Adama
Agreena
AGRICOVER

Ordin subvenții APIA: ANT bovine nu se mai dă celor care nu mai au nicio vacă!

Publicat: 01 martie 2023 - 08:36
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Cei care solicită anul acesta ajutorul național tranzitoriu, ANT, bovine sector carne trebuie să dețină la data solicitării minim 30% din efectivul avut la data de referință, precizează Ordinul ministrului agriculturii privind toate condițiile de eligibilitate la plata subvențiilor agricole, publicat marți, 28 februarie 2023, în Monitorul Oficial. Data de referință este 31 ianuarie 2018. 

Ce reguli sunt pentru acest an pentru ajutorul național tranzitoriu ANT bovine, ce înseamnă perioadă de referință, ce înseamnă dată de referință?

"În sectorul zootehnic se acordă ajutoare naționale tranzitorii, ANTZ, așa cum sunt prevăzute la art. 1 alin. (5) lit. b) din Hotărârea Guvernului nr. 1.571/2022 privind stabilirea cadrului general de implementare a intervențiilor aferente sectoarelor vegetal și zootehnic din cadrul Planului strategic PAC 2023—2027, finanțate din Fondul european de garantare agricolă și de la bugetul de stat.

Următorii termeni se definesc astfel:

a) perioada de referință este perioada cuprinsă între data începerii depunerii cererii de plată a anului anterior și ultima zi înainte de data începerii depunerii cererii de plată a anului curent;
b) data de referință este ultima zi înainte de data începerii depunerii cererii de plată a fiecărui an de depunere pentru exploatațiile nou-înființate;
c) exploatații nou-înființate sunt exploatațiile înființate în perioada cuprinsă între data începerii depunerii cererii a anului anterior și ultima zi înainte de data începerii depunerii cererii în anul în curs;
d) Baza națională de date (BND) — bază de date electronică în care sunt înregistrate animale terestre deținute, astfel cum se prevede la art. 109 alin. (1) din Regulamentul (UE) 2016/429 al Parlamentului European și al Consiliului European din 9 martie 2016 privind bolile transmisibile ale animalelor și de modificare și de abrogare a anumitor acte din domeniul sănătății animalelor („Legea privind sănătatea animală”), cu excepția ecvideelor, potrivit art. 1 pct. 5 din Norma sanitar-veterinară pentru implementarea procesului de identificare și înregistrare a bovinelor, ovinelor, caprinelor, porcinelor, camelidelor, cervideelor și renilor, aprobată prin Ordinul președintelui Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor nr. 208/2022;
e) bovine — animale din speciile de ungulate care aparțin genurilor Bison, Bos, inclusiv subgenurilor Bos, Bibos, Novibos, Poephagus și Bubalus, inclusiv subgenului Anoa, și descendenții rezultați din încrucișările acestor specii;
f) data înființării unei exploatații înseamnă data intrării primului animal în exploatația cu cod ANSVSA

ANTZ se acordă fermierilor crescători de animale din speciile bovine înscriși în evidența APIA cu cod unic de identificare, în funcție de criteriile de eligibilitate, pentru următoarele scheme:
a) schemă decuplată de producție, specia bovine, în sectorul lapte;
b) schemă decuplată de producție, specia bovine, în sectorul carne;

ANTZ lapte

ANTZ schemă decuplată de producție, specia bovine, în sectorul lapte se acordă fermierilor crescători de bovine care îndeplinesc cumulativ următoarele condiții:
a) la data solicitării ANTZ, exploatația să fie înregistrată în BND și solicitantul trebuie să producă și să valorifice în perioada de referință 1.03.2022—28.02.2023 o cantitate de minimum 30% din cantitatea produsă și valorificată în anul 2018;
b) solicitantul să fi produs și valorificat o cantitate de minimum 3 tone de lapte în anul 2018.

Plata ANTZ se acordă pentru o cantitate de minimum 3 tone de lapte per exploatația cu cod ANSVSA, produsă și valorificată în anul 2018.

ANTZ lapte se acordă și fermierilor crescători de bovine cu exploatații înființate în perioada 1.01.2019—28.02.2023, care îndeplinesc cumulativ următoarele condiții:

a) la data solicitării ANTZ, exploatația să fie înregistrată în BND;
b) solicitantul să fi produs și valorificat o cantitate de minimum 3 tone de lapte în perioada de referință 1.03.2022—28.02.2023.

