Crescătorii de bovine, caprine, ovine și bivolițe beneficiază și-n acest an de ajutoarele naționale tranzitorii, ANT, subvenții achitate de la bugetul de stat. Ministerul Agriculturii a publicat în consultare un proiect de ordin privind condițiile, actele pentru plata subvențiilor din zootehnie și vegetal.
"Ajutoare naţionale tranzitorii în sectorul zootehnic
În sectorul zootehnic se acordă ajutoare naţionale tranzitorii, ANTZ, aşa cum sunt prevăzute la art. 1 alin. (5) lit. b) din Hotărârea Guvernului nr.1571/2022 privind stabilirea cadrului general de implementare a intervenţiilor aferente sectoarelor vegetal şi zootehnic din cadrul Planului strategic PAC 2023-2027, finanţate din Fondul european de garantare agricolă şi de la bugetul de stat
Următorii termeni se definesc astfel:
a) perioada de referinţă este perioada cuprinsă între data începerii depunerii cererii de plată a anului anterior şi ultima zi înainte de data începerii depunerii cererii de plată a anului curent;
b) data de referinţă este ultima zi înainte de data începerii depunerii cererii de plată a fiecărui an de depunere pentru exploataţiile nou-înfiinţate;
c) exploataţii nou-înfiinţate sunt exploataţiile înfiinţate în perioada cuprinsă între data începerii depunerii cererii a anului anterior şi ultima zi înainte de data începerii depunerii cererii în anul în curs. d) Baza Națională de Date (BND) - bază de date electronică în care sunt înregistrate animale terestre deţinute, astfel cum se prevede la art. 109 alin. (1) din Regulamentul (UE) 2016/429 al Parlamentului European și al Consiliului European din 9 martie 2016 privind bolile transmisibile ale animalelor și de modificare și de abrogare a anumitor acte din domeniul sănătății animalelor („Legea privind sănătatea animală”), cu excepţia ecvideelor, potrivit art. 1 pct. 5 din Norma sanitar-veterinară pentru implementarea procesului de identificare și înregistrare a bovinelor, ovinelor, caprinelor, porcinelor, camelidelor, cervideelor și renilor aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 208/2022.
e) bovine – animale din speciile de ungulate care aparțin genurilor Bison, Bos, inclusiv subgenurilor Bos, Bibos, Novibos, Poephagus și Bubalus, inclusiv subgenului Anoa, și descendenții rezultați din încrucișările acestor specii;
ANTZ se acordă fermierilor crescători de animale din speciile bovine, ovine/caprine, înscrişi în evidenţa APIA cu cod unic de identificare, în funcţie de criteriile de eligibilitate, pentru următoarele scheme:
a) schemă decuplată de producţie, specia bovine, în sectorul lapte;
b) schemă decuplată de producţie, specia bovine, în sectorul carne;
c) schemă cuplată de producţie, speciile ovine/caprine.
ANTZ vaci pentru lapte:
ANTZ pentru schema decuplată de producţie, specia bovine, în sectorul lapte se acordă fermierilor crescători de bovine care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
a) la data solicitării ANTZ, exploataţia să fie înregistrată în BND în care există cel puţin un animal din specia bovine, identificat şi înregistrat în conformitate cu legislaţia sanitară veterinară în vigoare;
b) solicitantul să fi produs şi valorificat o cantitate de minimum 3 tone de lapte în anul 2018;
Plata ANTZ se acordă pentru o cantitate de minimum 3 tone de lapte per exploataţia cu cod ANSVSA, produsă şi valorificată în anul 2018.
ANTZ pentru schema decuplată de producţie, specia bovine, în sectorul lapte se acordă și fermierilor crescători de bovine cu exploatații nou înființate după anul 2018, care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
a) la data solicitării ANTZ, exploataţia să fie înregistrată în BND în care există cel puţin un animal din specia bovine, identificat şi înregistrat în conformitate cu legislaţia sanitară veterinară în vigoare;
b) solicitantul să fi produs şi valorificat o cantitate de minimum 3 tone de lapte în perioada de referință;
Plata ANTZ se acordă pentru o cantitate de minimum 3 tone de lapte per exploataţia cu cod ANSVSA, produsă şi valorificată în perioada de referinţă.
ANTZ vaci carne:
ANTZ pentru schema decuplată de producţie, specia bovine, în sectorul carne, se acordă fermierilor care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
a) deţin un efectiv de minimum 3 capete bovine cu vârsta de minimum 16 luni la 31 ianuarie 2018 înregistrate în BND;
b) la data solicitării ANTZ exploataţia cu cod ANSVSA să fie înregistrată în BND în care există cel puţin un animal din specia bovine, identificat şi înregistrat în conformitate cu legislaţia sanitară veterinară în vigoare.
Plata ANTZ se acordă pentru minimum 3 capete bovine cu vârsta de minimum 16 luni, precum şi pentru tineretul bovin mascul şi/sau femel cu vârsta de minimum 7 luni, existent în exploataţia cu cod ANSVSA la 31 ianuarie 2018.
