Adama
Vinasa Rompak

ORDINUL MADR CARE ÎNCURAJEAZĂ FURTUL!

Publicat: 24 februarie 2021 - 23:25
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

ORDINUL SUBVENȚIILOR APIA 2021-2022. Dan Sergiu Moroșanu, fost coordonator Serviciu Măsuri Specifice APIA Bacău, actualmente pensionar, a transmis către AGROINFO opinia sa de specialist APIA cu privire la modificările făcute peste noapte la proiectul de Ordin MADR pentru stabilirea condițiilor de eligibilitate pentru subvențiile agricole din acest an. În urma modificărilor, a rezultat un Ordin MADR care încurajează furtul, susține specialistul APIA.

În data de 19 02 2020 a fost postat pe site-ul MADR Ordinul pentru aprobarea criteriilor de eligibilitate, condițiilor specifice și a modului de implementare a schemelor de plăți prevăzute la art. 1 alin. (2) și (3) și art. 35 alin. (3) din Ordonanța de urgență a Guvernului pentru aprobarea schemelor de plăți și a unor instrumente de garantare care se aplică în agricultură în anii 2021 și 2022.
Fapt nemaiîntâlnit, acest proiect de ordin a fost retras și repostat de 2 ori până la această dată.
Prima versiune a ordinului aducea modificări în ceea ce privește condițiile de eligibilitate la ajutorul de stat ANTZ bovine carne și a sprijinului comunitar SCZ ovine și caprine.

Modificarea care vizează condițiile de eligibilitate pentru accesarea sprijinului la bovine cunoscut ca ,,taurine pe istoric" a încercat să rezolve problema accesării acestui sprijin de către așa zișii fermieri care au încasat an de an, începând cu 2013, acest sprijin cu toate că nu mai aveau bovine în exploatație.

Din păcate, modificarea propusă, existența în exploatație  la data solicitării a minim o bovină, nu rezolvă nici pe departe problema de fond deoarece cei vizați vor avea posibilitatea de a cumpăra un tineret bovin, tineret pe care îl vor vinde ulterior, și vor respecta fară prea multă greutate condiția impusă.

În ceea ce privește acest sprijin (ANTZ) este adevărat că există o cerință a organismului european de a menține data de referință la 31 01 2013, dar, pe de altă parte, nimeni nu impune condițiile de eligibilitate pentru acordare.

Deci nimeni nu împiedică MADR să impună condiții de eligibilitate care să poată fi respectate doar de adevărații fermieri crescători de bovine.

A doua modificare privește SCZ ovine-caprine și constă în eliminarea posibilității de accesare a subvenției a crescătorilor de ovine-caprine a căror femele ovine nu sunt înscrise în Registru de rasă, dar au berbeci cu origine - raportul 1 la 35 - posibilitate introdusă în 2019 și menținută și în 2020.

În ceea ce privește sprijinirea acestui sector trebuie făcută precizarea că fermierii crescători de animalele din speciile ovine și caprie pot beneficia de două forme de sprijin, și anume:

1. Sprijinul de la bugetul de stat ( ANT ) pentru întregul efectiv de femele cu vârstă de peste un an la data depunerii cererii.
2. Sprijin din bugetul european pentru minim 150 și maxim 500 femele/masculi care sunt inscriși în Registrul de rasă.

Deci putem vorbi de sprijin pentru producție - de la bugetul național, respectiv sprijin pentru performanță ( ameliorare ) de la bugetul european.

Includerea în cea de a doua formă de sprijin a crecătorilor care au doar berbeci de rasă este, pe de o parte, forțată - nu poți face performanță doar folosind berbeci de rasă, iar, pe de altă parte, incorectă. Este incorectă deoarece, pe de o parte, ei încasează real mai mulți bani comparativ cu fermierii care au animalele înscrise în Registrul de rasă, iar pe de altă parte nu trebuie să omitem efortul bugetar de 157.651.205 lei pe care l-a făcut MADR (buget național ) reprezentând sumele alocate pentru HG 1179/2014 în perioada 2015 - 2020 (ajutor de stat pentru menținerea registrelor genealogice n.r.)

Diferența este de aproximativ 6,50 lei/cap, suma de 6,50 lei reprezentând contribuția pe care fermierul cu animalele în Registru de rasă o achită către asociația de crescători care efectuează controlul producției de lapte conform HG 1179/2014. Pentru controlul producției de carne, diferența este de 2,14 lei, pentru lână de 1,29 lei, iar pentru pielicele de 1,71 lei.

