Adama
Vinasa Rompak

Ordin ANSVSA: Fermele de animale obligate să-și angajeze medic veterinar!

Publicat: 04 noiembrie 2021 - 17:28
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Exploatațiile comerciale de animale sunt obligate să încheie un contract cu un medic veterinar, altfel nu sunt autorizate/înregistrate sanitar-veterinar, stabilește un nou proiect de Ordin ANSVSA, publicat pe site-ul oficial la data de 3 noiembrie 2021. Nefiind autorizate sanitar-veterinar nu vor putea vinde animale vii sau produse obținute de la acestea. Exploatație comercială este o fermă de creștere a animalelor care vinde pe piața națională sau la export animale vii, produse de origine animală, carne, lapte, brânză. 

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a emis pe 3 noiembrie 2021 un proiect de Ordin pentru modificarea Normei sanitare veterinare privind procedura de înregistrare/autorizare sanitar-veterinară a unităţilor/centrelor de colectare/exploataţiilor de origine şi a mijloacelor de transport din domeniul sănătăţii şi al bunăstării animalelor, a unităţilor implicate în depozitarea şi neutralizarea subproduselor de origine animală care nu sunt destinate consumului uman şi a produselor procesate.

"În conformitate cu prevederile art. 15 alin. (11) din Ordonaţa Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activității sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor, cu modificările şi completările ulterioare: „Proprietarii exploataţiilor comerciale de animale autorizate/înregistrate sanitar-veterinar vor încheia un contract cu un medic veterinar organizat în condiţiile legii, în vederea efectuării activităţilor de asistenţă medical-veterinară."

Astfel, în completarea dispoziţiilor menţionate anterior, potrivit art. 15 alin. (2) al aceluiaş act normativ: „Pentru efectuarea în exploataţiile comerciale a unor acţiuni de supraveghere, prevenire și control al bolilor la animale, al celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor și protecţia mediului, proprietarii acestor exploataţii încheie contracte cu medicii veterinari, organizaţi în condiţiile legii, în baza cărora sunt împuterniciţi de către direcţiile sanitar-veterinare și pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului București”.

ferma-vaci-ialomita_b

foto Facebook, Grupul Văcarilor din România, fermă bovine Ialomița.

Aşadar, în baza acestor contracte încheiate cu proprietarii exploataţiilor comerciale, medicii veterinari de liberă practică asigură realizarea asistenţei sanitar-veterinare obligatorii pentru animalele din exploataţie.

În forma actuală, art. 4 alin. (1) lit, g) de la Ordinul preşedintelui ANSVSA nr. 16/2010 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind procedura de înregistrare/autorizare sanitar-veterinară a unităţilor/centrelor de colectare/exploataţiilor de origine şi a mijloacelor de transport din domeniul sănătăţii şi al bunăstării animalelor [..], cu modificările şi completările ulterioare, prevede ca, în vederea obţinerii înregistrării sanitar-veterinare a exploatațiilor comerciale de tip A, solicitantul va depune la direcția sanitar-veterinară și pentru siguranța alimentelor județeană un dosar ce cuprinde si „o declaraţie pe propria răspundere că exploataţia și animalele sunt incluse în programul actiunilor de supraveghere, prevenire și control al bolilor la animale, al celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor și protecţia mediului”, fără a fi reglementată obligativitatea prezentării contractului încheiat cu un medic veterinar de liberă practică, aşa cum prevede Ordonaţa Guvernului nr. 42/2004.

Exploatatie comerciala de tip A - exploatație de animale deținută de persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale sau persoane juridice organizate in condițiile legii, înregistrate și autorizate de oficiul registrului comerțului, înregistrată in S.N.I.I.A. care îndeplinește anumite condiții de biosecuritate și este înregistrată sanitar-veterinar, din care se comercializează pe piața națională animale vii și produsele de origine animală de la acestea.

Tot astfel, la art. 10 lit. g) de la Ordinul preşedintelui ANSVSA nr. 16/2010 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind procedura de înregistrare/autorizare sanitar-veterinară a unităţilor/centrelor de colectare/exploataţiilor de origine şi a mijloacelor de transport din domeniul sănătăţii şi al bunăstării animalelor [..], se prevede faptul că, în cazul obținerii autorizației sanitar – veterinare de funcţionare a exploataţiei comerciale solicitantul depune la direcția sanitar-veterinară și pentru siguranța alimentelor județeană un dosar ce cuprinde şi „contract de servicii cu un medic veterinar de liberă practică sau lista cu personalul de specialitate calificat în condiţiile legii”.

Prin urmare, este necesară modificarea art. 4 alin. (1) lit, g) şi art. art. 10 lit. g) din Ordinul preşedintelui ANSVSA nr. 16/2010, pentru a-l pune în acord cu prevederile Ordonanţei Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activităţii sanitar-veterinare și pentru siguranţa alimentelor, cu modificările şi completările ulterioare în sensul introducerii obligativităţii prezentării contractului cu un medic veterinar de liberă practică organizat în condiţiile legii cu ocazia depunerii documentelor necesare autorizării/înregistrării exploataţiilor comerciale", argumentează Referatul de aprobare a noului Ordin. 

