Adama
Agreena
AGRICOVER

Ordin ANSVSA: Obligaţiile crescătorilor de animale privind identificarea şi mişcarea animalelor!

Publicat: 29 august 2022 - 07:53
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

"Fiecare deţinător de animale are obligaţia de a colabora cu medicul veterinar de liberă practică împuternicit, în vederea identificării şi înregistrării animalelor din speciile porcine, ovine, caprine, bovine din exploataţia sa," avertizează un proiect de Ordin al Autorității Naționale Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), publicat în dezbatere pe site-ul oficial.

"Proprietarul exploataţiei/deţinătorul animalelor verifică realitatea şi corectitudinea datelor înscrise de medicul veterinar de liberă practică împuternicit pe documentul de identificare şi confirmă realitatea şi corectitudinea acestora prin notificare, în cazul celor electronice, în maximum 3 zile lucrătoare de la data eliberării documentului și prin semnătură olografă/olografă culeasă electronic, în cazul formularelor tipărite.

Fiecare deţinător de animale achiziţionează, direct de la un furnizor primar sau de la un furnizor secundar, mijloacele oficiale de identificare necesare identificării animalelor din speciile porcine, ovine, caprine, bovine, camelide, cervidee și reni deţinute.

Proprietarul exploataţiei trebuie să permită accesul în exploataţie doar animalelor identificate şi înregistrate conform legislaţiei în vigoare şi doar celor care sunt însoţite de documentele de circulaţie sau alte documente sanitar-veterinare obligatorii.

În termen de 3 zile lucrătoare de la achiziţionarea oricăror animale din speciile porcine, ovine, caprine, bovine, camelide cervidee și reni, deţinătorul de animale notifică prezenţa respectivelor animale în exploataţie medicului veterinar de liberă practică împuternicit, prezentând acestuia documentul de circulaţie.

Fiecare deţinător de animale are obligaţia de a notifica medicului veterinar de liberă practică împuternicit orice intenţie de mişcare a animalelor din speciile porcine, ovine, caprine, bovine, camelide cervidee și reni; în acest scop, solicită acestuia înregistrarea şi eliberarea documentului de circulație, în format electronic sau tipărit, al cărui model este prevăzut în anexa 4 la norma sanitarveterinară şi pune la dispoziţia acestuia animalele pentru verificarea identităţii.

În cazul mișcării animalelor, indiferent de destinaţie, deţinătorul animalelor solicită medicului veterinar de liberă practică împuternicit, înregistrarea şi eliberarea documentului de circulaţie, în format electronic sau tipărit, anterior ieșirii animalelor din exploatație.

bovine ov pasune_b

Proprietarul exploataţiei/deţinătorul animalelor verifică realitatea şi corectitudinea datelor înscrise de medicul veterinar de liberă practică împuternicit pe documentul de circulaţie şi confirmă realitatea şi corectitudinea acestora prin notificare, în cazul celor electronice și prin semnătură olografă/olografă culeasă electronic, în cazul formularelor tipărite, în ziua eliberării documentului.

Numai animalele înscrise în documentul de circulaţie pot fi mutate dintr-o exploataţie în alta, inclusiv cele având drept destinaţie un abator, în vederea tăierii.

Deţinătorul de animale are obligaţia de a avea asupra sa, pe timpul mişcării animalelor, documentul de circulaţie și, în cazul camelidelor, cervideelor și renilor, documentul de identificare unic pe viaţă.

La achiziţionarea animalelor, noul deţinător este obligat să aibă asupra sa, în format electronic sau tipărit, documentul de înregistrare a exploataţiei de destinaţie şi, după caz, împuternicire din partea proprietarului exploataţiei de destinaţie.

În cazul în care animalul din speciile porcine, ovine, caprine, bovine, camelide cervidee și reni, care a ieşit către exploataţii de tip târguri de animale vii sau expoziţii de animale, s-a întors în exploataţia de origine, deţinătorul acestuia are obligaţia de a notifica medicul veterinar de liberă practică împuternicit, în termen de 3 zile lucrătoare şi de a-i prezenta acestuia documentul de circulaţie cu care s-au întors animalele, după caz.

