Fermierii incluși în schema simplificată pentru micii fermieri, anterior anului 2022, pot beneficia de o plată anuală de maximum 1.250 euro, în funcție de suprafața declarată eligibilă și/sau numărul de animale eligibile pe care le deține în exploatație, precizează proiectul de Ordin MADR privind formularul cererii unice de plată pentru anul 2022, publicat în consultare pe site-ul oficial MADR.
"Plata este supusă condițiilor prevăzute pentru schemele de plăți directe, iar cuantumul plății este egal cu valoarea totală a acestor plăți directe care urmează să fie alocate fermierului în fiecare an.
Fermierii incluși în schema pentru micii fermieri se pot retrage în oricare dintre anii ulteriori anului 2021.
Pe durata participării la schemă, micii fermieri:
a) sunt exceptaţi de la utilizarea practicilor agricole benefice pentru climă şi mediu;
b) nu li se aplică sancţiuni administrative pentru nerespectarea normelor privind ecocondiţionalitatea (art. 28 alin. (1) din OUG nr. 11/2021.
Fermierii care participă la schema pentru micii fermieri nu au obligația de a-și declara parcelele agricole pentru care nu depun cerere de plată, cu excepția cazului în care o astfel de declarație este necesară pentru obținerea unui alt tip de ajutor sau sprijin, conform art. 9 alin. (1) lit. d) din
OUG nr. 11/2021.
În cazul efectivelor de animale, plata se calculează în funcţie de schema de plată şi numărul de animale eligibile pentru care se solicită plata în anul de cerere (art. 28 alin. (2) din OUG nr. 11/2021).
Conform Ordinului MADR nr. 45/2021, cu modificările ulterioare, art. 96 alin (2) „Fermierii incluşi în schema pentru micii fermieri pentru care cuantumul plăţilor directe depăşeşte 1.250 euro, sunt notificaţi de către APIA privind excluderea din schema pentru micii fermieri după data de 15 iulie a anului de cerere. Fermierii pot opta pentru rămânerea în schema pentru micii fermieri, cu informarea APIA, în termen de 15 zile calendaristice de la data notificării.”
Prin excepţie, intrarea în schema simplificată pentru micii fermieri în anul 2022, se poate face numai prin moştenire.
Moştenitorii pot solicita schema simplificată pentru micii fermieri, numai dacă autorul moştenirii a accesat schema în anul/anii anteriori.
Fermierii care au dobândit prin moştenire suprafaţa în anul 2022, trebuie să pună la dispoziția APIA la depunerea cererii unice de plată, următoarele documente doveditoare:
certificatul de deces al titularului decedat, certificat de calitate de moştenitor sau certificat de moştenitor, iar în cazul în care există mai mulţi moştenitori - declaraţie notarială prin care este împuternicit doar unul dintre moştenitori să primească sprijinul.
Fermierii care intră în schema simplificată pentru micii fermieri prin moştenire în anul 2022, trebuie să facă dovada preluării schemei prin transfer de exploataţie.
Retragerea din schemă se poate realiza cel târziu până la data de 15 iulie 2022, prin informare la APIA şi fără a mai avea posibilitatea de a mai fi incluşi în această schemă de plată în anii următori. Retragerea până la această dată nu va constitui sancţiune. Fermierii care au informat APIA cu privire la retragerea lor din schema pentru micii fermieri şi fermierii care au fost excluşi din schemă, primesc în continuare celelalte plăţi solicitate şi nu mai beneficiază de prevederile art. 28 alin. (1) lit. a) şi b) din ordonanţă.
Fermierii care intră în schema simplificată pentru micii fermieri prin moştenire în anul 2022, nu pot accesa Măsura 6, submăsura 6.5, din PNDR decât numai după cel puţin un an de participare în schemă. Fermierii care s-au retras din Schema simplificată pentru micii fermieri în anii anteriori, sau nu au primit plăţi în cadrul acestei scheme, nu au posibilitatea de a accesa Submăsura 6.5 în anul 2022, deoarece au obligaţia de a rămâne în Schema
simplificată pentru micii fermieri cel puţin 1 an de la prima solicitare.
După cel puţin un an de participare în schemă, micii fermieri pot opta să treacă la schema simplificată pentru micii fermieri, prevăzută la art. 19 alin. (1) lit. c) din Regulamentul (UE) nr. 1.305/2013, în condiţiile stabilite prin Măsura 6, submăsura 6.5 din PNDR 2014 - 2020", informează Ordinul MADR.