sesiunii de depunere a solicitărilor de finanțare, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe pagina oficială de internet, www.afir.ro, versiunea finală a Ghidului solicitantului pentru submăsura 4.1 „Investiţii în exploataţii agricole”, componenta 4.1.1. prin care se finanțează achiziții simple de utilaje agricole.

Atenție, fermieri! Amenzi de până la 20.000 de lei!

Atenție, fermieri! Amenzi de până la 20.000 de lei!

07 iunie 2024 - 16:17

În ședința de Guvern din 6 iunie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia.

ASTĂZI! Suma virată în conturile fermierilor, crescătorilor de animale!

ASTĂZI! Suma virată în conturile fermierilor, crescătorilor de animale!

07 iunie 2024 - 16:10

2,29 miliarde euro au intrat în conturile fermierilor români de la începutul acestui an și până în prezent, bani europeni rambursați de către Comisia Europeană pentru finanțarea măsurilor de sprijin derulate de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Anunț OFICIAL! Ghidul solicitantului submăsura 4.1 Investiții în exploatații agricole!

Anunț OFICIAL! Ghidul solicitantului submăsura 4.1 Investiții în exploatații agricole!

07 iunie 2024 - 14:47

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin Direcția Generală Dezvoltare Rurală, în calitate de Autoritate de Management pentru PNDR, a publicat versiunea finală a Ghidului solicitantului pentru submăsura 4.1 Investiții în exploatații agricole, componenta 4.1.1, din cadrul PNDR 2020. Ghidul este postat spre informarea publicului larg pe o perioadă de 7 zile calendaristice, urmând ca după această să poată fi lansată sesiunea pentru depunerea proiectelor.

Ordin ÎN VIGOARE! Plată bonus subvenții APIA pe cap animal și hectar!

Ordin ÎN VIGOARE! Plată bonus subvenții APIA pe cap animal și hectar!

07 iunie 2024 - 14:25

Ordinul prin care se dispune realocarea de sume disponibile și se stabilește cuantumul unitar al plății către beneficiarii intervențiilor aferente sprijinului cuplat în sectorul vegetal/zootehnic și ecoscheme a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 523/2024.

Oficial MADR: Decizie URGENTĂ plata subvențiilor APIA!

Oficial MADR: Decizie URGENTĂ plata subvențiilor APIA!

06 iunie 2024 - 15:25

Secretarul de stat din Ministerul Agriculturii, Adrian Pintea, a anunțat, în urmă cu puțin timp, că s-a luat decizia prelungirii campaniei de primire a cererilor pentru plata subvențiilor agricole până la data de 12 iunie 2024.

Lista oficială subvenții APIA cu un cuantum mai mare! Banii se iau ACUM de la APIA!

Lista oficială subvenții APIA cu un cuantum mai mare! Banii se iau ACUM de la APIA!

06 iunie 2024 - 09:05

Au crescut subvențiile APIA pentru 2023! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) le va plăti fermierilor, crescătorilor de animale o sumă suplimentară pentru anumite subvenții APIA aferente anului 2023. Sunt scheme de plată la care li s-au transferat sume rămase neutilizate pentru alte subvenții. Agroinfo vă pune la dispoziție lista oficială a subvențiilor APIA pentru care veți primi diferența dintre cuantumul inițial și cel final.

OFICIAL! Un milion de euro împărțit ACUM de APIA oierilor! Cât vine pe oaie/capră!

OFICIAL! Un milion de euro împărțit ACUM de APIA oierilor! Cât vine pe oaie/capră!

06 iunie 2024 - 07:31

A crescut subvenția APIA la oi și capre! Ministerul Agriculturii a anunțat miercuri, 5 iunie 2024, că a transferat suma de un milion de euro către PD 24 – Sprijin cuplat pentru venit – ovine-caprine, pentru asigurarea unui cuantum cât mai apropiat de cel unitar planificat în Planul Național Strategic 2023-2027 pentru anul 2023. 

Sprijin instalare tineri fermieri, buget suplimentat! AFIR va notifica tinerii care vor primi ajutorul!

Sprijin instalare tineri fermieri, buget suplimentat! AFIR va notifica tinerii care vor primi ajutorul!

05 iunie 2024 - 18:13

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) anunță că un număr de 484 de proiecte eligibile fără finanțare ale tinerilor fermieri din zona montană și non montană vor beneficia de finanțare în urma suplimentării bugetului aferent sub-măsurii 6.1 cu valoarea de 20,84 milioane EURO.

APIA ACUM: Banii de subvenții în conturi!

APIA ACUM: Banii de subvenții în conturi!

05 iunie 2024 - 17:39

Peste 44 milioane de euro au fost rambursate de către Comisia Europeană, anunță acum Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Suma reprezintă plățile directe pe hectar și cap animal achitate fermierilor, crescătorilor de animale pentru anul 2023.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibrizii Field Shield fac diferenţa în condiţii de secetă accentuată

Hibrizii Field Shield fac diferenţa în condiţii de secetă accentuată

Hibrizii Field Shield fac diferenţa în condiţii de secetă accentuată! Un interviu cu Daniel Grosz, director tehnic Bayer Crop Science România pe zona de vest.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

În autobuz

În autobuz
O taxatoare se apropie într-un autobuz de un tip: Detalii