"Fiecare deţinător de animale are obligaţia de a colabora cu medicul veterinar de liberă practică împuternicit, în vederea identificării şi înregistrării animalelor din speciile porcine, ovine, caprine, bovine din exploataţia sa," avertizează un proiect de Ordin al Autorității Naționale Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), publicat în dezbatere pe site-ul oficial.
"Proprietarul exploataţiei/deţinătorul animalelor verifică realitatea şi corectitudinea datelor înscrise de medicul veterinar de liberă practică împuternicit pe documentul de identificare şi confirmă realitatea şi corectitudinea acestora prin notificare, în cazul celor electronice, în maximum 3 zile lucrătoare de la data eliberării documentului și prin semnătură olografă/olografă culeasă electronic, în cazul formularelor tipărite.
Fiecare deţinător de animale achiziţionează, direct de la un furnizor primar sau de la un furnizor secundar, mijloacele oficiale de identificare necesare identificării animalelor din speciile porcine, ovine, caprine, bovine, camelide, cervidee și reni deţinute.
Proprietarul exploataţiei trebuie să permită accesul în exploataţie doar animalelor identificate şi înregistrate conform legislaţiei în vigoare şi doar celor care sunt însoţite de documentele de circulaţie sau alte documente sanitar-veterinare obligatorii.
În termen de 3 zile lucrătoare de la achiziţionarea oricăror animale din speciile porcine, ovine, caprine, bovine, camelide cervidee și reni, deţinătorul de animale notifică prezenţa respectivelor animale în exploataţie medicului veterinar de liberă practică împuternicit, prezentând acestuia documentul de circulaţie.
Fiecare deţinător de animale are obligaţia de a notifica medicului veterinar de liberă practică împuternicit orice intenţie de mişcare a animalelor din speciile porcine, ovine, caprine, bovine, camelide cervidee și reni; în acest scop, solicită acestuia înregistrarea şi eliberarea documentului de circulație, în format electronic sau tipărit, al cărui model este prevăzut în anexa 4 la norma sanitarveterinară şi pune la dispoziţia acestuia animalele pentru verificarea identităţii.
În cazul mișcării animalelor, indiferent de destinaţie, deţinătorul animalelor solicită medicului veterinar de liberă practică împuternicit, înregistrarea şi eliberarea documentului de circulaţie, în format electronic sau tipărit, anterior ieșirii animalelor din exploatație.
Proprietarul exploataţiei/deţinătorul animalelor verifică realitatea şi corectitudinea datelor înscrise de medicul veterinar de liberă practică împuternicit pe documentul de circulaţie şi confirmă realitatea şi corectitudinea acestora prin notificare, în cazul celor electronice și prin semnătură olografă/olografă culeasă electronic, în cazul formularelor tipărite, în ziua eliberării documentului.
Numai animalele înscrise în documentul de circulaţie pot fi mutate dintr-o exploataţie în alta, inclusiv cele având drept destinaţie un abator, în vederea tăierii.
Deţinătorul de animale are obligaţia de a avea asupra sa, pe timpul mişcării animalelor, documentul de circulaţie și, în cazul camelidelor, cervideelor și renilor, documentul de identificare unic pe viaţă.
La achiziţionarea animalelor, noul deţinător este obligat să aibă asupra sa, în format electronic sau tipărit, documentul de înregistrare a exploataţiei de destinaţie şi, după caz, împuternicire din partea proprietarului exploataţiei de destinaţie.
În cazul în care animalul din speciile porcine, ovine, caprine, bovine, camelide cervidee și reni, care a ieşit către exploataţii de tip târguri de animale vii sau expoziţii de animale, s-a întors în exploataţia de origine, deţinătorul acestuia are obligaţia de a notifica medicul veterinar de liberă practică împuternicit, în termen de 3 zile lucrătoare şi de a-i prezenta acestuia documentul de circulaţie cu care s-au întors animalele, după caz.
În cazul în care deţinătorul animalelor solicită înregistrarea şi eliberarea unui document de circulaţie, dar animalul/animalele înscrise pe acesta nu a/au mai făcut obiectul mişcării, deţinătorul are obligaţia să notifice în maximum 3 zile lucrătoare de la eliberarea documentului, medicul veterinar de liberă practică împuternicit prin predarea către acesta a documentului de circulaţie, în vederea notificării DSVSA cu privire la acesta.
Proprietarul exploataţiei are obligaţia de a actualiza registrul exploataţiei pentru animalele care au fost şi/sau sunt în exploataţie, proprietarul exploataţiei are posibilitatea de a verifica registrul exploataţiei prin aplicaţii informatice dedicate instalate pe dispozitive proprii sau poate solicita documentul la cabinetul medicului veterinar de liberă practică împuternicit/DSVSA competentă teritorial.
În vederea monitorizării mişcării animalelor, deţinătorul acestora are obligaţia de a prezenta organelor de control şi inspecţie sanitar-veterinară documentele de circulaţie ale animalelor pe parcursul mişcării acestora.
La sosirea animalelor din speciile ovine, caprine, bovine, camelide, cervidee şi reni în exploataţii de tip târguri de animale vii, baze de achiziţii pentru animale vii sau expoziţii de animale, deţinătorul acestora are obligaţia de a prezenta medicului veterinar de liberă practică împuternicit cu activitatea din unitatea respectivă documentele de circulaţie.
La constituirea unei exploataţii de tip stână şi tabără de vară, prin încredinţarea animalelor din speciile bovine, ovine, caprine, camelide, cervidee și reni către un deţinător sau către proprietarul acelei exploataţii, acesta preia numai animale care sunt identificate şi însoţite de documentele de circulaţie, în format electronic sau tipărit.
În perioada în care animalele din speciile bovine, ovine, caprine, camelide, cervidee şi reni se află într-o exploataţie de tip stână şi tabără de vară, proprietarul acesteia are obligaţia de a deţine documentele de circulaţie ale tuturor animalelor din respectiva exploataţie.
În cazul evenimentelor de tip sacrificare a animalelor pentru consum familial, dispariţie a animalelor, pierdere a mijloacelor oficiale de identificare aplicate animalelor, precum şi regăsire a animalului, deţinătorul animalelor notifică medicul veterinar de liberă practică împuternicit despre acestea, în termen de maximum 3 zile lucrătoare de la producerea evenimentului.
În cazul evenimentelor de tip moarte, tăiere de urgenţă, ucidere preventiva sau ucidere în focar, deţinătorul animalelor notifică medicul veterinar de liberă practică împuternicit despre acestea, în termen de maximum 24 de ore de la producerea evenimentului.
În cazul evenimentului de tip sacrificare a animalelor pentru consum familial, deţinătorul animalelor are obligaţia de a preda medicului veterinar de liberă practică împuternicit mijloacele oficiale de identificare ale animalelor sacrificate.
În cazul evenimentului de tip moarte a animalelor, mijloacele oficiale de identificare nu se îndepărtează.
În cazul evenimentelor suferite de animale, deţinătorul animalelor solicită medicului veterinar de liberă practică împuternicit înregistrarea şi eliberarea documentului de declarare eveniment, în format electronic sau tipărit.
Proprietarul exploataţiei/deţinătorul animalelor verifică realitatea şi corectitudinea datelor înscrise de medicul veterinar de liberă practică împuternicit pe documentul de declarare eveniment şi confirmă realitatea şi corectitudinea acestora prin notificare, în cazul celor electronice și prin semnătură olografă/olografă culeasă electronic, în cazul formularelor tipărite, în ziua eliberării documentului."