Plata ANTZ lapte se acordă pentru o cantitate de minimum 3 tone de lapte per exploatația cu cod ANSVSA, produsă și valorificată în perioada de referință.

În fiecare an de solicitare, ulterior anului 2023, solicitantul trebuie să producă și să valorifice minimum 30% din cantitatea produsă și valorificată în perioada de referință 1.03.2022—28.02.2023.

colaj-subventii-vaci_b

ANTZ vaci carne

ANTZ schemă decuplată de producție, specia bovine, în sectorul carne se acordă fermierilor care îndeplinesc cumulativ următoarele condiții:

a) dețin un efectiv de minimum 3 capete bovine cu vârsta de minimum 16 luni la 31 ianuarie 2018 înregistrate în BND;
b) la data solicitării ANTZ exploatația cu cod ANSVSA să fie înregistrată în BND și solicitantul trebuie să dețină minimum 30% din numărul de animale de la data de referință.

Plata ANTZ vaci carne se acordă pentru minimum 3 capete bovine cu vârsta de minimum 16 luni, precum și pentru tineretul bovin mascul și/sau femel cu vârsta de minimum 7 luni, existent în exploatația cu cod ANSVSA la 31 ianuarie 2018.

ANTZ vaci carne se acordă și fermierilor crescători de bovine cu exploatații înființate în perioada 1.02.2018—28.02.2023, care îndeplinesc cumulativ următoarele condiții:
a) dețin un efectiv de minimum 3 capete bovine cu vârsta de minimum 16 luni la data de referință 28.02.2023 înregistrate în BND;
b) la data solicitării ANTZ exploatația cu cod ANSVSA să fie înregistrată în BND.

Plata ANTZ  se acordă pentru minimum 3 capete bovine cu vârsta de minimum 16 luni, precum și pentru tineretul bovin mascul și/sau femel cu
vârsta de minimum 7 luni, existent în exploatația cu cod ANSVSA la data de referință 28.02.2023.

În fiecare an de solicitare, ulterior anului 2023, solicitantul trebuie să dețină minimum 30% din numărul de animale de la data de referință 28.02.2023," se arată în Ordinul ministrului agriculturii. 

Vizualizat: 8536 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Șef APIA anunță data pentru plata subvențiilor APIA hectar, cap animal!

Șef APIA anunță data pentru plata subvențiilor APIA hectar, cap animal!

18 iunie 2024 - 18:15

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) pregătește următoarea etapă la plata subvențiilor APIA, cuvenite pentru acest an fermierilor, crescătorilor de animale, în așa fel încât la data de 15 octombrie 2024 să fie demarată plata avansului APIA.

Nou ajutor pentru fermieri lansat ACUM!

Nou ajutor pentru fermieri lansat ACUM!

18 iunie 2024 - 12:01

Agențiile Judeţene pentru Ocuparea Forței de Muncă anunță că fermierii care angajează în perioada vacanței elevi sau studenți pot beneficia de un stimulent financiar lunar egal cu 50% din valoarea indicatorului social de referință (ISR) al asigurărilor pentru șomaj și stimulării ocupării forței de muncă, valoarea ISR, actualizată în 2024 este de 660 lei, astfel fermierii angajatori beneficiază de jumătate din această sumă pentru fiecare angajat elev sau student.

Lege plată subvenție micii fermieri!

Lege plată subvenție micii fermieri!

18 iunie 2024 - 09:13

Pe masa președintelui Klaus Iohannis se află pentru promulgare Legea pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 13/2024 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru compensarea parțială a pierderilor la cultura de tomate în spații protejate și cultura de usturoi, în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.

Ordinul vine direct de la Guvern! Banii intră în conturile fermierilor în doar câteva zile

Ordinul vine direct de la Guvern! Banii intră în conturile fermierilor în doar câteva zile

17 iunie 2024 - 20:49

Vin vești bune direct de la Guvern! Banii vor intra în conturi în doar câteva zile. Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) a anunțat că, la data de 30 iunie, se va încheia oficial plata subvențiilor.

