Sprijinul redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității, CRISS, este subvenția APIA de care beneficiază, începînd din acest an, doar fermierii care exploatează de la un hectar până la maxim 50 de hectare. Care sunt condițiile pentru obținerea acestor bani?
"Pentru a beneficia de sprijinul redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității, intervenția PD-02, prevăzută la cap. 5.1 din PS 2023—2027, CRISS, fermierii trebuie să îndeplinească criteriile de eligibilitate prevăzute în fișa intervenției din PS 2023—2027, după cum urmează:
a) fermierul este eligibil pentru plata BISS;
b) exploatația agricolă se încadrează în intervalul de suprafață 1—50 ha.
Fermele care depășesc 50 de hectare nu sunt eligibile pentru CRISS.
Constituie condiție artificială creată pentru a determina eligibilitatea cererii de plată aferentă CRISS situațiile în care fermierii și-au fragmentat exploatația după anul 2020 sau în care fermierii ale căror exploatații sunt rezultatul fragmentării respective, în scopul obținerii CRISS.
Exploatațiile rezultate în urma fragmentării nu sunt eligibile la plata aferentă CRISS.
În cazul transferului de exploatație realizat între 2 fermieri, plata aferentă CRISS se acordă pentru suprafața totală rezultată în urma transferului, fără a depăși suprafața maximă pentru care se acordă această plată stabilită conform art. 10 alin. (2) din hotărâre.
Dacă suprafața rezultată în urma transferului depășește suprafața maximă pentru care se acordă CRISS, exploatația rezultată nu este eligibilă la plata aferentă CRISS.
Cazurile în care se consideră că fermierii nu și-au fragmentat/divizat exploatațiile în scopul de a beneficia de plata aferentă CRISS sunt următoarele:
a) moștenirea;
b) vânzarea de terenuri agricole;
c) rezilierea contractelor de închiriere/concesiune/arendă/comodat din inițiativa locatorului/concedentului/arendatorului/comodantului;
d) expropierea," precizează Ordinul ministrului agriculturii privind criteriile de eligibilitate, documentele justificative, condițiile și modul de implementare a intervențiilor aferente sectoarelor vegetal și zootehnic prevăzute la art. 1 alin. (2) lit. a)—c) din Hotărârea Guvernului nr. 1.571/2022 privind stabilirea cadrului general de implementare a intervențiilor aferente sectoarelor vegetal și zootehnic din cadrul Planului strategic PAC 2023—2027, finanțate din Fondul european de garantare agricolă și de la bugetul de stat, publicat pe 28 februarie 2023 în Monitorul Oficial.