În cazul în care deţinătorul animalelor solicită înregistrarea şi eliberarea unui document de circulaţie, dar animalul/animalele înscrise pe acesta nu a/au mai făcut obiectul mişcării, deţinătorul are obligaţia să notifice în maximum 3 zile lucrătoare de la eliberarea documentului, medicul veterinar de liberă practică împuternicit prin predarea către acesta a documentului de circulaţie, în vederea notificării DSVSA cu privire la acesta.

Proprietarul exploataţiei are obligaţia de a actualiza registrul exploataţiei pentru animalele care au fost şi/sau sunt în exploataţie, proprietarul exploataţiei are posibilitatea de a verifica registrul exploataţiei prin aplicaţii informatice dedicate instalate pe dispozitive proprii sau poate solicita documentul la cabinetul medicului veterinar de liberă practică împuternicit/DSVSA competentă teritorial.

În vederea monitorizării mişcării animalelor, deţinătorul acestora are obligaţia de a prezenta organelor de control şi inspecţie sanitar-veterinară documentele de circulaţie ale animalelor pe parcursul mişcării acestora.

La sosirea animalelor din speciile ovine, caprine, bovine, camelide, cervidee şi reni în exploataţii de tip târguri de animale vii, baze de achiziţii pentru animale vii sau expoziţii de animale, deţinătorul acestora are obligaţia de a prezenta medicului veterinar de liberă practică împuternicit cu activitatea din unitatea respectivă documentele de circulaţie.

La constituirea unei exploataţii de tip stână şi tabără de vară, prin încredinţarea animalelor din speciile bovine, ovine, caprine, camelide, cervidee și reni către un deţinător sau către proprietarul acelei exploataţii, acesta preia numai animale care sunt identificate şi însoţite de documentele de circulaţie, în format electronic sau tipărit.

În perioada în care animalele din speciile bovine, ovine, caprine, camelide, cervidee şi reni se află într-o exploataţie de tip stână şi tabără de vară, proprietarul acesteia are obligaţia de a deţine documentele de circulaţie ale tuturor animalelor din respectiva exploataţie.

În cazul evenimentelor de tip sacrificare a animalelor pentru consum familial, dispariţie a animalelor, pierdere a mijloacelor oficiale de identificare aplicate animalelor, precum şi regăsire a animalului, deţinătorul animalelor notifică medicul veterinar de liberă practică împuternicit despre acestea, în termen de maximum 3 zile lucrătoare de la producerea evenimentului.

În cazul evenimentelor de tip moarte, tăiere de urgenţă, ucidere preventiva sau ucidere în focar, deţinătorul animalelor notifică medicul veterinar de liberă practică împuternicit despre acestea, în termen de maximum 24 de ore de la producerea evenimentului.

În cazul evenimentului de tip sacrificare a animalelor pentru consum familial, deţinătorul animalelor are obligaţia de a preda medicului veterinar de liberă practică împuternicit mijloacele oficiale de identificare ale animalelor sacrificate.

În cazul evenimentului de tip moarte a animalelor, mijloacele oficiale de identificare nu se îndepărtează.

În cazul evenimentelor suferite de animale, deţinătorul animalelor solicită medicului veterinar de liberă practică împuternicit înregistrarea şi eliberarea documentului de declarare eveniment, în format electronic sau tipărit.

Proprietarul exploataţiei/deţinătorul animalelor verifică realitatea şi corectitudinea datelor înscrise de medicul veterinar de liberă practică împuternicit pe documentul de declarare eveniment şi confirmă realitatea şi corectitudinea acestora prin notificare, în cazul celor electronice și prin semnătură olografă/olografă culeasă electronic, în cazul formularelor tipărite, în ziua eliberării documentului."

ORDIN ANSVSA privind aprobarea Normei sanitar-veterinare pentru implementarea procesului de identificare şi înregistrare a porcinelor, ovinelor, caprinelor, bovinelor, camelidelor, cervideelor şi renilor

Vizualizat: 3644 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Lista asociațiilor acreditate pentru determinarea calității genetice la bovine!

Lista asociațiilor acreditate pentru determinarea calității genetice la bovine!

