Adama
Agreena
AGRICOVER

Ordin ANSVSA! Obligatoriu cod SNIIA pentru toate fermele de animale, inclusiv gospodării țărănești!

Publicat: 25 august 2022 - 16:47
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Fiecare exploataţie de creștere a animalelor, inclusiv cele nonprofesionale, cum ar fi gospodăriile țărănești, din România trebuie înregistrată în Sistemul Național de Identificare și Înregistrare a Animalelor (SNIIA), avertizează un proiect de Ordin ANSVSA, publicat pe site-ul oficial.

"Înregistrarea exploataţiilor se face prin atribuirea unui cod alfanumeric unic şi permanent generat de către:

a) medicul veterinar de liberă practică împuternicit, numai pentru exploataţiile nonprofesionale; pentru exploatațiile nonprofesionale cu porcine, medicul veterinar de liberă practică împuternicit atribuie codul alfanumeric unic și permanent, doar după ce a verificat și a constatat îndeplinirea condițiilor de biosecuritate stabilite de legislația sanitar-veterinară în vigoare; pentru exploatațiile comerciale de tip A, medicul veterinar de liberă practică împuternicit editează datele exploatației nonprofesionale în vederea transformării acesteia în exploatație comercială de tip A, doar după
obținerea de către proprietarul acesteia a înregistrării sanitar-veterinare și după înstrăinarea animalelor din alte specii; pentru tabere de vară/stâne medicul veterinar de liberă practică împuternicit editează datele exploatației nonprofesionale în vederea transformării acesteia în tabără de vară/stână, doar după obținerea de către proprietarul acesteia a înregistrării sanitar-veterinare;
b) DSVSA, numai pentru exploataţii comerciale, după autorizarea sanitar-veterinară a acestora.

Înregistrarea exploataţiilor nonprofesionale se face astfel:

1) proprietarul care doreşte deschiderea unei exploataţii notifică medicul veterinar de liberă practică împuternicit, precizând speciile de animale pentru care se solicită deschiderea exploataţiei;
2) notificarea trebuie însoțită de cartea de identitate a proprietarului şi de documentele de proprietate pentru suprafața de teren unde dorește să deschidă exploatația sau documentele care, conform legii, atestă dreptul de utilizare a spaţiului destinat creşterii/îngrijirii animalelor, spaţiu care
trebuie să fie bine delimitat faţă de alte exploataţii, în vederea verificării realității datelor înscrise în notificare;
3) medicul veterinar de liberă practică împuternicit se deplasează la faţa locului, verifică existenţa spaţiilor necesare creşterii animalelor, ia coordonatele geografice (GPS) şi înregistrează noua exploataţie doar în cazul în care constată că locul noii exploataţii este bine delimitat faţă de alte
exploataţii şi că nu mai există alte coduri de exploataţii active la acea adresă pe numele solicitantului; în cazul exploataţiilor cu porcine înregistrează noua exploataţie doar după ce a verificat respectarea condiţiilor de biosecuritate stabilite de legislaţia sanitar-veterinară în vigoare în acest sens şi a
constatat îndeplinirea acestora;
4) medicul veterinar de liberă practică împuternicit arhivează notificarea proprietarului.

Existenţa mai multor coduri active de exploataţie ale aceluiaşi deţinător, la aceeaşi adresă este interzisă.

Deţinerea de către persoanele fizice sau juridice a mai multor exploataţii active este permisă doar dacă acestea se află la adrese diferite, iar mişcarea animalelor între aceste exploataţii se face doar în condiţiile prevăzute de prezenta normă.

Toate exploataţiile din România pentru care nu există cardul de exploatație trebuie să aibă câte un document de înregistrare al exploataţiei, care să conţină informaţiile prevăzute în anexa 2 (mai jos) la norma sanitar-veterinară, emis de către medicul veterinar de liberă practică împuternicit, în cazul exploataţiilor nonprofesionale, respectiv ridicat de la sediul DSVSA, în cazul exploataţiilor comerciale, exploataţiilor comerciale de tip A, taberelor de vară şi stânelor.

 Anexa 2

anexa doi ansvsa_b


Proprietarii exploataţiilor pot verifica informațiile aferente exploataţiilor deținute, înregistrate în SNIIA, prin aplicaţii informatice dedicate instalate pe dispozitive proprii sau pot solicita un document care să conțină aceste informații la sediul utilizatorului SNIIA/DSVSA competentă teritorial.

