Parlamentul European a transmis astăzi un comunicat pentru Agroinfo în care anunță că pe 16 iunie 2021 se dezbate creșterea plăților pe hectar pentru fermierii din statele membre UE care încasează subvenții sub media europeană. Fermierii din Polonia și Lituania au depus petiții la Parlamentul European în care se plâng că primesc în continuare subvenții la hectar sub media UE. Aceeași situație și-n România.
Comisiile PETI și AGRI, Parlament European, vor organiza miercuri, 16 iunie, o audiere comună despre cum să tratăm fermierii în mod echitabil și egal în întreaga UE. Ședința va începe să prezinte două petiții din Lituania și Polonia, care se plâng de faptul că fermierii primesc în continuare plăți directe la hectar sub media UE. Ședința va fi structurată în două panouri; primul grup va discuta despre reforma PAC (Politica Agricolă Comună) în curs; al doilea grup se va ocupa de modul de soluționare a inegalității în plățile PAC.
De asemenea, Comisia Europeană va participa la dezbatere, oferind participanților posibilitatea de a discuta modalități de îmbunătățire a acestei situații în beneficiul cetățenilor, precizează comunicatul Parlamentului European.
Media Uniunii Europene este de 247 de euro pe hectar. În prezent, fermierii români încasează pe hectar o sumă mai mică decât media europeană. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, declara, în septembrie 2020, că subvenția APIA pe hectar de care beneficiază agricultorii din România va ajunge la media europeană abia în 2026.
Vă reamintim CUANTUM PE HECTAR PLĂȚI DIRECTE PE SUPRAFAȚĂ PENTRU ANUL 2020:
Schema de plată unică pe suprafață (SAPS) - 98,7381 euro/ha
Plata redistributivă: primul interval 1-5 ha, inclusiv - 5 euro/ha; al doilea interval, peste 5 ha și până la 30 ha inclusiv - 48,1053 euro/ha
Plata pentru înverzire - 57,8245 euro/ha
Plata pentru tinerii fermieri - 36,6119 euro/ha.