Ordinul privind sistemul de sancțiuni aplicabil schemelor de plăți directe și ajutoarelor naționale tranzitorii în sectoarele vegetal și zootehnic, aferente cererilor unice de plată din anii de cerere 2021 și 2022 este afișat în dezbatere publică pe site-ul oficial al Ministerului Agriculturii. Ce sancțiuni aplică anul acesta Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) pentru supradeclararea suprafețelor la plata subvențiilor?
" Art. 6, alin.1 Sancțiunile pentru supradeclararea suprafețelor în cazul schemelor de plăți: schema de plată unică pe suprafață, plata redistributivă, plata pentru tinerii fermieri, schema simplificată pentru micii fermieri și ajutoarele naționale tranzitorii vegetal, prevăzute la art. 1 alin. (2) lit. a), b), d), - f) și alin. (3) din Ordonanță sunt următoarele:
a) dacă suprafața determinată este mai mare decât suprafața declarată în cererea de sprijin/grup de plată, nu se aplică nicio penalizare, iar plata se calculează pentru suprafața declarată.
b) dacă diferența dintre suprafața declarată pentru plată și suprafața determinată la nivelul unui grup de plată este mai mică sau egală cu 0,1 ha, suprafața determinată se va considera egală cu suprafața declarată. Această prevedere nu se aplică în cazul în care diferența reprezintă mai mult
de 20% din suprafața totală declarată pentru plată, cu excepția schemei de practici agricole benefice pentru climă și mediu (înverzire) la care baza de calcul este suprafața determinată de la schema de plată unică pe suprafață.
c) dacă în cazul unui grup de plată suprafața declarată pentru plată depășește suprafața determinată cu un procent mai mare de 3% din suprafața determinată sau 2 ha, dar mai mică sau egală cu 20% din suprafața determinată, plata se calculează pe baza suprafeței determinate astfel:
(i) pentru ajutoare naționale tranzitorii vegetal și sprijin cuplat vegetal, plata se calculează pe baza suprafeței determinate, din care se scade dublul diferenței constatate.
(ii) pentru schemele de plată prevăzute la art. 1 alin. (2) lit. a), b), d), f) din Ordonanță, plata se calculează pe baza suprafeței determinate, din care se scade de 1,5 ori diferența constatată. Sancțiunea administrativă nu depășește 100 % din cuantumurile bazate pe suprafața declarată.
d) dacă suprafața declarată pentru plată depășește suprafața determinată cu un procent mai mare de 20% din suprafața determinată, pentru anul în cauză nu se acordă nicio plată pentru grupul de plată în cauză.
e) dacă suprafața declarată pentru plată depășește suprafața determinată cu un procent mai mare de 50% din suprafața determinată, fermierul este exclus de la plată pentru grupul de plată în cauză și, în plus, acesta este supus unei sancțiuni suplimentare egale cu cuantumul ajutorului sau sprijinului care corespunde diferenței dintre suprafața declarată și suprafața determinată. Dacă suma calculată ca sancțiune suplimentară nu poate fi reținută în totalitate în cei trei ani calendaristici care urmează anului calendaristic al constatării, soldul se anulează.
Dacă beneficiarului nu i-a fost impusă nicio sancțiune administrativă pentru supradeclararea suprafețelor în cazul schemelor de plati prevăzute la art. 1 alin. (2) lit. a), b), d), - f) și alin. (3) din Ordonanță, sancțiunea administrativă prevăzută la lit. c) se reduce cu 50 % dacă diferența dintre suprafața declarată și suprafața determinată nu depășește 10 % din suprafața determinată.
Dacă unui beneficiar i-a fost redusă sancțiunea administrativă în conformitate cu alin. (2), iar o altă sancțiune administrativă menționată la alin. (1) și la articolul 21 din Regulamentul (UE) nr. 1393/2016 trebuie să îi fie impusă beneficiarului respectiv pentru schema de ajutoare sau pentru măsura de sprijin în cauză în ceea ce privește anul de cerere următor, beneficiarul respectiv plătește întreaga sancțiune administrativă pentru respectivul an de cerere următor, precum și cuantumul cu care a fost redusă sancțiune administrativă, în conformitate cu alin. (2).
Dacă suma calculată în conformitate cu alin. (1) lit.a) - c) nu poate fi reținută în totalitate în cei trei ani calendaristici care urmează anului calendaristic al constatării, soldul se anulează", se arată în Ordinul MADR publicat marți, 5 octombrie 2021, pe site-ul oficial al Ministerului Agriculturii.