Începând cu data intrării în vigoare a prezentei norme sanitar-veterinare pentru exploataţiile nou înfiinţate, data înfiinţării este reprezentată de data generării codului alfanumeric unic şi permanent de către SNIIA," precizează Ordinul ANSVSA. 

Vizualizat: 5311 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Obligații subvenții APIA cap animal, hectar pentru 2024!

Obligații subvenții APIA cap animal, hectar pentru 2024!

29 martie 2024 - 06:09

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) atrage atenția fermierilor, crescătorilor de animale asupra obligațiilor pe care le au pentru a se califica la plata subvențiilor agricole pe hectar și cap animal.

Documente necesare pentru toți fermierii, crescătorii care cer subvenții în 2024!

Documente necesare pentru toți fermierii, crescătorii care cer subvenții în 2024!

28 martie 2024 - 20:15

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunță documentele necesare pentru toți fermierii, crescătorii de animale care cer subvenții agricole în 2024.

APIA: Condiții, acte plata ANT ovine/caprine pentru anul acesta!

APIA: Condiții, acte plata ANT ovine/caprine pentru anul acesta!

28 martie 2024 - 19:25

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a publicat, pe site-ul oficial, condițiile pentru obținerea în 2024 a ajutorului național tranzitoriu, ANT, ovine/caprine, subvenție plătită de la bugetul de stat.

Subvenția APIA pe care o iau anul ăsta cultivatorii de mazăre de grădină și fasole!

Subvenția APIA pe care o iau anul ăsta cultivatorii de mazăre de grădină și fasole!

28 martie 2024 - 11:26

Fermierii cultivatori de mazăre de grădină, fasole păstăi și fasole boabe, care exploatează cel puțin un hectar, beneficiază anul acesta de sprijin cuplat pentru venit - leguminoase pentru industrializare.

APIA anunță ASTĂZI toți fermierii, crescătorii de animale!

APIA anunță ASTĂZI toți fermierii, crescătorii de animale!

28 martie 2024 - 11:15

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 4 aprilie – 7 iunie 2024, la Centrele APIA, se vor depune Cererile de plată pentru intervenţiile aferente sectoarelor vegetal şi zootehnic în anul 2024.

Ce subvenție APIA luați pentru un hectar cultivat cu lucernă!

Ce subvenție APIA luați pentru un hectar cultivat cu lucernă!

28 martie 2024 - 05:41

Fermierii care cultivă minim un hectar cu lucernă pot încasa anul acesta de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) sprijinul cuplat pentru venit-lucernă, subvenție plătită din bani europeni. Condițiile de eligibilitate sunt prevăzute de Ordinul MADR 106/19 martie 2024.

Perspectivele agriculturii ecologice

Perspectivele agriculturii ecologice

27 martie 2024 - 21:15

Viorel Morărescu, directorul Direcției Politici în Sectorul Vegetal (DPSV), din Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), ambasador pentru agricultura ecologică, a susținut astăzi, 25 martie 2024, la Academia de Studii Economice (ASE) o prezentare în fața studenților din anul II la Facultatea de Economie Agroalimentară și a Mediului, ce a vizat Planul Național de Acțiune pentru dezvoltarea producției ecologice din România, precum și situația prezentă și perspectivele în agricultura ecologică.

Micii fermieri, crescători animale vând în curtea Ministerului Agriculturii!

Micii fermieri, crescători animale vând în curtea Ministerului Agriculturii!

27 martie 2024 - 16:13

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) organizează în perioada 29 – 31 martie 2024, în curtea instituției, cu sprijinul Cooperativei Agricole Caprirom Sud Muntenia, un nou târg de promovare a produselor agroalimentare românești.

APIA ACUM: Plata ANT ajutor național tranzitoriu bovine!

APIA ACUM: Plata ANT ajutor național tranzitoriu bovine!

27 martie 2024 - 15:39

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) le-a răspuns crescătorilor de animale care întreabă de plata ajutorului național tranzitoriu, ANT, vaci lapte și vaci carne.

Condiții sprijin cuplat soia pentru acest an!

Condiții sprijin cuplat soia pentru acest an!

27 martie 2024 - 11:23

Sprijinul cuplat pentru venit soia se acordă anul acesta fermierilor care exploatează un teren de minim un hectar. Condițiile pentru anul 2024 sunt prevăzute de Ordinul MADR 106/19 martie 2024.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Vasile Târziu mizează pe Horsch. Impresii la cald, din câmpul de testare Horsch Field Days!

Vasile Târziu mizează pe Horsch. Impresii la cald, din câmpul de testare Horsch Field Days!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii