Adama
Agreena
AGRICOVER

Ordonanță Urgență: Din acest an, se reține 3% din subvențiile APIA cuvenite fiecărui fermier, crescător animale!

Publicat: 25 mai 2023 - 19:56
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Ministerul Agriculturii a publicat miercuri, în dezbatere, proiectul Ordonanței de Urgență a Guvernului privind utilizarea instrumentelor de gestionare a riscurilor în agricultură și de modificare a unor acte normative. Proiectul de act normativ stabilește înființarea Fondului de risc din care se vor acorda, la nevoie, despăgubiri. Fondul este constituit din contribuțiile fiecărui fermier, 3% din subvențiile fiecărui fermier va fi direcționat către Fondul de risc.

Potrivit proiectului de Ordonanță, "gestionarea riscurilor care afectează sectorul agricol se realizează prin următoarele instrumente:

a) Instrumentul de sprijin al fermierilor afectați de pierderi ale producției agricole, Fond de risc, implementat prin intermediul intervenției DR-32 din Planul strategic PAC 2023-2027 al României, aprobat de Comisia Europeană prin Decizia de punere în aplicare a Comisiei Europene nr. C(2022) 8783 din 7 decembrie 2022, PS 2023-2027;
b) Instrumentul financiar de garantare pentru finanțarea capitalului de lucru necesar fermierilor până la încasarea sumelor cuvenite din fondul de risc prevăzut la lit a) pentru pierderile de producție înregistrate ca urmare a unor fenomene climatice nefavorabile;
c) Instrumentul fiscal, prin care fermierii vor beneficia de unele facilități privind impozitele și taxele datorate bugetului de stat, în scopul dezvoltării capacității de răspuns față de riscurile care afectează producția agricolă.

Instrumentul de sprijin al fermierilor afectați de pierderi ale producției agricole are ca scop acordarea de despăgubiri fermierilor afectați de pierderi ale producției agricole, cu respectarea condițiilor de eligibilitate prevăzute în PS 2023-2027.

Resursele financiare pentru Fondul de risc se constituie din contribuțiile tuturor fermierilor beneficiari ai plăților directe acordate de APIA începând cu anul de cerere 2023, prin reținerea anuală a unui procent de 3% din plățile directe autorizate de către APIA pentru fiecare fermier în parte, din Fondul european de garantare agricolă, FEGA, în baza prevederilor art. 19 din Regulamentul UE nr. 2115/2021 și a PS 2023-2027, contribuții colectate într-un cont de disponibil, Fond de risc.

mana-cu-euro_b

Sumele acumulate în Fondul de risc vor fi suplimentate cu contribuția publică prevăzută în cadrul intervenției DR-32 - Instrumentul de sprijin al fermierilor afectați de pierderi ale producției agricole din Planul strategic PAC 2023-2027 al României, provenind din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală, FEADR, și din cofinanțarea de la bugetul de stat aferentă.

APIA este instituția publică aflată în subordinea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale responsabilă de constituirea și utilizarea surselor aferente Fondului de risc, constând, în special, în:
a) calcularea și reținerea sumelor fermierilor în lei și euro;
f) efectuarea plății despăgubirilor cuvenite către fermieri;
(2) Centrele judeţene/locale şi centrul din municipiul Bucureşti ale/al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, denumită în continuare APIA, sunt responsabile cu:
b) informarea fermierilor cu privire la suma reținută pentru Fondul de risc;
c) primirea cererilor de despăgubire din partea fermierilor;
d) efectuarea controalelor administrative necesare pentru autorizarea plăților din Fondul de risc;
e) autorizarea plăților și efectuarea controalelor necesare pentru evitarea supracompensării fermierilor prin plata aprobată precum și alte forme de sprijin complementare inclusiv prin aplicarea prevederilor art. 13;
(3) Plățile aferente despăgubirilor se efectuează integral numai în contul beneficiarilor, declarat la APIA în cererea de despăgubire.

Sumele din Fondul de risc disponibile la finalul unui an în care volumul despăgubirilor nu depășește volumul resurselor colectate se utilizează pentru acordarea de despăgubiri în urma producerii riscurilor eligibile în anul următor.

Sumele primite de fermieri ca despăgubire pentru aceeași pagubă din Fondul de risc, de la societăți de asigurare sau din orice alte surse publice sau private, inclusiv cele constituite conform prevederilor art. 13 din prezenta ordonanță si la art. 106 alin.(5) din Codul fiscal nu pot depăși valoarea pagubei," precizează proiectul de Ordonanță. 

 

Vizualizat: 1949 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Rezultat teste pesticide, afișat la tarabă!

Rezultat teste pesticide, afișat la tarabă!

