Ministerul Agriculturii a publicat miercuri, în dezbatere, proiectul Ordonanței de Urgență a Guvernului privind utilizarea instrumentelor de gestionare a riscurilor în agricultură și de modificare a unor acte normative. Proiectul de act normativ stabilește înființarea Fondului de risc din care se vor acorda, la nevoie, despăgubiri. Fondul este constituit din contribuțiile fiecărui fermier, 3% din subvențiile fiecărui fermier va fi direcționat către Fondul de risc.
Potrivit proiectului de Ordonanță, "gestionarea riscurilor care afectează sectorul agricol se realizează prin următoarele instrumente:
a) Instrumentul de sprijin al fermierilor afectați de pierderi ale producției agricole, Fond de risc, implementat prin intermediul intervenției DR-32 din Planul strategic PAC 2023-2027 al României, aprobat de Comisia Europeană prin Decizia de punere în aplicare a Comisiei Europene nr. C(2022) 8783 din 7 decembrie 2022, PS 2023-2027;
b) Instrumentul financiar de garantare pentru finanțarea capitalului de lucru necesar fermierilor până la încasarea sumelor cuvenite din fondul de risc prevăzut la lit a) pentru pierderile de producție înregistrate ca urmare a unor fenomene climatice nefavorabile;
c) Instrumentul fiscal, prin care fermierii vor beneficia de unele facilități privind impozitele și taxele datorate bugetului de stat, în scopul dezvoltării capacității de răspuns față de riscurile care afectează producția agricolă.
Instrumentul de sprijin al fermierilor afectați de pierderi ale producției agricole are ca scop acordarea de despăgubiri fermierilor afectați de pierderi ale producției agricole, cu respectarea condițiilor de eligibilitate prevăzute în PS 2023-2027.
Resursele financiare pentru Fondul de risc se constituie din contribuțiile tuturor fermierilor beneficiari ai plăților directe acordate de APIA începând cu anul de cerere 2023, prin reținerea anuală a unui procent de 3% din plățile directe autorizate de către APIA pentru fiecare fermier în parte, din Fondul european de garantare agricolă, FEGA, în baza prevederilor art. 19 din Regulamentul UE nr. 2115/2021 și a PS 2023-2027, contribuții colectate într-un cont de disponibil, Fond de risc.
Sumele acumulate în Fondul de risc vor fi suplimentate cu contribuția publică prevăzută în cadrul intervenției DR-32 - Instrumentul de sprijin al fermierilor afectați de pierderi ale producției agricole din Planul strategic PAC 2023-2027 al României, provenind din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală, FEADR, și din cofinanțarea de la bugetul de stat aferentă.
APIA este instituția publică aflată în subordinea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale responsabilă de constituirea și utilizarea surselor aferente Fondului de risc, constând, în special, în:
a) calcularea și reținerea sumelor fermierilor în lei și euro;
f) efectuarea plății despăgubirilor cuvenite către fermieri;
(2) Centrele judeţene/locale şi centrul din municipiul Bucureşti ale/al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, denumită în continuare APIA, sunt responsabile cu:
b) informarea fermierilor cu privire la suma reținută pentru Fondul de risc;
c) primirea cererilor de despăgubire din partea fermierilor;
d) efectuarea controalelor administrative necesare pentru autorizarea plăților din Fondul de risc;
e) autorizarea plăților și efectuarea controalelor necesare pentru evitarea supracompensării fermierilor prin plata aprobată precum și alte forme de sprijin complementare inclusiv prin aplicarea prevederilor art. 13;
(3) Plățile aferente despăgubirilor se efectuează integral numai în contul beneficiarilor, declarat la APIA în cererea de despăgubire.
Sumele din Fondul de risc disponibile la finalul unui an în care volumul despăgubirilor nu depășește volumul resurselor colectate se utilizează pentru acordarea de despăgubiri în urma producerii riscurilor eligibile în anul următor.
Sumele primite de fermieri ca despăgubire pentru aceeași pagubă din Fondul de risc, de la societăți de asigurare sau din orice alte surse publice sau private, inclusiv cele constituite conform prevederilor art. 13 din prezenta ordonanță si la art. 106 alin.(5) din Codul fiscal nu pot depăși valoarea pagubei," precizează proiectul de Ordonanță.