Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

ORDINUL MADR CARE ÎNCURAJEAZĂ FURTUL!

Publicat: 24 februarie 2021 - 23:25
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

ORDINUL SUBVENȚIILOR APIA 2021-2022. Dan Sergiu Moroșanu, fost coordonator Serviciu Măsuri Specifice APIA Bacău, actualmente pensionar, a transmis către AGROINFO opinia sa de specialist APIA cu privire la modificările făcute peste noapte la proiectul de Ordin MADR pentru stabilirea condițiilor de eligibilitate pentru subvențiile agricole din acest an. În urma modificărilor, a rezultat un Ordin MADR care încurajează furtul, susține specialistul APIA.

În data de 19 02 2020 a fost postat pe site-ul MADR Ordinul pentru aprobarea criteriilor de eligibilitate, condițiilor specifice și a modului de implementare a schemelor de plăți prevăzute la art. 1 alin. (2) și (3) și art. 35 alin. (3) din Ordonanța de urgență a Guvernului pentru aprobarea schemelor de plăți și a unor instrumente de garantare care se aplică în agricultură în anii 2021 și 2022.
Fapt nemaiîntâlnit, acest proiect de ordin a fost retras și repostat de 2 ori până la această dată.
Prima versiune a ordinului aducea modificări în ceea ce privește condițiile de eligibilitate la ajutorul de stat ANTZ bovine carne și a sprijinului comunitar SCZ ovine și caprine.

Modificarea care vizează condițiile de eligibilitate pentru accesarea sprijinului la bovine cunoscut ca ,,taurine pe istoric" a încercat să rezolve problema accesării acestui sprijin de către așa zișii fermieri care au încasat an de an, începând cu 2013, acest sprijin cu toate că nu mai aveau bovine în exploatație.

Din păcate, modificarea propusă, existența în exploatație  la data solicitării a minim o bovină, nu rezolvă nici pe departe problema de fond deoarece cei vizați vor avea posibilitatea de a cumpăra un tineret bovin, tineret pe care îl vor vinde ulterior, și vor respecta fară prea multă greutate condiția impusă.

În ceea ce privește acest sprijin (ANTZ) este adevărat că există o cerință a organismului european de a menține data de referință la 31 01 2013, dar, pe de altă parte, nimeni nu impune condițiile de eligibilitate pentru acordare.

Deci nimeni nu împiedică MADR să impună condiții de eligibilitate care să poată fi respectate doar de adevărații fermieri crescători de bovine.

A doua modificare privește SCZ ovine-caprine și constă în eliminarea posibilității de accesare a subvenției a crescătorilor de ovine-caprine a căror femele ovine nu sunt înscrise în Registru de rasă, dar au berbeci cu origine - raportul 1 la 35 - posibilitate introdusă în 2019 și menținută și în 2020.

În ceea ce privește sprijinirea acestui sector trebuie făcută precizarea că fermierii crescători de animalele din speciile ovine și caprie pot beneficia de două forme de sprijin, și anume:

1. Sprijinul de la bugetul de stat ( ANT ) pentru întregul efectiv de femele cu vârstă de peste un an la data depunerii cererii.
2. Sprijin din bugetul european pentru minim 150 și maxim 500 femele/masculi care sunt inscriși în Registrul de rasă.

Deci putem vorbi de sprijin pentru producție - de la bugetul național, respectiv sprijin pentru performanță ( ameliorare ) de la bugetul european.

Includerea în cea de a doua formă de sprijin a crecătorilor care au doar berbeci de rasă este, pe de o parte, forțată - nu poți face performanță doar folosind berbeci de rasă, iar, pe de altă parte, incorectă. Este incorectă deoarece, pe de o parte, ei încasează real mai mulți bani comparativ cu fermierii care au animalele înscrise în Registrul de rasă, iar pe de altă parte nu trebuie să omitem efortul bugetar de 157.651.205 lei pe care l-a făcut MADR (buget național ) reprezentând sumele alocate pentru HG 1179/2014 în perioada 2015 - 2020 (ajutor de stat pentru menținerea registrelor genealogice n.r.)

Diferența este de aproximativ 6,50 lei/cap, suma de 6,50 lei reprezentând contribuția pe care fermierul cu animalele în Registru de rasă o achită către asociația de crescători care efectuează controlul producției de lapte conform HG 1179/2014. Pentru controlul producției de carne, diferența este de 2,14 lei, pentru lână de 1,29 lei, iar pentru pielicele de 1,71 lei.

În ultima versiune a Ordinului MADR se revine la forma de acordare a SCZ ovine-caprine din anii 2019 și 2020, respectiv includerea în această formă de sprijin și a fermierilor care au doar berbeci cu origine, cu respectarea raportului  masculi/femele de1/35.

Această prevedere este pe de o parte imorală, din motivele arătate mai sus, dar este și ilegală în același timp.

Motivul pentru care această prevedere este ilegală rezultă din interviul dat de domnul ministru Adrian Oros la postul AgroTV, interviu publicat de AGROINFO în data de 24 februarie 2021.

Din acest interviu aflăm că 83% din berbecii certificați care au stat la baza acordării SCZ în 2019 și 2020 au la bază documente falsificate. Dacă această informație este reală, și nu avem de ce să nu o luăm ca atare, acordarea sprijinului cuplat ovine în 2019 și 2020, pentru o parte dintre  fermieri, îmbracă forma penală și se impune de urgență demararea verificărilor și recuperarea sumelor acordate ilegal. Problema este cu atât mai gravă cu cât este vorba de fonduri europene.

,, Folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de acestea  ori în numele ei, se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani și interzicerea unor drepturi."- Legea 187 din 24 octombrie 2012 pentru punerea în aplicare a Legii 286/2009 privind Codul penal, Titlul II Art. 79 -12 - 18^1.

Faptul că se recunoaște această realitate care încalcă legea și totuși se propune continuarea acordării sprijinului și în 2021 în loc să se caute recuperarea sumelor acordade nelegal, descoperirea și tragerea la răspundere a celor care se fac vinovați de falsificarea documentelor de origine a berbecilor intră sub incidența punctului 15 -18^5 al aceleiași legi, articol care prevede: ,,Încălcarea din culpă de către directorul, administratorul sau persoana cu atribuții de decizie ori control în cadrul unui operator economic a unei îndatoriri de serviciu, prin neîndeplinirea acesteia sau îndeplinirea ei defectuoasă, dacă fapta a avut ca rezultat săvârșirea de către o persoană care se află  în subordinea sa și care  a acționat în numele acelui operator economic a infracțiunii prevăzute la art. 18^1 se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă".

În concluzie cred că se impune revenirea la forma inițială de acordare a SCZ ovine-caprine și, eventual, corectarea condiției de eligibilitate pentru ANT bovine - efectivul din exploatație la data solicitării sprijinului.

Cu stimă,
Dan Sergiu MOROȘANU

Vizualizat: 1985 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

LĂSAȚI OIERII SĂ-ȘI VÂNDĂ MIEII!

LĂSAȚI OIERII SĂ-ȘI VÂNDĂ MIEII!

14 aprilie 2021 - 18:16

RESTRICȚII LA VÂNZAREA MIEILOR. Sute de crescători de oi așteaptă cu sufletul la gură ca autoritățile să ia o decizie favorabilă, pentru că Paștele este singurul moment când își pot vinde munca la prețuri care să le aducă profit.

MADR ANUNȚĂ CONDIȚIILE PENTRU NOUA SUBVENȚIE APIA PE HECTAR!

MADR ANUNȚĂ CONDIȚIILE PENTRU NOUA SUBVENȚIE APIA PE HECTAR!

14 aprilie 2021 - 17:11

OFICIAL. Ministerul Agriculturii a publicat astăzi pe site-ul oficial, în dezbatere, un proiect de Hotărâre de Guvern care anunță o nouă subvenție pe hectar destinată fermierilor pentru acest an. Cuantumul maxim al acestei subvenții este de 3.400 euro/ha.

ANSVSA ȘI USAMV CLUJ, DESCOPERIRE MAJORĂ DESPRE TRANSMITEREA VIRUSULUI PESTEI PORCINE AFRICANE!

ANSVSA ȘI USAMV CLUJ, DESCOPERIRE MAJORĂ DESPRE TRANSMITEREA VIRUSULUI PESTEI PORCINE AFRICANE!

14 aprilie 2021 - 15:48

STUDIU! Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), partener la primul studiu care demonstrează prezenţa ADN-ului viral al pestei porcine africane (PPA) la insectele hematofage din genul Culicoides (asemănătoare cu țînțarul). Studiul este realizat de Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară, USAMV, Cluj Napoca.

ARTESANA CONSTRUIEȘTE O NOUĂ FABRICĂ DE LACTATE!

ARTESANA CONSTRUIEȘTE O NOUĂ FABRICĂ DE LACTATE!

14 aprilie 2021 - 15:35

COMUNICAT. Artesana, cel mai mare producător de lactate artizanale și unicul producător de lactate integrale și neomogenizate din România, a început construcția noii fabrici care va permite triplarea producției, începând cu luna aprilie a anului viitor, anunță un comunicat transmis de Artesana pentru AGROINFO.

CRESCĂTORII DE ANIMALE PIERD SUBVENȚIA APIA PE PĂȘUNE DIN CAUZA PRIMARILOR!

CRESCĂTORII DE ANIMALE PIERD SUBVENȚIA APIA PE PĂȘUNE DIN CAUZA PRIMARILOR!

14 aprilie 2021 - 15:19

SUBVENȚII APIA! Fermierii, crescătorii de animale vor pierde subvențiile de la Uniunea Europeană pentru pășune dacă primarii nu finalizează amenajamentele pastorale până la sfârșitul anului 2021, avertizează specialiștii Oficiului de Studii Pedologice din Iași.

ULTIMA ORĂ! ȘEDINȚA DE GUVERN DE ASTĂZI, AMÂNATĂ ÎN URMA DEMITERII MINISTRULUI SĂNĂTĂȚII!

ULTIMA ORĂ! ȘEDINȚA DE GUVERN DE ASTĂZI, AMÂNATĂ ÎN URMA DEMITERII MINISTRULUI SĂNĂTĂȚII!

14 aprilie 2021 - 14:52

AMÂNATE! Astăzi la ora 13:00 trebuia să aibă loc ședința săptămânală a Executivului, unde urmau să fie discutate mai multe proiecte de acte normative, printre care și trei proiecte de hotărâri de Guvern care privesc subvenții din agricultură.

ASTĂZI, LA APROBARE ÎN GUVERN! AJUTOR DE MINIMIS PENTRU FERMIERI!

ASTĂZI, LA APROBARE ÎN GUVERN! AJUTOR DE MINIMIS PENTRU FERMIERI!

14 aprilie 2021 - 08:15

SUBVENȚII AGRICULTURĂ! Guvernul urmează să aprobe în ședința de astăzi, 14 aprilie 2021, un ajutor de minimis destinat fermierilor. Cuantumul acestui ajutor pentru anul 2021 este de 3.000 de euro pe hectar, echivalent a 14.617,5 lei/ha.

SUMELE PENTRU PLATA ANT ZOOTEHNIE ȘI VEGETAL, SUPUSE ASTĂZI APROBĂRII GUVERNULUI!

SUMELE PENTRU PLATA ANT ZOOTEHNIE ȘI VEGETAL, SUPUSE ASTĂZI APROBĂRII GUVERNULUI!

14 aprilie 2021 - 07:45

PE MASA GUVERNULUI! Cele două proiecte de Hotărâri de Guvern care stabilesc sumele pentru plata ajutoarelor naționale tranzitorii din zootehnie și vegetal, aferente anului 2020, sunt astăzi, 14 aprilie 2021, pe lista actelor normative care urmează să fie aprobate de către Executiv în ședința de astăzi.

ANUNȚ APIA DE ASTĂZI PENTRU CRESCĂTORII DE ANIMALE!

ANUNȚ APIA DE ASTĂZI PENTRU CRESCĂTORII DE ANIMALE!

13 aprilie 2021 - 18:44

COMUNICAT APIA. Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că a demarat  plata cererilor depuse în anul 2020 pentru Măsura 14 - Plăţi privind bunăstarea animalelor - pachet a) Plăți în favoarea bunăstării porcinelor și pachet b) Plăţi în favoarea bunăstării păsărilor, anunță astăzi APIA într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

APIA: SCHEMA SIMPLIFICATĂ PENTRU MICII FERMIERI!

APIA: SCHEMA SIMPLIFICATĂ PENTRU MICII FERMIERI!

13 aprilie 2021 - 11:22

SUBVENȚII APIA 2021. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în acest an de schema simplificată pentru micii fermieri, o subvenție de maxim 1.250 de euro/fermier pot să beneficieze moștenitorii.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Bovinele care stau iarna pe pășune - 110 exemplare de Galloway în inima Transilvaniei!

Bovinele care stau iarna pe pășune - 110 exemplare de Galloway în inima Transilvaniei!

Una dintre cele mai vechi rase de bovine din Europa s-a adaptat de minune pe păşunile de lângă Agnita, unde Bogdan Varga a preluat de câteva luni afacerea tatălui său. Exploatate exclusiv pentru producţia de carne, cele 110 exemplare de Galloway sunt ţinute tot timpul anului pe păşune.

Redactor: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radis

Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Scottish Highland - vaca scoţiană, rasa care se întreţine singură Ionel Ivasiuc poate produce singur 80.000 de răsaduri pe zi

Bancul zilei

La doctor

La doctor
- Dom' doctor, cred cã am probleme cu ochii. Detalii