Ministerul Agriculturii a publicat astăzi, pe site-ul oficial, un proiect de Ordin pentru modificarea și completarea anexei la Ordinul ministrului agriculturii și dezvoltării rurale nr. 1353/2018 pentru instituirea schemei de ajutor de minimis ”Împrumuturi cu partajarea riscului la nivel de portofoliu finanţate din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală”.
Schema vizează tipurile de operațiuni specifice și categorii de beneficiarii eligibili conform fișelor submăsurilor 6.4, "Sprijin pentru investiții în creare și dezvoltare de activități neagricole", 4.2 “Sprijin pentru investiții în prelucrare /comercializare și /sau dezvoltare de produse agricole" și 4.2a “Investiții în procesarea /marketingul produselor din sectorul pomicol".
Potrivit proiectului de Ordin publicat astăzi, 11 iunie 2021, ajutorul de minimis se acordă sub formă de împrumuturi, în baza unei cereri de împrumut și a unui plan de afaceri sau a altor documente solicitate de către intermediarul financiar.
Prin excepție, pentru sprijinul excepţional pentru fond de rulment acordat întreprinderilor afectate de criza provocată de pandemia de COVID-19, solicitantul nu trebuie să prezinte un plan de afaceri nou sau actualizat ori documente și dovezi echivalente care să permită verificarea faptului că sprijinul furnizat prin instrumentul financiar a fost utilizat în scopul preconizat.
Pentru sM 4.2 și sM 4.2a, echivalentul subvenție brută aferent creditului acordat va respecta rata standard a sprijinului public în cadrul submăsurii, respectiv 50% din totalul cheltuielilor eligibile, cu excepţia sprijinului excepţional pentru fond de rulment acordat întreprinderilor afectate de criza
provocată de pandemia de COVID-19.
În cazul sprijinului excepţional pentru fond de rulment acordat întreprinderilor afectate de criza provocată de pandemia de COVID-19, solicitantul desfăşoară activități sprijinite prin sub-măsurile 4.2, 4.2a sau 6.4, conform listei de coduri CAEN prevăzute în Anexa 1; în acest scop, activitățile
desfășurate trebuie să reprezinte mai mult de 50% din cifra de afaceri netă aferentă anului 2019.
Valoarea împrumutului nu depăşeşte 1.000.000 euro, iar în cazul sprijinului excepţional pentru fond de rulment acordat întreprinderilor afectate de criza provocată de pandemia de COVID-19, 200.000 euro.
BENEFICIARII:
Prelucrarea și comercializarea produselor agroalimentare, achiziția de terenuri sunt pe lista operațiunilor eligibile. Mai jos, aveți o parte din aceste operațiuni:
Integral Ordinul ministrului agriculturii poate fi citit pe site-ul MADR!