În ultima versiune a Ordinului MADR se revine la forma de acordare a SCZ ovine-caprine din anii 2019 și 2020, respectiv includerea în această formă de sprijin și a fermierilor care au doar berbeci cu origine, cu respectarea raportului  masculi/femele de1/35.

Această prevedere este pe de o parte imorală, din motivele arătate mai sus, dar este și ilegală în același timp.

Motivul pentru care această prevedere este ilegală rezultă din interviul dat de domnul ministru Adrian Oros la postul AgroTV, interviu publicat de AGROINFO în data de 24 februarie 2021.

Din acest interviu aflăm că 83% din berbecii certificați care au stat la baza acordării SCZ în 2019 și 2020 au la bază documente falsificate. Dacă această informație este reală, și nu avem de ce să nu o luăm ca atare, acordarea sprijinului cuplat ovine în 2019 și 2020, pentru o parte dintre  fermieri, îmbracă forma penală și se impune de urgență demararea verificărilor și recuperarea sumelor acordate ilegal. Problema este cu atât mai gravă cu cât este vorba de fonduri europene.

,, Folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de acestea  ori în numele ei, se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani și interzicerea unor drepturi."- Legea 187 din 24 octombrie 2012 pentru punerea în aplicare a Legii 286/2009 privind Codul penal, Titlul II Art. 79 -12 - 18^1.

Faptul că se recunoaște această realitate care încalcă legea și totuși se propune continuarea acordării sprijinului și în 2021 în loc să se caute recuperarea sumelor acordade nelegal, descoperirea și tragerea la răspundere a celor care se fac vinovați de falsificarea documentelor de origine a berbecilor intră sub incidența punctului 15 -18^5 al aceleiași legi, articol care prevede: ,,Încălcarea din culpă de către directorul, administratorul sau persoana cu atribuții de decizie ori control în cadrul unui operator economic a unei îndatoriri de serviciu, prin neîndeplinirea acesteia sau îndeplinirea ei defectuoasă, dacă fapta a avut ca rezultat săvârșirea de către o persoană care se află  în subordinea sa și care  a acționat în numele acelui operator economic a infracțiunii prevăzute la art. 18^1 se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă".

În concluzie cred că se impune revenirea la forma inițială de acordare a SCZ ovine-caprine și, eventual, corectarea condiției de eligibilitate pentru ANT bovine - efectivul din exploatație la data solicitării sprijinului.

Cu stimă,
Dan Sergiu MOROȘANU

Vizualizat: 2823 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

13 decembrie 2024 - 06:01

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de Urgență a Guvernului nr. 79/2009 privind reglementarea unor măsuri pentru stimularea absorbției fondurilor alocate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru renovarea şi dezvoltarea spațiului rural prin creşterea calității vieţii şi diversificării economiei în zonele rurale, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.262/2009.

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

13 decembrie 2024 - 05:51

Guvernul a aprobat joi, 12 decembrie 2024, un act normativ care vizează actualizarea Registrului Agricol pentru perioada 2025-2029. Fără adeverință de la Registrul Agricol, niciun fermier, crescător animale nu poate încasa subvențiile APIA.

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

13 decembrie 2024 - 05:35

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție pentru etapa a doua de depunere a proiectelor aferente intervenției DR-25 Modernizarea infrastructurii de irigații din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027 (PS 2027).

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

13 decembrie 2024 - 05:25

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 12 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 108.521.264,61 euro (539.929.424,90 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 479.478 fermieri, astfel:

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

12 decembrie 2024 - 17:06

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată OUG pentru modificarea art.16 alin. (1) din Legea nr. 195/2028 privind aprobarea Programului de susținere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducție, precum și a art. 15 alin (1) din Legea nr. 227/2018 privind aprobarea Programului de susținere pentru activitatea de reproducție, incubație și de creștere în sectorul avicol.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

12 decembrie 2024 - 09:13

Un proiect de Ordin MADR, publicat în dezbatere, modifică sprijinul cuplat zootehnic pentru venit, SCVZ, pentru creșterea taurinelor de carne în sensul stabilirii vârstei minime în cazul animalelor care fac obiectul acestei forme de sprijin.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii