Cei care solicită anul acesta ajutorul național tranzitoriu, ANT, bovine sector carne trebuie să dețină la data solicitării minim 30% din efectivul avut la data de referință, precizează Ordinul ministrului agriculturii privind toate condițiile de eligibilitate la plata subvențiilor agricole, publicat marți, 28 februarie 2023, în Monitorul Oficial. Data de referință este 31 ianuarie 2018.
Ce reguli sunt pentru acest an pentru ajutorul național tranzitoriu ANT bovine, ce înseamnă perioadă de referință, ce înseamnă dată de referință?
"În sectorul zootehnic se acordă ajutoare naționale tranzitorii, ANTZ, așa cum sunt prevăzute la art. 1 alin. (5) lit. b) din Hotărârea Guvernului nr. 1.571/2022 privind stabilirea cadrului general de implementare a intervențiilor aferente sectoarelor vegetal și zootehnic din cadrul Planului strategic PAC 2023—2027, finanțate din Fondul european de garantare agricolă și de la bugetul de stat.
Următorii termeni se definesc astfel:
a) perioada de referință este perioada cuprinsă între data începerii depunerii cererii de plată a anului anterior și ultima zi înainte de data începerii depunerii cererii de plată a anului curent;
b) data de referință este ultima zi înainte de data începerii depunerii cererii de plată a fiecărui an de depunere pentru exploatațiile nou-înființate;
c) exploatații nou-înființate sunt exploatațiile înființate în perioada cuprinsă între data începerii depunerii cererii a anului anterior și ultima zi înainte de data începerii depunerii cererii în anul în curs;
d) Baza națională de date (BND) — bază de date electronică în care sunt înregistrate animale terestre deținute, astfel cum se prevede la art. 109 alin. (1) din Regulamentul (UE) 2016/429 al Parlamentului European și al Consiliului European din 9 martie 2016 privind bolile transmisibile ale animalelor și de modificare și de abrogare a anumitor acte din domeniul sănătății animalelor („Legea privind sănătatea animală”), cu excepția ecvideelor, potrivit art. 1 pct. 5 din Norma sanitar-veterinară pentru implementarea procesului de identificare și înregistrare a bovinelor, ovinelor, caprinelor, porcinelor, camelidelor, cervideelor și renilor, aprobată prin Ordinul președintelui Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor nr. 208/2022;
e) bovine — animale din speciile de ungulate care aparțin genurilor Bison, Bos, inclusiv subgenurilor Bos, Bibos, Novibos, Poephagus și Bubalus, inclusiv subgenului Anoa, și descendenții rezultați din încrucișările acestor specii;
f) data înființării unei exploatații înseamnă data intrării primului animal în exploatația cu cod ANSVSA
ANTZ se acordă fermierilor crescători de animale din speciile bovine înscriși în evidența APIA cu cod unic de identificare, în funcție de criteriile de eligibilitate, pentru următoarele scheme:
a) schemă decuplată de producție, specia bovine, în sectorul lapte;
b) schemă decuplată de producție, specia bovine, în sectorul carne;
ANTZ lapte
ANTZ schemă decuplată de producție, specia bovine, în sectorul lapte se acordă fermierilor crescători de bovine care îndeplinesc cumulativ următoarele condiții:
a) la data solicitării ANTZ, exploatația să fie înregistrată în BND și solicitantul trebuie să producă și să valorifice în perioada de referință 1.03.2022—28.02.2023 o cantitate de minimum 30% din cantitatea produsă și valorificată în anul 2018;
b) solicitantul să fi produs și valorificat o cantitate de minimum 3 tone de lapte în anul 2018.
Plata ANTZ se acordă pentru o cantitate de minimum 3 tone de lapte per exploatația cu cod ANSVSA, produsă și valorificată în anul 2018.
ANTZ lapte se acordă și fermierilor crescători de bovine cu exploatații înființate în perioada 1.01.2019—28.02.2023, care îndeplinesc cumulativ următoarele condiții:
a) la data solicitării ANTZ, exploatația să fie înregistrată în BND;
b) solicitantul să fi produs și valorificat o cantitate de minimum 3 tone de lapte în perioada de referință 1.03.2022—28.02.2023.
Plata ANTZ lapte se acordă pentru o cantitate de minimum 3 tone de lapte per exploatația cu cod ANSVSA, produsă și valorificată în perioada de referință.
În fiecare an de solicitare, ulterior anului 2023, solicitantul trebuie să producă și să valorifice minimum 30% din cantitatea produsă și valorificată în perioada de referință 1.03.2022—28.02.2023.
ANTZ vaci carne
ANTZ schemă decuplată de producție, specia bovine, în sectorul carne se acordă fermierilor care îndeplinesc cumulativ următoarele condiții:
a) dețin un efectiv de minimum 3 capete bovine cu vârsta de minimum 16 luni la 31 ianuarie 2018 înregistrate în BND;
b) la data solicitării ANTZ exploatația cu cod ANSVSA să fie înregistrată în BND și solicitantul trebuie să dețină minimum 30% din numărul de animale de la data de referință.
Plata ANTZ vaci carne se acordă pentru minimum 3 capete bovine cu vârsta de minimum 16 luni, precum și pentru tineretul bovin mascul și/sau femel cu vârsta de minimum 7 luni, existent în exploatația cu cod ANSVSA la 31 ianuarie 2018.
ANTZ vaci carne se acordă și fermierilor crescători de bovine cu exploatații înființate în perioada 1.02.2018—28.02.2023, care îndeplinesc cumulativ următoarele condiții:
a) dețin un efectiv de minimum 3 capete bovine cu vârsta de minimum 16 luni la data de referință 28.02.2023 înregistrate în BND;
b) la data solicitării ANTZ exploatația cu cod ANSVSA să fie înregistrată în BND.
Plata ANTZ se acordă pentru minimum 3 capete bovine cu vârsta de minimum 16 luni, precum și pentru tineretul bovin mascul și/sau femel cu
vârsta de minimum 7 luni, existent în exploatația cu cod ANSVSA la data de referință 28.02.2023.
În fiecare an de solicitare, ulterior anului 2023, solicitantul trebuie să dețină minimum 30% din numărul de animale de la data de referință 28.02.2023," se arată în Ordinul ministrului agriculturii.