Adama
Agreena
AGRICOVER

Pagubă uriașă la un mare fermier român! Culturile agricole făcute scrum!

Publicat: 20 iulie 2022 - 18:08
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Incendiu în lanul de grâu al unui cunoscut fermier. Paguba este destul de mare! Într-o postare pe o reţea de socializare, Laurenţiu Baciu, fermier din Bacău, şi-a făcut public strigătul de amărăciune. „Ce nu mi-a distrus seceta mi-a distrus focul! Ambele mi-au făcut scrum culturile”, a comentat cu vădită mâhnire fostul preşedinte LAPAR.

Lanul de grâu a luat foc de la scânteile produse de o combină în timpul funcţionării.

„Maşina recoltat nu are nimic, dar grâul a luat foc de sub combină! Paguba e destul de mare!”, a explicat sec cultivatorul. „O altă nenorocire este că toate culturile de primăvară sunt calamitate în proporţie de sută la sută! Am pierdut peste 1.300 de hectare semănate cu porumb şi floarea soarelui”, susține Laurenţiu Baciu.incendiu baciu 2_b

Nici la culturile de toamnă fermierul nu a făcut producţie. „Am obţinut jumătate din cât a fost anul trecut şi din jumătatea aia mi-a mai luat şi focul o parte! Oricum, cine vrea să mă vadă la şteang (?!?) nu are nicio şansă! S-au văzut necazuri şi mai mari! Asemenea nenorociri nu trebuie să fie în fiecare an, e destul că a venit o dată şi a venit pe toată suprafaţa!”, a constatat amar Laurenţiu Baciu.

Temperaturile extrem de ridicate pot favoriza apariţia incendiilor

Potrivit avertizărilor meteo vizând creșterea regimului de temperatură în această perioadă, cât şi gradul de umiditate al vegetaţiei scăzut se impune a fi luate măsuri preventive în vederea limitării producerii evenimentelor care se pot solda cu pagube materiale importante şi chiar pierderi de vieţi omeneşti.

Iată câteva dintre acestea la recoltarea păioaselor:

1. izolarea lanurilor faţă de drumurile, pădurile și căile ferate care le înconjoară, cu fâşii arate cu o lăţime de min. 20 m;
2. marcarea cu indicatoare de interzicere şi avertizare a suprafeţelor de teren cultivate cu cereale păioase;
3. parcelarea suprafeţelor mari de teren cultivate cu cereale păioase, astfel încât să nu se producă propagarea incendiilor la celelalte suprafeţe cultivate;
3. direcţia de recoltare a combinelor va fi inversă direcţiei vântului predominant;
4. strângerea în maximum 1-2 zile a paielor rezultate în urma recoltării cerealelor;
5. parcarea maşinilor pe câmp se va face la o distanţă de cel putin 100 m faţă de lanurile nerecoltate;
6. se vor stabili şi dota locurile pentru fumat amenajate premergator începerii recoltării;
7. este interzis fumatul pe utilajele şi maşinile agricole când se executã recoltarea cerealelor;
8. în perioada de recoltare a cerealelor aprinderea focurilor pentru arderea miriştilor şi a vegetației uscate este interzisă;
9. lucrările de reparaţii executate pe câmp, la maşinile agricole, precum şi cele de alimentare cu carburanţi şi lubrefianţi se vor face în locurile special amenajate, la o distanţă de cel puţin 100 m faţă de suprafeţele de pe care nu s-au recoltat cerealele;

5 cauzele ale producerii incendiilor

1. fumatul;
2. focul deschis;
3. iluminatul cu flacără deschisă;
4. acţiunea intenţionată;
5. neinstruirea personalului care participă la lucrările de recoltare.