04 octombrie 2024 - 12:43

Agenția Națională pentru Zootehnie a publicat lista asociațiilor acreditate pentru serviciul de determinare a calității genetice a a raselor de animale, specia bovine. Agroinfo pune la dispoziția crescătorilor de bovine interesați această listă.

ANF a lansat aplicația FITS pentru digitalizarea procesului de formare profesională

ANF a lansat aplicația FITS pentru digitalizarea procesului de formare profesională

04 octombrie 2024 - 11:06

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin Autoritatea Națională Fitosanitară (ANF) anunță lansarea aplicației FITS destinată utilizatorilor profesioniști, distribuitorilor și consilierilor privind utilizarea durabilă a produselor de protecție a plantelor, în data de 1 octombrie 2024. Astfel, procesul de formare profesională este digitalizat.

Ministrul Florin Barbu efectuează o vizită de lucru în Republica Moldova

Ministrul Florin Barbu efectuează o vizită de lucru în Republica Moldova

03 octombrie 2024 - 20:01

O delegație condusă de ministrul Florin-Ionuț Barbu va efectua în data 4 octombrie 2024 o vizită de lucru în Republica Moldova, la invitația viceprim-ministrului Vladimir Bolea, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare al Republicii Moldova.

Interzicerea importurilor de ouă și carne de pasăre din Ucraina!

Interzicerea importurilor de ouă și carne de pasăre din Ucraina!

03 octombrie 2024 - 15:17

Având în vedere solicitarea crescătorilor de păsări din România cu privire la interzicerea importurilor de produse avicole din Ucraina, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale face următoarele precizări:

Comunicat APIA ASTĂZI: Plăți APIA cap animal!

Comunicat APIA ASTĂZI: Plăți APIA cap animal!

03 octombrie 2024 - 15:01

Sprijin financiar în valoare de peste 3,98 milioane lei pentru crescătorii de animale, anunță astăzi Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), într-un comunicat transmis Agroinfo.

Fermierii primesc 1.000 de lei/ha!

Fermierii primesc 1.000 de lei/ha!

03 octombrie 2024 - 08:34

Guvernul a aprobat în ședința din 2 octombrie 2024 Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Document! Subvenții APIA cu un buget de 9 miliarde euro!

Document! Subvenții APIA cu un buget de 9 miliarde euro!

03 octombrie 2024 - 08:09

Un Raport special al Curții Europene de Conturi, publicat la 30 septembrie 2024, conține informații legate de plata subvențiilor pentru climă și mediu, aferente acestui an.

Crescător de oi, găsit mort în munți de salvamontiști!

Crescător de oi, găsit mort în munți de salvamontiști!

03 octombrie 2024 - 07:36

Crescătorul de oi Grigore Virgil, județul Vâlcea, membru în Asociația Agricolă Țara Loviștei a sfârșit în munți. Salvamontiștii i-au recuperat trupul în noaptea de 1 pe 2 octombrie 2024.

Ajutor de stat fermieri, crescători animale, suplimentat ASTĂZI de Guvern!

Ajutor de stat fermieri, crescători animale, suplimentat ASTĂZI de Guvern!

02 octombrie 2024 - 17:36

Guvernul a aprobat astăzi, 2 octombrie 2024, Hotărârea pentru modificarea alin. (14) și alin.(11) ale art. 10 din Hotărârea Guvernului nr. 1174/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură.

Guvern ASTĂZI: Bani în plus pentru fermieri!

Guvern ASTĂZI: Bani în plus pentru fermieri!

02 octombrie 2024 - 16:34

Guvernul alocă, miercuri, bani pentru a ajuta peste 230.000 de fermieri ale căror culturi au fost afectate de secetă, a anunțat premierul Marcel Ciolacu.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Puma 260 AFS Connect - în premiera în România

Puma 260 AFS Connect - în premiera în România

Alături de cele peste 50 de maşini şi echipamente agricole expuse la Agriplanta, Titan Machinery România a prezentat cele mai noi şi moderne tehnologii pentru agricultura de precizie şi irigaţii. De asemenea, cel mai mare model din gama Puma - 260 AFS Connect a fost prezentat în premieră în România.

Interviu cu Bogdan Constantin, PR & Communication specialist Titan Machinery România.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La curse

La curse
Un tip avea un cal de curse ce nu câştigase niciodată o cursa. Detalii