Un proiect de Ordin al Ministerului Agriculturii, publicat în dezbatere, pe site-ul ministerului transferă sume de la o schemă de ajutor pentru apicultori la alta, cu scopul de a nu se pierde fondurile europene din cadrul Programului apicol.
"Conform prevederilor art. 101 alin.(3) din Regulamentul (UE) 2021/2115 al Parlamentului European și al Consiliului din 2 decembrie 2021 de stabilire a normelor privind sprijinul pentru planurile strategice care urmează a fi elaborate de statele membre în cadrul politicii agricole comune (planurile strategice PAC) și finanțate de Fondul european de garantare agricolă, statele membre pot uza de flexibilitatea utilizării fondurilor prevăzute în alocările financiare indicative din plan pentru alte intervenții, fără a modifica planurile strategice și cu respectarea condiției prevăzute la lit.c) a alineatului mai sus precizat, respectiv ca ”alocările financiare pentru intervențiile din sectorul apicol și din sectorul vitivinicol să fie utilizate numai pentru alte intervenții în același sector” .
Totodată, prin art. 32 din Ordinul ministrului agriculturii și dezvoltării rurale nr. 105/2023 pentru aprobarea criteriilor de eligibilitate, documentelor justificative, condițiilor și modului de implementare a intervențiilor aferente sectorului apicol prevăzute la art.1 alin.(2) lit.e) din Hotărârea Guvernului nr.1571/2022 privind stabilirea cadrului general de implementare a intervențiilor aferente sectoarelor vegetal și zootehnic din cadrul Planului strategic PAC 2023-2027, finanțate din Fondul european de garantare agricolă și de la bugetul de stat, cu modificările și completările ulterioare, a fost reglementată modalitatea de stabilire a sprijinului, respectiv etapele specifice acestui proces, în vederea încadrării în cuantumurile unitare planificate prevăzute în fișele intervențiilor din sectorul apicol.
În sensul celor mai sus menționate, conform datelor transmise de APIA prin adresa nr.35155/2024, atașată în copie prezentului referat, ca urmare a gradului de accesare (cereri de plată depuse pentru sectorul apicol și pentru sectorul vitivinicol, rezultat în urma stabilirii eligibilității acestora se impune redistribuirea alocărilor financiare între intervenții din cadrul aceluiași sector, conform anexei nr.1.
Astfel, în sectorul apicol, în urma verificării încadrări în cuantumul unitar planificat conform prevederilor art. 32 alin. (1) din OMADR 105/2023 cu modificările și completările ulterioare, rezultă necesitatea operării unor ajustări ale sumelor eligibile în scopul corelării cuantumului unitar eligibil
cu cuantumul unitar planificat și implicit a unor realocări de fonduri între intervenții.
Ca urmare a celor menționate mai sus, conform datelor APIA, pentru IS-A-05 - Investiții în active corporale și necorporale, precum și alte acțiuni, inclusiv pentru raționalizarea transhumanței - IS-A 05-01 - Cheltuială per alte unități: cutii și IS-A-06 - Investiții în active corporale și necorporale ISA 06-01 - Achiziționarea de mătci și/sau familii de albine pentru apicultură este necesară realocarea sumei FEGA de 118.762,34 euro către IS-A 05, respectiv 1.046.732,04 euro către IS-A-06, fonduri disponibile de la celelalte intervenții din sectorul apicol (cuantumul unitar realizat respectând cuantumul unitar planificat)
Această redistribuire a sumelor disponibile se realizează după aplicarea prevederilor art.32 din OMADR nr. 105/2023, cuantumul unitar realizat respectând cuantumul unitar planificat. Pentru plățile aferente anului 2024, cuantumul unitar realizat de tip medie, se reflectă în Anexa nr. 2
Cuantumurile unitare realizat în urma redistribuirii sumelor în cadrul intervențiilor din sectorul apicol, iar plățile vor fi efectuate în conformitate cu prevederile art. 32 din OMADR nr. 105/2023 cu modificările și completările ulterioare, la care se adaugă rata de cofinanțare de la bugetul de stat de 50%.
Redistribuirea către intervențiile ale căror cheltuieli eligibile totale sunt mai mari decât plafonul intervenției respective este oportună în vederea evitării riscului dezangajării unor fonduri în cazul în care acestea nu ar fi utilizate pentru alte intervenții apicole conform flexibilității oferite de Regulamentul (UE) 2021/2115."