incendiu baciu_b

De asemenea, multe incendii sunt cauzate de maşinile agricole (tractoare, combine, prese de balotat paie, autocamioane) folosite pentru recoltare, prin următoarele împrejurări:
1. scânteile care ies din ţevile de eşapament datorită neprotejării acestora cu parascântei;
2. căldura degajată de motoarele utilajelor agricole când acestea vin în contact direct cu paiele sau pleava;
3. căldura degajată de supraâncălzirea lagărelor;
4. căldura de frecare dintre diferitele piese ale maşinilor care nu sunt asamblate şi reglate corect;
5. căldura degajată la patinarea curelelor de transmisie;
6. executarea unor lucrari de reparaţii şi întreţinere a utilajelor agricole în lan, lucrãri care presupun utilizarea focului deschis, suduri, etc;
7. utilizarea instalaţiilor electrice improvizate pe maşinile agricole;
8. scurgerile de lichide combustibile datorate neetanşeităţilor (carburanţi, lubrefianţi);
9. supraîncălzirea motoarelor maşinilor agricole datorită nefuncţionãrii corespunzătoare a sistemelor de rãcire;
10. alimentarea în lan cu carburanţi a utilajelor agricole, staţionarea utilajelor agricole în lan cu motoarele pornite;
11. inexistenţa sistemelor de legare la pământ a combinelor pentru scurgerea energiei electrostatice.

Ard culturile agricole!

Conform informaţiilor de presă, de pe 20 iunie până pe 8 iulie, în România au avut loc 20 de incendii, toate în lanuri de grâu. Situația este cu atât mai neobișnuită cu cât anul trecut, între 1 iunie – 31 august, au fost relatate doar şapte asemenea evenimente nedorite.

incendiu baciu cop_b

Vizualizat: 3515 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Ajutor de stat pentru micii fermieri APROBAT ACUM!

Ajutor de stat pentru micii fermieri APROBAT ACUM!

20 iulie 2024 - 08:54

Comisia Europeană aprobă suplimentarea bugetului și modificarea unei scheme de ajutor de stat din România pentru sprijinirea micilor fermieri, producători de tomate și usturoi, în contextul războiului Rusiei împotriva Ucrainei.

Oficial! Subvenții APIA cap animal, hectar plătite ACUM!

Oficial! Subvenții APIA cap animal, hectar plătite ACUM!

20 iulie 2024 - 07:53

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 15 – 18.07.2024, plăți în suma totală de 60.916.552,77 lei (12.293.703,23 euro) din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), cofinanțare de la Bugetul Național (BN1), cofinantare din FEGA (BN2), Buget Național (BN) și Instrumentul de redresare al Uniunii Europene (EURI). 

Pășunați oi/capre, vaci, dar câștigați și bani serioși din pășune! Modificare ACUM la legea pășunilor!

Pășunați oi/capre, vaci, dar câștigați și bani serioși din pășune! Modificare ACUM la legea pășunilor!

19 iulie 2024 - 08:50

Crescătorii de animale pot câștiga bani din pășuni, pe lângă subvenția APIA pe hectarul de pășune, dacă utilizează pășunea în sistem dual. Adică, pentru pășunat animale, dar o parte pentru activități de producere a energiei electrice. Se modifică legea, Ministerul Agriculturii a postat joi, pe site-ul oficial, în dezbatere, un proiect de hotărâre de Guvern.

Fraudă uriașă din subvenții pentru sere fantomă!

Fraudă uriașă din subvenții pentru sere fantomă!

18 iulie 2024 - 20:52

Filiala din Bucureşti a Parchetului European (EPPO) a iniţiat săptămâna trecută o acţiune penală împotriva unei persoane acuzate că a obţinut ilegal aproape 2 milioane EUR din Fondul European pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (FEADR) spunând că vrea să construiască sere pentru căpşuni şi salată în comuna Bălanu din judeţul Giurgiu, informează un comunicat EPPO.

AFIR: Bani virați ASTĂZI în conturile fermierilor, crescătorilor animale!

AFIR: Bani virați ASTĂZI în conturile fermierilor, crescătorilor animale!

18 iulie 2024 - 19:09

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a plătit în perioada 1 aprilie – 30 iunie 2024 beneficiarilor Fondului European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) 360,9 milioane de euro (360.890.428,72 €). Din valoarea achitată, 308,7 milioane reprezintă contribuția Comisiei Europene, iar diferența de 52,2 milioane de euro provine de la Bugetul Național.

