Adama
Agreena
AGRICOVER

Ordin ANSVSA! Identificarea și înregistrarea animalelor!

Publicat: 25 august 2022 - 12:07
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Almentelor (ANSVSA) a publicat, în dezbatere, pe 18 august 2022, pe site-ul oficial, proiectul de Ordin privind aprobarea Normei sanitar-veterinare pentru implementarea procesului de identificare şi înregistrare a porcinelor, ovinelor, caprinelor, bovinelor.

Potrivit proiectului de Ordin, cei care vor să dețină animale din speciile ovine, caprine, bovine, porcine au obligația de a înființa o exploatație și de a identifica și înregistra animalele. 

" Art. 1, punctul 27: Mijloacele oficiale de identificare a animalelor terestre deţinute – mijloace oficiale de identificare a animalelor care afişează codul de identificare unic al animalului astfel cum sunt definite în anexa III la Regulamentul Delegat (UE) nr. 2035 din 28 iunie 2019 de completare a Regulamentului (UE) 2016/429 al Parlamentului European şi al Consiliului în ceea ce priveşte normele pentru unităţile care deţin animale terestre şi incubatoare, precum şi pentru trasabilitatea anumitor animale terestre deţinute şi a ouălor pentru incubaţie; pot fi următoarele:

a) crotalie convenţională;
b) crotalie electronică;
c) transponder tip bolus;
d) transponder injectabil;
e) tatuaj.

Art. 2  (2) În vederea deţinerii unor animale din speciile porcine, ovine, caprine, bovine este obligatorie înfiinţarea unei exploataţii în acest sens, anterior introducerii oricărui animal din speciile enumerate.
(3) Animalele din speciile porcine, ovine, caprine, bovine, camelide, cervidee şi reni circulă pe teritoriul României numai dacă sunt identificate şi înregistrate potrivit prevederilor prezentei norme sanitar–veterinare şi însoţite de documente de circulaţie și, în cazul camelidelor, cervideelor și renilor, de documentul de identificare unic pe viaţă.
(4) Persoanele fizice, persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale, întreprinderile familiale, asociaţiile înregistrate legal sau persoanele juridice implicate în activităţile SNIIA (Sistemul Național de Identificare și Înregistrare a Animalelor n.r.) garantează confidenţialitatea tuturor datelor colectate, inclusiv a datelor cu caracter personal, în conformitate cu legislaţia în vigoare.
(5) Utilizatorii SNIIA, cu excepția medicilor veterinari de liberă practică împuterniciți, se supun procedurilor de înregistrare la DSVSA competentă teritorial.

bovine ov pasune_b

(6) Porcinele, ovinele, caprinele, bovinele, camelidele, cervideele şi renii existente/existenţi pe teritoriul României sunt supuse/supuşi procesului de identificare şi înregistrare prin realizarea următoarelor acţiuni:

a) aplicarea a două mijloace oficiale de identificare, conform prevederilor art. 1 pct. (27) din care unul poate fi mijlocul de identificare menţionat la art. 1 pct. (27) lit. a), iar celălalt poate fi unul dintre mijloacele oficiale de identificare prevăzute la art.1 pct. (27) lit. a), b), c) sau d), pentru identificarea individuală a animalelor din specia bovină;
b) aplicarea a două mijloace oficiale de identificare, conform prevederilor art. 1 pct. (27) din care unul trebuie să fie conform prevederilor art. 1 alin. (27) lit. a), iar celălalt trebuie să fie dintre mijloacele oficiale de identificare prevăzute la art. 1 alin. (27) lit b), c) sau d) pentru animalele din speciile ovine și caprine. Prin excepție, fermierii care dețin ovine și caprine care se nasc cu pavilioane auriculare ce nu permit atașarea mijloacelor de identificare prevazute la art.1 pct (27), lit a) și b), se asigură de identificarea animalelor în mod individual cu unul dintre mijloacele de identificare prevăzute la art. 1 pct (27) lit c) sau d).
c) aplicarea unui mijloc oficial de identificare conform prevederilor art. 1 pct (27) lit a) sau d), în cazul porcinelor din exploataţiile nonprofesionale şi comerciale de tip A, şi prin aplicarea unui mijloc oficial de identificare conform prevederilor art. 1 pct. (27) lit a) sau d) sau a unui mijloc oficial de identificare conform prevederilor art. 1 pct. (27) lit. e), în cazul exploataţiilor comerciale;
d) aplicarea a două mijloace oficiale de identificare, conform prevederilor art. 1 pct. (27) lit a) sau a unui mijloc oficial de identificare, conform prevederilor art. 1 pct. (27) lit. d), în cazul camelidelor, cervideelor şi renilor;
e) ulterior aplicării mijloacelor oficiale de identificare, utilizatorii SNIIA vor înregistra datele aferente animalelor identificate care aparţin speciilor porcine, ovine, caprine, bovine, camelide, cervidee şi reni, conform legislaţiei sanitar–veterinare în vigoare.
(7) Proprietarii de exploataţii au posibilitatea de a verifica informaţiile înscrise în SNIIA privind propria exploataţie şi de a transmite notificări electronice prin utilizarea pe propriile dispozitive de calcul (calculatoare, telefoane inteligente, tablete) a unor aplicaţii informatice, în condiţiile de acces şi securitate stabilite de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, ANSVSA.