12 iulie 2024 - 09:16

Fermierii ale căror produse sunt conforme au posibilitatea de a afișa rezultatele analizelor la punctele de vânzare, dovedind astfel calitatea produselor românești.

Verificați dacă sunteți pe lista de plată APIA!

Verificați dacă sunteți pe lista de plată APIA!

12 iulie 2024 - 06:55

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 03 – 10.07.2024, a efectuat plăți în suma totală de 80.864.046,51 lei (16.302.986,34 euro) din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), cofinanțare de la Bugetul Național (BN1), Buget Național (BN) și Instrumentul de redresare al Uniunii Europene (EURI). 

Raport AFIR ASTĂZI: Listă fermieri ajutor achiziții tractor, utilaje agricole!

Raport AFIR ASTĂZI: Listă fermieri ajutor achiziții tractor, utilaje agricole!

11 iulie 2024 - 17:01

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat astăzi Lista proiectelor depuse aferente submăsurii 4.1 „Investiții în exploatații agricole”, P4.1.1 „Achiziții simple de utilaje agricole la nivelul fermei (vegetal)”, componenta toate culturile exceptând sfecla de zahăr și formele asociative, etapa 1, sesiunea 01/ 2024.

Aprobată ASTĂZI de Guvern: Plata subvenției mici fermieri, sumă majorată!

Aprobată ASTĂZI de Guvern: Plata subvenției mici fermieri, sumă majorată!

11 iulie 2024 - 16:22

În ședința de Guvern din 11 iulie 2024 a fost aprobat Memorandumul cu tema „Suplimentarea limitelor de credite bugetare și credite de angajament aprobate pe luna iulie 2024 pentru Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale”, în baza prevederilor OUG34/2023.

Ordin în vigoare ACUM! Sancțiuni ANT zootehnie, plăți APIA hectar, cap animal!

Ordin în vigoare ACUM! Sancțiuni ANT zootehnie, plăți APIA hectar, cap animal!

11 iulie 2024 - 15:10

În Monitorul Oficial, Partea I nr. 660 din 10 iulie 2024 a fost publicat Ordinul nr. 278/2024 pentru aprobarea sistemului de sancțiuni aplicabil intervențiilor și ajutoarelor naționale tranzitorii în sectoarele vegetal și zootehnic, aferente cererilor de plată începând cu anul de cerere 2024.

Ministrul Fechet: Ursul se plimbă în mijlocul orașului!

Ministrul Fechet: Ursul se plimbă în mijlocul orașului!

11 iulie 2024 - 09:06

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat că situația în ceea ce privește urșii a fost scăpată de sub control în România, numărul estimativ al animalelor depășind 8.000.

Subvenția APIA garantată timp de 5 ani!

Subvenția APIA garantată timp de 5 ani!

11 iulie 2024 - 08:18

Tinerii fermieri până-n 40 de ani beneficiază de Sprijinul complementar pentru venit (CIS YF), o subvenție pe hectar, în plus față de ceilalți fermieri. Subvenția APIA le este garantată tinerilor fermieri timp de 5 ani. Cum se calculează perioada de plată APIA și ce schimbări au survenit în acest an?

Soluții pentru dezvoltarea agriculturii ecologice

Soluții pentru dezvoltarea agriculturii ecologice

10 iulie 2024 - 18:51

În perioada 08-10 iulie 2024, Rețeaua Rurală Națională a organizat Seminarul Adhoc cu tema „Soluții pentru dezvoltarea agriculturii ecologice în contextul Planului Strategic’’. Evenimentul a reunit reprezentanți ai asociațiilor profesionale din agricultura ecologică, retaileri, Asociația Marilor Rețele Comerciale din România, Consiliul Concurenței și operatori din agricultura ecologică.

Ordin MADR ASTĂZI: Despăgubiri secetă!

Ordin MADR ASTĂZI: Despăgubiri secetă!

10 iulie 2024 - 18:14

În Monitorul Oficial a fost publicat Ordinul nr. 271/112/2024 pentru modificarea anexei nr. 4 la Regulamentul privind gestionarea situațiilor de urgență generate de fenomene meteorologice periculoase având ca efect producerea secetei pedologice, aprobat prin OMADR şi al ministrului afacerilor interne nr. 97/63/2020.

Oficial ASTĂZI! Registrul Agricol, modificare titlu de proprietate teren!

Oficial ASTĂZI! Registrul Agricol, modificare titlu de proprietate teren!

10 iulie 2024 - 15:51

MADR a publicat în transparență decizională Proiectul de Hotărâre a Guvernului privind registrul agricol pentru perioada 2025-2029.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Bancul zilei

Neîntelegere

Neîntelegere
Aseara, nevasta-mea a lasat un biletel pe frigider: Detalii