Crescător de vaci: De doi ani merg pe pierdere chiar dacă vând vacile la export!

Crescător de vaci: De doi ani merg pe pierdere chiar dacă vând vacile la export!

18 iulie 2024 - 14:32

Un crescător de vaci din comuna Săulești, județul Gorj, vrea să renunțe la ferma de vaci. De doi ani merge în pierdere, spun crescătorul, chiar dacă vacile le vinde la export. Crescătorul a fost nevoit să caute forță de muncă tocmai în Nepal. Fermierul și-a deschis, în paralel, o altă afacere.

Decizie Guvern ASTĂZI: Listă subvenții majorate crescători animale, fermieri!

Decizie Guvern ASTĂZI: Listă subvenții majorate crescători animale, fermieri!

18 iulie 2024 - 14:16

În ședința Guvernului din data de 18 iulie 2024 a fost aprobată o Hotărâre privind alocarea unor sume din Fondul de rezervă bugetară al Guvernului pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Fermierul Muscă: Avem producții record la hectar anul ăsta, deosebit de rentabile!

Fermierul Muscă: Avem producții record la hectar anul ăsta, deosebit de rentabile!

18 iulie 2024 - 13:00

Fermierul Dimitrie Muscă, directorul Combinatului Agroindustrial Curtici Arad, a declarat astăzi că a obținut producții record la hectar anul acesta, rentabile, astfel încât și-a răsplătit angajații. Ziua de muncă în fermele conduse de Muscă este plătită cu 600 de lei.

Fabricată în România, recunoscută în Europa!

Fabricată în România, recunoscută în Europa!

17 iulie 2024 - 18:35

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, 2024/1966 (seria L), s-a publicat astăzi, 17 iulie 2024, REGULAMENTUL DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2024/1966 AL COMISIEI din 16 iulie 2024 de înregistrare a unei denumiri în Registrul specialităților tradiționale garantate [„Sardeluță marinată” (STG)].

Decizie MADR ASTĂZI irigații!

Decizie MADR ASTĂZI irigații!

17 iulie 2024 - 15:26

În contextul dificultăților întâmpinate în asigurarea volumelor necesare de apă, ministrul agriculturii, Florin Barbu, a inițiat consultări cu toți actorii implicați, în urma cărora a rezultat decizia de a suplimenta debitele de apă, prelevate din acumularea complexă Stânca-Costești de pe râul Prut pentru amenajarea Albița Fălciu din județul Vaslui și din acumularea Siriu de pe râul Buzău pentru amenajarea AHC Câmpia Buzăului din județele Buzău și Prahova.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Lintrac 130 - Un tractor cu totul special

Lintrac 130 - Un tractor cu totul special

Produs al companiei austriece Lindner, o afacere de familie care mizează pe o abordare mai degrabă exclusivistă decât pe producţia de masă (doar în jur de 1.800 de unităţi sunt produse anual, în funcţie de specificaţiile dorite de client), acest tractor înglobează o serie de inovaţii care îl fac extrem de atractiv.

Printre altele, dispune de o punte spate viratoare la un unghi de 20° (primul tractor standard de pe piaţă care este prevăzut cu un astfel de sistem), pentru o manevrabilitate sporită, şi are capacitatea de a lucra în pante extreme, cu o înclinaţie de până la 60%. Puntea faţă poate fi coborâtă sau ridicată pentru a se obţine o copiere precisă a terenului de către implementele utilizate. În plus, cu ajutorul tehnologiei TracLink, recunoaşterea implementelor se face în mod automat, fără intervenţia operatorului, iar debitele sistemelor hidraulice, turaţiile motorului şi ale prizei de forţă, precum şi modurile de conducere sunt setate automat.

Tractorul este comercializat în România de către Zetor (0357 440 500)

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Ultimul cuvânt în casă

Ultimul cuvânt în casă
Doi prieteni stăteau de vorbă, la o bere: Detalii