Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a publicat pe site-ul oficial Anexele nr. 1 și 2 la Ordinul ministrului agriculturii și dezvoltării rurale nr. 127/2024 privind aprobarea formularului-tip al cererii de plată pentru anul 2024.
Potrivit Ordinului, cererea pentru subvențiile APIA aferente acestui an se depune în perioada 4 aprilie—7 iunie 2024. Modificările cererilor de plată se depun la APIA tot în perioada 4 aprilie—7 iunie 2024.
Cererea de plată se depune la centrele județene ale APIA, de către fermierii care solicită la plată o suprafață de peste 50 hectare teren agricol, și la centrele locale ale APIA, de către fermierii care solicită la plată o suprafață de până la 50 hectare teren agricol.
În cazul în care producătorul agricol folosește apă pentru irigații, odată cu depunerea cererii de plată sau până la data-limită de depunere a acesteia, trebuie să prezinte documente doveditoare ale dreptului de utilizare a apei pentru irigații, respectiv: autorizația de gospodărire a apelor pentru irigații eliberată de către Administrația Națională „Apele Române”, calitatea de membru al unei organizații a utilizatorilor de apă pentru irigații (OUAI), contractul de irigații al OUAI încheiat cu Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare sau contractul de irigații încheiat între beneficiar și Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare, după caz.
APIA primește cererile de plată, autorizează cererile de plată/ajutor/sprijin după controale administrative și pe teren, calculează și efectuează plățile către fermieri numai în contul bancar al acestora, conform legislației.
Depunerea cererilor de plată în anul 2024 se realizează online, prin utilizarea aplicației IPA online și a mijloacelor electronice de comunicații. Dacă cererea de plată cuprinde și declarație privind sectorul zootehnic, fermierul se va adresa prima dată centrelor locale/județene ale APIA pentru
completarea declarației privind sectorul zootehnic, înainte de accesarea IPA-online. Cererea de plată poate fi depusă și prin prezentarea fermierilor la centrele județene/locale APIA.
Documentele care dovedesc că terenul agricol se află la dispoziția solicitanților se pot transmite la APIA prin mijloacele electronice disponibile, pe adresele de e-mail ale centrelor județene/locale APIA. Adeverințele conform înscrisurilor din registrul agricol vor fi trimise de primării la solicitarea APIA.
În anul 2024 fermierii pot semna cererile de plată folosind semnătura electronică.
Beneficiarii măsurilor de reconversie/restructurare a plantațiilor viticole, asigurarea recoltei strugurilor pentru vin, membrii organizațiilor de producători din sectorul fructe și legume au obligația de a completa și depune cererea de plată și anexele acesteia, după caz, indiferent dacă cererea de plată întrunește criteriile de eligibilitate
Beneficiarii măsurii 221 „Prima împădurire a terenurilor agricole” din Programul Național de Dezvoltare Rurală 2007— 2013 și submăsurii 8.1 „Împăduriri și crearea de suprafețe împădurite” din Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014—2020, eligibili pentru orice componentă a Primei 2, au obligația de a completa și depune cererea de plată și anexele acesteia, indiferent dacă solicită sau nu plăți directe, pentru terenurile agricole și/sau animalele pe care le dețin, cu excepția celor care sunt date spre utilizare altor fermieri.
Beneficiarii submăsurii 15.1 „Plăți pentru angajamente de silvomediu” din Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014—2020 și intervenției DR-07 „Silvomediu și climă” din Planul strategic PAC 2023—2027 au obligația de a completa și depune cererea de plată și anexele acesteia, indiferent dacă solicită sau nu plăți directe, pentru terenurile agricole și/sau animalele pe care le dețin, cu excepția celor care sunt date spre utilizare altor fermieri. Cererea de plată pentru anul 2024 se completează, în format electronic, de către fermieri, prin aplicația electronică pusă la dispoziție de către APIA, și
digitizarea parcelelor agricole declarate se realizează numai după ce au fost completate în prealabil datele despre sectorul zootehnic din cerere.
Cererea de plată pentru anul 2024 completată electronic de fermieri se listează la centrele APIA numai în ceea ce privește secțiunile care cuprind datele declarate de către fermieri și intervențiile și/sau măsurile solicitate și angajamentele corespunzătoare
Documentele specifice intervențiilor/măsurilor se pot transmite la APIA de către solicitanți prin mijloace electronice disponibile, cu excepția adeverințelor care vor fi transmise în conformitate cu prevederile art. 6 alin. (7) și (8) din Hotărârea Guvernului nr. 1.571/2022 privind stabilirea cadrului general de implementare a intervențiilor aferente sectoarelor vegetal și zootehnic din cadrul Planului strategic PAC 2023—2027, finanțate din Fondul european de garantare agricolă și de la bugetul de stat, cu modificările și completările ulterioare.
În scopul efectuării eficiente a controalelor administrative, APIA va furniza fermierilor implicați în cazurile de suprapunere a parcelelor agricole declarate sau de supradeclarare a blocurilor fizice numele și prenumele celorlalți fermieri cu care se află în aceste situații, la nivel de parcelă/bloc
fizic, cu respectarea prevederilor Regulamentului (UE) nr. 679/2016 al Parlamentului European și al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și libera circulație a acestor date și de abrogare a Directivei 95/46/CE.