Concret, noul Ordin ANSVSA modifică legislația actuală și obligă proprietarii fermelor de creștere a animalelor, care vând animale vii sau produse de origine animală, fie pe piața națională, fie la export, să încheie un contract de servicii cu un medic veterinar de liberă practică organizat în condițiile legii, care asigură asistența sanitară veterinară și efectuează acțiunile cuprinse în programul acțiunilor de supraveghere, prevenire și control al bolilor la animale, al celor transmisibile de la animale la om, protecția animalelor și protecția mediului, de identificare și înregistrare a bovinelor, suinelor, caprinelor și ecvideelor. Proprietarii fermelor sunt obligați să prezinte acest contract la autorizarea/înregistrarea sanitară veterinară a fermelor. 

Proiectul de Ordin se află în dezbatere publică. 

 

 

Vizualizat: 10917 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Tarif ANSVSA examen trichineloza porc!

Tarif ANSVSA examen trichineloza porc!

11 decembrie 2024 - 14:50

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) recomandă cetățenilor să acorde o atenție deosebită achiziționării și manipulării alimentelor de origine animală, în special în perioada sărbătorilor de iarnă.

Percheziție DIICOT și ANSVSA: Ovine și porci, într-o fermă clandestină!

Percheziție DIICOT și ANSVSA: Ovine și porci, într-o fermă clandestină!

11 decembrie 2024 - 14:14

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) informează astăzi că la o percheziție făcută în județul Dâmbovița au fost găsite sute de animale neidentificate, ovine și porci.

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

11 decembrie 2024 - 07:05

Crescătorii de bovine beneficiază anul acesta de o subvenție APIA suplimentară pe cap de bovină, ecoschema PD-27 - Creșterea nivelului de bunăstarea a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început plățile finale pe 2 decembrie 2024 și sunt la plată și subvențiile care nu au fost incluse pe lista avansului APIA.

URGENT APIA! Cuantum ajutor pe cap ovină/caprină, bovină! Cereți banii la APIA!

URGENT APIA! Cuantum ajutor pe cap ovină/caprină, bovină! Cereți banii la APIA!

11 decembrie 2024 - 06:35

Termen limită 16 decembrie 2024! Mai sunt 5 zile pentru a depune la Agenția de PLăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) cererile iniţiale anuale de solicitare a ajutorului de stat în sectorul creşterii animalelor pentru anul 2025, cereri avizate de către Agenția Națională pentru Zootehnie (ANZ).

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

11 decembrie 2024 - 06:06

Ministerul Agriculturii a postat, pe site-ul oficial, un proiect de hotărâre de Guvern care aduce modificări plăților făcute din fonduri de dezvoltare rurală. Una dintre schimbările importante vizează cazurile în care fermierii nu sunt sancționați. Este vorba de plățile de agro-mediu, agricultură ecologică, plăți pentru zona montană sau alte zone defavorizate și plățile din măsura de silvomediu, împăduriri.

Șeful ANSVSA anunță controale la crescătorii de animale!

Șeful ANSVSA anunță controale la crescătorii de animale!

10 decembrie 2024 - 19:30

"În această perioadă am intensificat controalele la nivel național datorită faptului că rolul Autorității Național Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor este acela de a se asigura că tot ce ajunge pe masa consumatorului sunt produse bune și sigure pentru consum. Spun acest lucru pentru că este important ca populația să achiziționeze produse autorizate și produse doar din unități autorizate și înregistrate sanitar-veterinar," a declarat astăzi Alexandru Bociu, președintele ANSVSA.

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

10 decembrie 2024 - 18:27

Noul comisar european pentru agricultură face eforturi pentru ca mai multe dintre subvențiile europene să fie distribuite fermierilor cu venituri mici, mai degrabă decât marilor afaceri agricole.

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

10 decembrie 2024 - 10:17

Consiliul Agricultură și Pescuit a aprobat luni, 9 decembrie 2024, în unanimitate un set de concluzii privind o politică agricolă comună post-2027 orientată spre fermieri, către o agricultură viitoare a UE competitivă, rezistentă la crize, durabilă, favorabilă fermierilor și bazată pe cunoaștere.

APIA vă anunță ASTĂZI să vă verificați conturile! Noi plăți APIA!

APIA vă anunță ASTĂZI să vă verificați conturile! Noi plăți APIA!

10 decembrie 2024 - 09:23

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 09 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 86.876.021,88 euro (432.236.764,28 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 414.753 fermieri, astfel:

Subvenția APIA de maxim 248 euro/animal plătită săptămâna asta crescătorilor de vaci!

Subvenția APIA de maxim 248 euro/animal plătită săptămâna asta crescătorilor de vaci!

10 decembrie 2024 - 07:52

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început din 2 decembrie 2024 plățile finale aferente acestui an. Astfel, pe lista de plată se adaugă și subvențiile APIA care nu au fost incluse la avansul APIA. PD-08 - Măsură pentru bunăstarea tineretului bovin la îngrășat, ecoschemă așteptată de crescătorii care au bifat-o pe cererea de plată.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Puma 260 AFS Connect - în premiera în România

Puma 260 AFS Connect - în premiera în România

Alături de cele peste 50 de maşini şi echipamente agricole expuse la Agriplanta, Titan Machinery România a prezentat cele mai noi şi moderne tehnologii pentru agricultura de precizie şi irigaţii. De asemenea, cel mai mare model din gama Puma - 260 AFS Connect a fost prezentat în premieră în România.

Interviu cu Bogdan Constantin, PR & Communication specialist Titan Machinery România.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La cumpărături

La cumpărături
Un tip făcea cumpărături într-un supermagazin cu un cărucior în care era şi băieţelul său de doi ani. Detalii