Termene de identificare și înregistrare pentru animale

Animalele sunt identificate și înregistrate cu respectarea următoarelor termene:

a) animalele din speciile bovine în termen de până la 20 de zile de la naştere;
b) animalele din specia ovine şi caprine, în termen de până la 6 luni de la naştere;
c) animalele din specia porcine, în termen de până la 60 de zile de la naştere, în cazul exploataţiilor nonprofesionale şi comerciale de tip A de porcine, sau la ieşirea din exploataţie, în cazul exploataţiilor comerciale de porcine, în funcţie de destinaţia acestora.

Animalele sunt identificate și înregistrate, în orice caz, înaintea mutării acestora în afara exploataţiei în care s-au născut, dacă aceasta are loc înaintea termenelor prevăzute.

Animalului care şi-a pierdut unul din mijloacele oficiale de identificare sau al cărui mijloc de identificare electronic a devenit nefuncţional, pentru speciile ovine, caprine, bovine sau crotalia, în cazul animalului din specia porcine, i se aplică un mijloc oficial de identificare duplicat, în cel mult 20 de zile lucrătoare de la înregistrarea evenimentului în SNIIA.

purcei-frumosi_b

Animalului din speciile ovine, caprine, bovine, care şi-a pierdut ambele mijloace oficiale de identificare sau al cărui mijloc oficial de identificare electronic a devenit nefuncţional şi pentru care, în urma unei anchete efectuate de medicul veterinar oficial, se face dovada identităţii, i se aplică mijloace oficiale de identificare duplicat în cel mult 20 de zile lucrătoare de la înregistrarea evenimentului în SNIIA.

După aplicarea duplicatului, utilizatorul SNIIA confirmă evenimentul în SNIIA.

Condiţii

DSVSA se asigură că sunt îndeplinite următoarele condiţii:

a) fiecare exploataţie este înregistrată în SNIIA;
b) fiecare utilizator SNIIA este înregistrat;
c) fiecărui proprietar de exploataţie i se eliberează un document de înregistrare a exploataţiei care conţine un element de siguranță, care prin citire oferă informaţii referitoare la exploataţie şi deţinător;
d) animalele din speciile ovine, caprine, porcine, bovine, camelide, cervidee și reni sunt identificate şi înregistrate în SNIIA;
e) animalelor din speciile bovine, camelide, cervidee şi reni li se emite un document de identificare unic pe viaţă, în format electronic, ce se tipăreşte/eliberează în format letric în cazul camelidelor, cervideelor şi renilor; în cazul bovinelor, se tipăreşte/eliberează în format letric, la cerere, cu ocazia exportului sau comerţului intracomunitar;
f) fiecare mişcare a animalelor se desfăşoară numai dacă acestea sunt însoţite de documentul/documentele de circulaţie şi, după caz, de alte documente prevăzute de legislaţia sanitar-veterinară în vigoare;
g) fiecare furnizor primar și furnizor secundar de mijloace oficiale de identificare este înregistrat în SNIIA;
h) fiecare mijlocitor de afaceri cu animale vii este înregistrat în SNIIA;
i) pentru animalele din speciile care fac obiectul prezentului ordin este interzisă activitatea de identificare şi înregistrare în centrele de colectare animale vii, cu excepţia cazului în care acestea si-au pierdut mijlocul/mijloacele de identificare şi se poate stabili trasabilitatea, după caz.
ANSVSA supraveghează şi controlează SNIIA."

Integral proiectul de Ordin pe site-ul ANSVSA.

 

Vizualizat: 6556 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Brânză românească din lapte de import!

Brânză românească din lapte de import!

23 octombrie 2024 - 06:29

Mai e brânza românească dacă e făcută din lapte de import?  Cine sunt cei mai mari importatori de lapte de la noi din țară. 

Suma achitată ACUM de APIA crescătorilor pentru 10 vaci de carne!

Suma achitată ACUM de APIA crescătorilor pentru 10 vaci de carne!