Lista completă cuantum subvenții APIA hectar și cap animal!

Lista completă cuantum subvenții APIA hectar și cap animal!

17 iunie 2024 - 16:49

După ultimele transferuri de sume între subvențiile APIA, concret, s-a luat din bugetul unor scheme de plată neaccesate și s-au transferat sumele către alte scheme, pentru a mări cuantumul, s-a stabilit prin Ordin MADR, publicat în Monitorul Oficial pe data de 5 iunie 2024, lista cuantumurilor finale ale subvențiilor APIA acordate în vegetal și zootehnie. În listă, veți găsi cuantumul stabilit și pentru noile subvenții APIA, eco-scheme.

Ferme de vaci cu un plus la subvenții APIA! Cum se va plăti ANT ajutor național tranzitoriu!

Ferme de vaci cu un plus la subvenții APIA! Cum se va plăti ANT ajutor național tranzitoriu!

17 iunie 2024 - 13:38

Subvențiile APIA pentru vaci trebuie direcționate către fermele care fac performanță sau măcar un plus la subvenții ar trebui acordat acestor ferme. Ajutorul național tranzitoriu trebuie împărțit doar celor care cresc cu adevărat vaci, regândit modul de acordare pentru ca banii să ajungă la crescători, este convins Ionuț Costin Lupu, director Asociația Holstein.RO

Ajutor plătit de APIA fermierilor, crescătorilor! Start de ASTĂZI!

Ajutor plătit de APIA fermierilor, crescătorilor! Start de ASTĂZI!

17 iunie 2024 - 09:00

Agenţia de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunţă lansarea sesiunii 1 de depunere a Cererilor de finanțare pentru accesarea Schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, aferentă Intervenției DR-07„Silvo-mediu și climă” din cadrul PS PAC 2023-2027. Cererile de finanțare pentru schema de ajutor de stat pot fi depuse în intervalul 17 iunie 2024 ora 9,00 – 13 septembrie 2024, ora 14,30.

Mari fermieri pe terenul statului! Câți bani fac?

Mari fermieri pe terenul statului! Câți bani fac?

17 iunie 2024 - 08:15

Primii zece arendași pe terenul statului exploatează aproximativ 50% din cele 254,5 mii de hectare pe care le are în concesiune sau arendă Agenția Domeniilor Statului, potrivit unei analize Economica pe baza informațiilor furnizate de ADS.

Condiții necesare ajutor AFIR achiziții utilaje agricole!

Condiții necesare ajutor AFIR achiziții utilaje agricole!

07 iunie 2024 - 21:19

În vederea lansării sesiunii de depunere a solicitărilor de finanțare, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe pagina oficială de internet, www.afir.ro, versiunea finală a Ghidului solicitantului pentru submăsura 4.1 „Investiţii în exploataţii agricole”, componenta 4.1.1. prin care se finanțează achiziții simple de utilaje agricole.

Atenție, fermieri! Amenzi de până la 20.000 de lei!

Atenție, fermieri! Amenzi de până la 20.000 de lei!

07 iunie 2024 - 16:17

În ședința de Guvern din 6 iunie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Ștefan Slavu: Pentru o fermă la început de drum MF 5713 este un tractor excelent

Ștefan Slavu: Pentru o fermă la început de drum MF 5713 este un tractor excelent

Originar din orașul Tecuci, jud. Galați, tânărul Ștefan Slavu a lucrat și a locuit aproximativ 15 ani în Vestul Europei. Acolo a dezvoltat două businessuri, însă a visat mereu să facă ceva acasă. Cu banii și experiența acumulată s-a întors în România și s-a apucat de agricultură. Din 2018 până în prezent a crescut de la 38 ha la aproximativ 200 ha, iar anul trecut și-a modernizat parcul de utilaje cu ajutorul fondurilor europene. Cum a decurs achiziția și de ce a ales modelul 5713M de la Massey Ferguson.

SIGMA România

contact: Strada Biharia, Nr. 26, Etaj 4, 013981,

București, Romania

T: + 40 21 233 10 64; office@saracakis.ro; www.saracakis.ro

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Vaca... vitezomană

Vaca... vitezomană
Merge un taran cu o vaca la abator si pe drum se intalneste cu un prieten, care avea BMW. Detalii