Primăriile sunt doar administratorii pășunilor, de aceste suprafețe trebuie să beneficieze, în primul rând, crescătorii de animale locali, spune George Cățean, secretar de stat în Ministerul Agriculturii. Oficialul MADR a anunțat că va fi deschis un Registru Național al Pășunilor unde să fie înscrise redevențele pe hectar, cine folosește suprafețele, care va putea fi consultat de oricine în virtutea transparenței. La fel de transparentă va fi și acordarea subvențiilor.
"Pășunea comunală nu este altceva decât un bun al comunității de care trebuie să beneficieze, în primul rând, crescătorii locali. Din păcate, vedem în ultimul deceniu, foarte multe probleme pe ceea ce înseamnă subiectul pășuni comunale, subvenții, contracte de închiriere, concesiune, redevențe și avem nevoie ca lucrurile astea să se tranșeze odată, pentru că nu facem altceva decât să pierdem fermierii care sunt dezamăgiți, sunt determinați să renunțe pentru că nu au acces la aceste suprafețe care sunt suprafețele comunității și având niște contracte care oferă predictibilitate, care pun în prim-plan fermierul, crescătorul de animale, atunci putem vorbi și de conversia acestor suprafețe în agricultura ecologică.
Și plecînd de la principiul transparenței, transparență pe un bun public, atunci propunerea mea este că, dacă tot avem modificare legislativă, să implementăm un Registru Național al Pajiștilor.
Și tot în completarea pregătirii acestui Registru Național al Pășunilor, vorbim de transparență, toată lumea va avea posibilitatea să vadă care este redevența și cine folosește aceste suprafețe (de pășuni n.r.), pentru că din 2023, avem o directivă europeană care vine și spune că trebuie să existe transparență pe tot ceea ce înseamnă bani publici, inclusiv în cazul subvențiilor", a anunțat secretarul de stat MADR, George Cățean, la emisiunea Viața Satului, difuzată astăzi la TVR1.