23 octombrie 2024 - 06:16

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) achită, în această perioadă, avansul la subvențiile agricole cuvenite fermierilor, crescătorilor de animale pentru acest an de cerere. Procentul aplicat plăților directe pe hectar și pe cap animal este de 70% din cuantumul unitar stabilit prin Ordin MADR. Ce sumă ia de la APIA un crescător care are doar 10 vaci eligibile la plată?

Comunicat APIA ASTĂZI: Intră subvenția în conturi!

Comunicat APIA ASTĂZI: Intră subvenția în conturi!

22 octombrie 2024 - 17:51

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, efectuează plata ajutorului de stat la motorina utilizată în agricultură pentru perioada 01 aprilie – 30 iunie 2024 (trimestrul II 2024), în conformitate cu HG nr.1174/2014 și OMADR 1727/2015, cu modificările și completările ulterioare.

Suma luată de oieri la avansul APIA pentru o turmă de 150 de ovine!

Suma luată de oieri la avansul APIA pentru o turmă de 150 de ovine!

22 octombrie 2024 - 16:14

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început pe 16 octombrie 2024 plata în avans a subvențiilor agricole pe hectar și cap animal. Ce sumă ar trebui să încaseze de la APIA un crescător de oi pentru o turmă de minim 150 de ovine?

Un nou ajutor pentru apicultori!

Un nou ajutor pentru apicultori!

22 octombrie 2024 - 07:11

Crescătorii de albine ar putea beneficia de un nou ajutor. Asociația Crescătorilor de Albine din România a transmis recent o adresă către Ministerul Agriculturii prin care solicită decontarea hranei albinelor.

Banii pentru plățile fermierilor, crescătorilor de animale! Scrisoare trimisă Comisiei Europene!

Banii pentru plățile fermierilor, crescătorilor de animale! Scrisoare trimisă Comisiei Europene!

22 octombrie 2024 - 06:51

Europarlamentarii români Dan Motreanu și Daniel Buda au transmis zilele acestea o scrisoare urgentă către președinta Comisiei Europene. Se pare că ar exista intenția eliminării fondului pentru agricultură, destinat acoperirii plăților fermierilor, crescătorilor de animale.

Ajutor de secetă și pentru crescătorii de vaci!

Ajutor de secetă și pentru crescătorii de vaci!

22 octombrie 2024 - 05:43

Vocea crescătorilor de animale! Un crescător de vaci ne-a transmis la redacție un mesaj în care punctează nevoia unui ajutor de secetă și pentru crescătorii de vaci. Seceta a scumpit teribil furajele, iar crescătorii se gândesc cum să-și irige pășunile și parcelele cultivate cu lucernă. E nevoie să fie ajutați, așa cum sunt sprijiniți fermierii din vegetal.

Comunicat APIA ACUM! Lista de plăți hectar, cap animal ASTĂZI!

Comunicat APIA ACUM! Lista de plăți hectar, cap animal ASTĂZI!

21 octombrie 2024 - 16:53

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură(APIA) informează că în perioada 16 – 21.10.2024, a autorizat la plată în cadrul Campaniei de plăți în avans aferentă anului de cerere 2024, un număr de 401.391 fermieri, cu o sumă totală de 172.867.005,14 euro (860.073.443,82 lei).

Plățile fermierilor, crescătorilor animale, în discuții la nivel înalt!

Plățile fermierilor, crescătorilor animale, în discuții la nivel înalt!

21 octombrie 2024 - 16:12

Secretarul de stat Sorin MOISE participă în perioada 21-22 octombrie, la reuniunea Consiliului Agricultură și Pescuit, ce are loc la Luxemburg.
Un punct important aflat pe agenda Consiliului este reprezentat de concluziile privind o politică agricolă comună (PAC) post-2027 orientată spre fermieri, iar în acest sens miniștrii agriculturii vor urmări să aprobe un set de concluzii privind viitorul PAC post-2027.

Termen prime pentru fermieri, crescători animale!

Termen prime pentru fermieri, crescători animale!

21 octombrie 2024 - 14:55

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale anunță prelungirea sesiunii de primire a cererilor de finanțare pentru rambursarea primelor de asigurare a culturilor, a animalelor și a plantelor prin submăsura 17.1 din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Recondiționarea și comercializarea modelelor de generație mai veche este un segment de piață important pentru multe industrii. Am vrut să vedem ce presupune și ce avantaje oferă acest model de business clienților finali de pe piața utilajelor agricole. În acest sens, am vorbit cu fermierul Cherecheș Mihai Alexandru din Lehliu-Gară (jud. Călărași) și cu Vlad Miron, managerul general al diviziei IPSO Utilaje de Ocazie.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Probabilitate...

Probabilitate...
Ce vor avea afişat la pompă, în 2015, benzinăriile: Detalii