ANTZ pentru schema decuplată de producţie, specia bovine, în sectorul carne, se acordă și fermierilor crescători de bovine cu exploatații nou înființate după data de 31 ianuarie 2018, care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
a) deţin un efectiv de minimum 3 capete bovine cu vârsta de minimum 16 luni la data de referință înregistrate în BND;
b) la data solicitării ANTZ exploataţia cu cod ANSVSA să fie înregistrată în BND în care există cel puţin un animal din specia bovine, identificat şi înregistrat în conformitate cu legislaţia sanitară veterinară în vigoare.
ANTZ ovine/caprine:
ANTZ pentru schema cuplată de producţie, speciile ovine/caprine se acordă fermierilor crescători de ovine/caprine, pentru femelele de ovine şi/sau femelele de caprine identificate conform legislaţiei în domeniu care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
a) efectivul din exploataţia cu cod ANSVSA înregistrată în BND să fie de minimum 50 de capete de femele ovine/25 de capete de femele caprine, care au împlinit vârsta de minimum un an la data de 31 martie a anului în care se depune cererea de plată;
b) la data solicitării ANTZ efectivul de femele ovine/femele caprine pentru care se solicită ANTZ să fie înscris în BND;
c) efectivul de femele ovine/femele caprine pentru care se solicită ANTZ să fie menţinut în exploataţia/exploataţiile cu cod ANSVSA menţionate în cerere pe perioada de reţinere de 100 de zile de la data-limită de depunere fără penalizări a cererii de plată;
d) să deţină registrul individual al exploataţiei cu cod ANSVSA, completat şi actualizat, în conformitate cu prevederile Regulamentului (UE) 2016/429 al Parlamentului European și al Consiliului European din 9 martie 2016 privind bolile transmisibile ale animalelor și de modificare și de abrogare a anumitor acte din domeniul sănătății animalelor („Legea privind sănătatea animală”).
Sunt eligibile la plată inclusiv femelele de ovine şi/sau femelele de caprine care până la finalul perioadei de reţinere de 100 de zile au intrat, respectiv au ieşit în/din exploataţiile cu cod ANSVSA deţinute de acelaşi beneficiar sau în/din exploataţiile asociaţiilor/cooperativelor/grupurilor de producători în care au fost transferate temporar pentru păşunat.
DOCUMENTE ANTZ
Documentele specifice care se depun împreună cu cererea de plată pentru ANTZ vaci lapte şi care atestă producerea şi valorificarea a minimum 3 tone lapte sunt următoarele, după caz:
a) în cazul valorificării către prim – cumpărător sunt următoarele: copie de pe cel puțin un contract încheiat pe o perioadă de minimum 6 luni cu un prim-cumpărător însoţit de următoarele documente în functie de forma de organizare, respectiv pentru producătorul PJ/PFA/II/IF copii de pe factură/facturi din care rezultă că a valorificat lapte în perioada de referinţă a anului de solicitare, iar pentru producătorul persoană fizică, copie de pe fila/filele din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol, din care rezultă cantitatea de lapte valorificată.
b) în cazul altor tipuri de valorificare sunt următoarele:
(i) în cazul valorificării laptelui, în perioada de referință, de către producătorul persoană fizică: copie de pe fila/filele din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol, din care rezultă cantitatea de lapte valorificat, însoţită de copie de pe atestatul de producător, precum și documentul sanitar -veterinar pentru valorificare;
(ii) în cazul valorificării laptelui de către producător, prin intermediul automatelor de lapte, în perioada de referință : copie de pe avizul de însoţire a mărfii şi de pe dispoziţia de încasare a valorii/documente fiscale aferente laptelui valorificat, indiferent de forma de organizare juridică;
(iii) în cazul valorificării laptelui, de către producători, prin unități de procesare proprii, în perioada de referință : copie de pe avizele de însoţire a mărfii care atestă livrarea şi de pe notele de intrare-recepţie la unitatea de procesare, din care să rezulte livrarea şi recepţia laptelui, în perioada de referință la unitatea proprie de procesare , precum şi copie de pe certificatul constatator emis de ONRC din care să reiasă obiectul de activitate, respectiv procesare lapte.
Documentul specific care se depune împreună cu cererea de plată pentru ANTZ vaci carne este copia de pe paşaportul/documentul de identificare unic pe viaţă al fiecărui animal pentru care se solicită ANTZ/copie de pe documentele care atestă ieşirile din efectiv, după caz.
Pentru cererile de plată depuse în termen şi în perioada cu penalizări, data-limită privind îndeplinirea condiţiilor de eligibilitate şi, respectiv, cea a începerii perioadei de reţinere este data-limită de depunere a cererii de plată fără penalizări.
Pentru stabilirea sumelor cuvenite, APIA efectuează:
a) pentru ANTZ vaci lapte și vaci carne - controale administrative, conform manualelor/ghidurilor de procedură, elaborate şi aprobate prin decizie a directorului general al APIA şi avizate de către direcţia de specialitate din MADR;
b) pentru ANTZ ovine/caprine - controale administrative şi controale la faţa locului, conform manualelor/ghidurilor de procedură, elaborate şi aprobate prin decizie a directorului general al APIA şi avizate de către direcţia de specialitate din MADR.
APIA verifică administrativ, în baza naţională de date a Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, conform procedurii elaborate, îndeplinirea condiţiilor de eligibilitate," precizează Ordinul MADR, publicat pe site-ul ministerului.